Εθνικό Θέατρο της Σερβικής Δημοκρατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 44°46′15″N 17°11′50″E / 44.77083°N 17.19722°E / 44.77083; 17.19722

Εθνικό Θέατρο της Σερβικής Δημοκρατίας
Народно позориште Републике Српске και Narodno pozorište Republike Srpske
Χάρτης
Είδοςθέατρο
ΔιεύθυνσηКраља Петра I Карађорђевића 78
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°46′26″N 17°11′36″E
Διοικητική υπαγωγήΜπάνια Λούκα και Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας
ΧώραΒοσνία και Ερζεγοβίνη
ΠροστασίαΕθνικό Μνημείο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Εθνικό Θέατρο της Σερβικής Δημοκρατίας (σερβικά κυριλλικά: Народно позориште Републике Српске, σερβικά λατινικά: Narodno pozorište Republike Srpske) είναι θέατρο στη Μπάνια Λούκα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ιδρύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1930 ως Εθνικό Θέατρο της Μπανόβινας του Βρμπας (σερβικά κυριλλικά: Народно позориште Врбаске бановине, σερβικά λατινικά: Narodno pozorište Vrbaske banovine), ενώ, επίσης, υπήρξε γνωστό ως Εθνικό Θέατρο της Κράινας της Βοσνίας (σερβικά κυριλλικά: Народно позориште Босанске Крајине, σερβικά λατινικά: Narodno pozorište Bosanske Krajine). Αποτελεί σημαντικό χώρο της δραματικής τέχνης για την πόλη, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή.

Το θέατρο διαθέτει θίασο αποτελούμενο από 27 ηθοποιούς[1], καθώς και δύο αίθουσες: τη Μεγάλη Αίθουσα και την Αίθουσα Πέταρ Κότσιτς[2] · [3].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανέγερση του Εθνικού Θεάτρου της Σερβικής Δημοκρατίας ξεκίνησε κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Σβέτισλαβ Μιλοσάβλιεβιτς, πολιτικός ο οποίος υπήρξε ο πρώτος μπάνος της Μπανόβινας του Βρμπας, στα πλαίσια συγκεκριμένης πολιτικής η οποία στόχευε να καταστήσει την Μπάνια Λούκα ως μία σύγχρονη πόλη. Η πρώτη θεατρική παράσταση έλαβε χώρα στις 18 Σεπτεμβρίου 1930, παρουσία του Μιλοσάβλιεβιτς, καθώς και ορισμένων υψηλών προσωπικοτήτων της συγκεκριμένης περιόδου. Πρώτες θεατρικές παραστάσεις του ρεπερτορίου του υπήρξαν οι Hadži Loja του Μπράνισλαβ Νούσιτς, Hej, Sloveni του Ρίστα Όνταβιτς και Povratak του Σβάμπιτς.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημερινό κτίριο του θεάτρου ανεγέρθηκε επί έκτασης δωρεισθείσας από το δημοτικό συμβούλιο της Μπάνια Λούκα, ενώ η περίοδος ανέγερσής του διήρκεσε μεταξύ του Αυγούστου του 1933 και του Σεπτεμβρίου του 1934, βάσει σχετικών αρχιτεκτονικών σχεδίων του Γιόσιφ Γκόλντνερ και αρχιτεκτονική η οποία συνδύαζε τον νεοκλασικισμό με στοιχεία προερχόμενα από το Μπάουχαους. Είναι καταγεγραμμένο εντός του καταλόγου των εθνικών μνημείων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης[4].

Λεπτομέρεια της εισόδου του κτιρίου.

Ρεπερτόριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των θεατρικών παραστάσεων οι οποίες έχουν φιλοξενηθεί εντός της Μεγάλης Αίθουσας από το 2001 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ξεκαρδιστική Τραγωδία του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, το Mrešćenje šarana του Αλεξάνταρ Πόποβιτς, Η Οικία Λούκιν (Νόρα) του Ίμπσεν, Οι Δίκαιοι του Καμύ, Η Πενθούσα Οικογένεια του Μπράνισλαβ Νούσιτς σε διασκευή του Νίκολα Πεγιάκοβιτς, η Četrnaesta της Άνα Τζόρτζεβιτς, Η Κουζίνα του Πέτερ Χάντκε σε διασκευή του Μλάντεν Μάτεριτς, η Hasanaginica του Λιούμπομιρ Σίμοβιτς, Το Ημέρωμα της Στρίγγλας του Ουίλιαμ Σέικσπιρ, Στον πάτο της δεξαμενής του Πάβλε Τεοντόροβιτς, Το Χρονικό των Εργατών του Πέταρ Μιχαΐλοβιτς, το Ženidba i udadba του Γιόβαν Στέριγια Πόποβιτς, τα Ο Κοινοβουλευτικός και Κυρία η Υπουργός του Μπράνισλαβ Νούσιτς, καθώς και η Kokochka του Νικολάι Κόλιαντα[2].

Μεταξύ των υπόλοιπων θεατρικών παραστάσεων οι οποίες λαμβάνουν χώρα, αξίζει να αναφερθούν οι Πέτρινο Μπαλόνι της Ράντμιλα Σμίλιανιτς, Dublje meso του Γκόραν Στεφανόβσκι, Οι Τρεις Αδελφές του Άντον Τσέχοφ, Les Femmes Savantes του Μολιέρου, Madame Sans Gêne των Βικτοριέν Σαρντού και Εμίλ Μορώ και Magareće godine του Μπράνκο Τσόπιτς.

Διεθνώς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, το Εθνικό Θέατρο της Σερβικής Δημοκρατίας οργανώνει φεστιβάλ θεάτρου γνωστό ως TeatarFest Petar Kočić[5]. Επίσης, συμμετέχει σε αριθμό φεστιβάλ εκτός των συνόρων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε θεατρικές παραστάσεις στα πλαίσια του JoakimFest, στο Κραγκούγιεβατς της Σερβίας, το 2007 και το 2009[6], καθώς και στο JoakimInterFest, το οποίο διεξήχθη στην ίδια πόλη, το 2007 και το 2008[7].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Σερβικά) «Ansambl». http://www.np.rs.ba. Εθνικό Θέατρο της Σερβικής Δημοκρατίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2015.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  2. 2,0 2,1 (Σερβικά) «Velika scena». http://www.np.rs.ba. Εθνικό Θέατρο της Σερβικής Δημοκρατίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2015.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  3. (Σερβικά) «Scena Petar Kočić». http://www.np.rs.ba. Εθνικό Θέατρο της Σερβικής Δημοκρατίας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2015.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  4. (Αγγλικά) «National Theatre». http://kons.gov.ba. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2015.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  5. (Σερβικά) «TeatarFest Petar Končić 2009». http://www.np.rs.ba. Ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου της Σερβικής Δημοκρατίας. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2009.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)[νεκρός σύνδεσμος]
  6. (Αγγλικά) «JoakimFest». http://www.joakimvujic.com. Ιστοσελίδα του Κνιάζεβσκο-σρπσκι τεάταρ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2009.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  7. (Αγγλικά) «JoakimInterFest». http://www.joakimvujic.com. Ιστοσελίδα του Κνιάζεβσκο-σρπσκι τεάταρ. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2009.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]