Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής
Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής
Ίδρυση2000, πριν 24 έτη (2000)
ΤοποθεσίαΙαπωνία, Τόκιο
Συντεταγμένες35°41′32.86″N 139°45′29.17″E / 35.6924611°N 139.7581028°E / 35.6924611; 139.7581028
Ιστότοποςwww.nii.ac.jp/en/

Το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής (ιαπωνικά: 国立 情報 学 研究所, Kokuritsu Jōhōgaku Kenkyūjo, NII) είναι ένα ιαπωνικό ερευνητικό ινστιτούτο που βρίσκεται στην Τσιγιόντα, του Τόκιο, στην Ιαπωνία. Το NII ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2000 με στόχο την προώθηση της μελέτης της πληροφορικής. Το ινστιτούτο εργάζεται επίσης για τη δημιουργία συστημάτων για τη διευκόλυνση της διάδοσης επιστημονικών πληροφοριών στο ευρύ κοινό. Διαθέτει μία μεγάλη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες και παρέχει τη δυνατότητα αναζητήσεως για ποικιλία επιστημονικών και μη θεμάτων που ονομάζεται Webcat. Το NII είναι το μόνο ολοκληρωμένο ερευνητικό ινστιτούτο πληροφορικής στην Ιαπωνία. Αποτελεί σημαντικό τμήμα του Μεταπτυχιακού Πανεπιστημίου Ανωτάτων Σπουδών, ΣΟΚΕΝΤΑΙ[1], και από το 2002 προσφέρει διδακτορικό[2].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το NII ξεκίνησε με μια πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Επιστήμης, Αθλητισμού και Πολιτισμού που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο Επιστημών τον Οκτώβριο του 1973, με τίτλο "Βελτιωμένο σύστημα κυκλοφορίας για ακαδημαϊκή πληροφόρηση". Το 1976 ιδρύθηκε το Ερευνητικό Κέντρο Βιβλιοθηκονομίας και Επιστήμης της Πληροφορίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, ανοίγοντας το δρόμο για το Ινστιτούτο που επρόκειτο να γίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής. Το 1983 το ερευνητικό κέντρο αναδιοργανώθηκε και μετατράπηκε σε Κέντρο Βιβλιογραφικών Πληροφοριών, αλλά συνέχισε να λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Τόκιο. Αυτό το κέντρο στη συνέχεια αναδιαρθρώθηκε περαιτέρω το 1986 και μετονομάστηκε ως Εθνικό Κέντρο Πληροφοριακών Συστημάτων Επιστημών (NACSIS)[3].

Το NACSIS ήταν η ενσάρκωση του ινστιτούτου και ήταν ανεξάρτητο από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το Ινστιτούτο αναπτύχθηκε σύμφωνα με τις προόδους της πληροφορικής και του Διαδικτύου, ξεπερνώντας τελικά το αρχικό στόχο του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Πληροφοριακών Συστημάτων. Τον Απρίλιο του 2000 αυτό το κέντρο αναθεωρήθηκε και αναμορφώθηκε ως Εθνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής. Το NII βρίσκεται στην περιοχή Τσιγιόντα του Τόκιο. Αποτελεί βασικό τμήμα του κτιρίου του Εθνικού Κέντρου Επιστημών, μαζί με τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Hitotsubashi για τη Διεθνή Εταιρική Στρατηγική και το Κέντρο Οικονομικών του Πανεπιστημίου.

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ινστιτούτο εστιάζεται στην επιστημονική έρευνα σχετικά με τεχνικές συλλογής πληροφοριών και συστήματα διαχείρισης πληροφοριών σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Το NII επιχειρεί να εξισορροπήσει θεωρητικές και πρακτικές ερευνητικές προσεγγίσεις, με στόχο τη δημιουργία νέων τεχνικών αναζητήσεως και οργάνωσης βάσεων δεδομένων πολύ μεγάλου όγκου χρησιμοποιώντας τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται με την προώθηση των δικτύων υψηλής ταχύτητας.

Πρωταρχικός στόχος του Ινστιτούτου είναι η ενίσχυση της γνώσης της πληροφορικής στην Ιαπωνία, αλλά εργάζεται επίσης σε στενή συνεργασία με ερευνητές και διεθνή ινστιτούτα για την προώθηση πολλών στόχων, ιδίως για την ανάπτυξη διεθνών προτύπων στην επιστήμη της πληροφορικής. Το NII φιλοξενεί διάφορα προγράμματα ερευνητικών ανταλλαγών για επισκέπτες φοιτητές, ασκούμενους ερευνητές, μεταδιδακτορικούς και επισκέπτες καθηγητές, όπως τα ιαπωνικά προγράμματα JSPS[4] και γερμανικά DAAD[5]. Το NII διοργανώνει πρακτική άσκηση και προσκαλεί φοιτητές από όλο τον κόσμο να παραβρεθούν στην Ιαπωνία για να διεξάγουν έρευνες υπό την καθοδήγηση καθηγητών στο NII έως και 6 μήνες δύο φορές το χρόνο[6].

Webcat[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Webcat και το Webcat Plus είναι βάσεις δεδομένων προηγμένης αναζητήσεως που προσφέρονται και διατηρούνται ως μέρος του τμήματος GeNii (Παγκόσμιο Περιβάλλον για Δικτυωμένες Διανοητικές Πληροφορίες) του NII. Το GeNii [7]δημιουργήθηκε ως μέσο ενοποίησης του περιεχομένου πολλών υπηρεσιών ανάκτησης πληροφοριών και ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών που εποπτεύονται από το NII, το κύριο αποτέλεσμα των οποίων ήταν τα συστήματα αναζήτησης Webcat. Το Webcat, και ο ταυτοχρόνως διατηρούμενος διάδοχός του, το Webcat Plus, είναι συστήματα αναζητήσεως βιβλίων και περιοδικών που παρέχουν πληροφορίες για υλικό που φυλάσσεται σε ερευνητικά ιδρύματα και συλλογές πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών σε όλη την Ιαπωνία. Το Webcat Plus έχει επί του παρόντος πληροφορίες για πάνω από δώδεκα εκατομμύρια τίτλους βιβλίων και τα δύο συστήματα επιτρέπουν την αναζήτηση στα Αγγλικά και τα Ιαπωνικά. Τα περαιτέρω σχέδια της GeNii για το σύστημα Webcat περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση του συνόλου των πόρων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Διαίτης στη βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης. Δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης αυτού του έργου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Informatics, National Institute of. «The Graduate University For Advanced Studies (SOKENDAI) / School of Multidisciplinary Sciences Department of Informatics Ph.D.Program». The Graduate University For Advanced Studies (SOKENDAI) / School of Multidisciplinary Sciences Department of Informatics Ph.D.Program (στα Ιαπωνικά). Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021. 
  2. Positions, Scholarship (21 Σεπτεμβρίου 2021). «SOKENDAI Special Researcher Grants for International Students in Japan». Scholarship Positions 2021 2022 (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021. 
  3. «National Center for Science Information Systems, Japan». itt.nissat.tripod.com. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021. 
  4. «Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) Fellowship». Social Science Research Council (SSRC) (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021. 
  5. «German Academic Exchange Service». www.daad.de (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021. 
  6. «International Exchange based on MOU at National Institute of Informatics». National Institute of Informatics (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2021. 
  7. «CiNii - News - Termination of NII Scholarly and Academic Information Portal (GeNii) and reviewing some services. - Support - Academic Information Services - National Institute of Informatics». support.nii.ac.jp. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]