Εθνικό Μουσείο του Πακιστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Μουσείο του Πακιστάν
Χάρτης
Είδοςμουσείο τέχνης και εθνικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες24°51′9″N 67°1′4″E
Διοικητική υπαγωγήΚαράτσι
ΧώραΠακιστάν[1]
Έναρξη κατασκευής1950
Ολοκλήρωση1950
Commons page Πολυμέσα

Το Εθνικό Μουσείο του Πακιστάν ( ούρντου: قومی عجائب گھر پاکِستان ‎‎ ) βρίσκεται στο Καράτσι.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εθνικό Μουσείο του Πακιστάν ιδρύθηκε στο κτίριο Φρερ στις 17 Απριλίου 1950, αντικαθιστώντας το πλέον ανενεργό Μουσείο της Βικτώριας[3]. To ίδιο το κτίριο Φρερ οικοδομήθηκε το 1865 ως φόρος τιμής στον Σερ Μπαρτλ Φρερ, Επίτροπο της επαρχίας Σινδ κατά τον 19ο αιώνα.

Μόλις εγκαινιάστηκε το Μουσείο, τότε η κυβέρνηση του Πακιστάν θεώρησε σκόπιμο να συγκροτήσει Συμβούλιο το 1950, με πρωταρχικό καθήκον να συμβουλεύει το Μουσείο για θέματα εμπλουτισμού της συλλογής του μέσω νέων αποκτημάτων και αγοράς αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Το Μουσείο μεταφέρθηκε στις σημερινές του εγκαταστάσεις (Κήποι Μπερνς) το 1970.[3]

Στόχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασικός στόχος της ίδρυσης του Εθνικού Μουσείου ήταν η συλλογή, διατήρηση, μελέτη και έκθεση των αρχείων της πολιτιστικής ιστορίας του Πακιστάν και η προώθηση μιας βαθύτερης γνώσης της προσωπικότητας του λαού της χώρας.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιερέας-βασιλιάς, εμβληματικό έργο τέχνης του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού. 2400-1900 π.Χ. Από στεατίτη. Ύψος: 17,5 εκ. Εθνικό Μουσείο Πακιστάν (Καράτσι)

Το 1970 υπήρχαν μόνο τέσσερις συλλογές στο Μουσείο. Με την πάροδο του χρόνου το μουσείο μεγάλωσε, με το κτίριο να φιλοξενεί συνολικά έντεκα συλλογές, συμπεριλαμβανομένης και μιας αφιερωμένης στο Κοράνι.

Το Εθνικό Μουσείο διαθέτει περισσότερα από 300 αντίτυπα του Κορανίου (όλα είναι τα ίδια), εκ των οποίων εκτίθενται περίπου 52 σπάνια χειρόγραφα. Το Περιέχει επίσης μια σημαντική συλλογή αντικειμένων, που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά του Πακιστάν.

Εκτίθενται επίσης αντικείμενα του πολιτισμού της κοιλάδας του Ινδού, γλυπτά του πολιτισμού του βασιλείου της Γανδάρας, ισλαμική τέχνη, μικρογραφίες, αρχαία νομίσματα και χειρόγραφα, που τεκμηριώνουν την πολιτική ιστορία του Πακιστάν. Υπάρχει επίσης Εθνολογική Πινακοθήκη με αγάλματα διαφόρων εθνικοτήτων, που ζουν στις τέσσερις επαρχίες του σύγχρονου Πακιστάν.

Το μουσείο έχει μια συλλογή από αγάλματα, που βρέθηκαν στη θέση Μοχέντζο-ντάρο. Τα αγάλματα παρουσιάζουν βουδιστές ιερείς, παιχνίδια από τερακότα και άλλα αγάλματα θεοτήτων όπως Σαρασβάτι, Βισνού, Λάξμι, και Ντούργκα Ντέβι.

Εκτίθενται επίσης μερικά αρχαία νομίσματα και κάποια αντικείμενα εθνικών ηρώων του Πακιστάν: η πένα, οι μανσέτες και το σπαθί του Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, η προσωπική καρέκλα και η πένα του Αλάμα Ικμπάλ και το προσωπικό άρωμα από αιθέριο έλαιο, το ρολόι και το μπαστούνι του Λιακάτ Αλή Χαν.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο διαθέτει συλλογή 58.000 παλαιών νομισμάτων και εκατοντάδες καλοδιατηρημένα γλυπτά. Περίπου 70.000 δημοσιεύσεις, βιβλία και άλλο αναγνωστικό υλικό του Τμήματος Αρχαιολογίας και Μουσείων μεταφέρθηκαν επίσης στο Εθνικό Μουσείο, ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτά το κοινό. Κάθε χρόνο, το Εθνικό Μουσείο διοργανώνει περίπου δώδεκα εκθέσεις στις εθνικές επετείους και άλλες εκδηλώσεις.

Εγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη διατήρηση της συλλογής, μέρος του μουσείου αποτελεί επίσης ένα εργαστήριο συντήρησης. Το μουσείο διαθέτει και αμφιθέατρο με χωρητικότητα 250 θέσεων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 6  Απριλίου 2015.
  2. «Sindh Tourism Development Corporation - National Museum of Pakistan, Karachi». www.stdc.gos.pk (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. 3,0 3,1 «KARACHI: Few people visit national museum». DAWN.COM (στα Αγγλικά). 21 Αυγούστου 2003. Ανακτήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2023.