Εθνικό Δίκτυο Βιοποικιλότητας
ο Εθνικό Δίκτυο Βιοποικιλότητας (αγγλικά: National Biodiversity Network ή NBN) είναι μια συνεργατική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε το 2000 στο Ηνωμένο Βασίλειο [1] και δεσμεύεται να καταστήσει διαθέσιμες πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα μέσω διαφόρων μέσων, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου, μέσω του NBN Atlas - του ιστότοπου αναζήτησης δεδομένων του NBN . [2]
Περιγραφή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Εκτιμάται ότι έως και 60.000 άνθρωποι καταγράφουν τακτικά πληροφορίες για τη βιοποικιλότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Η πλειονότητα αυτής της προσπάθειας είναι εθελοντική και οργανώνεται μέσω περίπου 2.000 εθνικών οργανισμών και συστημάτων καταγραφής. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μέσω των υπηρεσιών της, συλλέγει επίσης δεδομένα βιοποικιλότητας, και ένα από τα κύρια μέσα για τη συλλογή και ερμηνεία αυτών των δεδομένων είναι το δίκτυο των τοπικών περιβαλλοντικών κέντρων καταγραφής [3]
Το 2012, το NBN είχε καταχωρηθεί στις πρώτες 1.000 φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που έλαβαν τις περισσότερες δωρεές.[4]
Το NBN Trust[1]- ο οργανισμός που διευκολύνει την ανάπτυξη του Δικτύου – υποστηρίζει συμφωνημένα πρότυπα για τη συλλογή, την ομαδοποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων βιοποικιλότητας και ενθαρρύνει τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτά. Η τρέχουσα εταιρική σχέση αποτελείται από περισσότερες από 200 δημόσιες και εθελοντικές οργανώσεις καθώς και μεμονωμένα μέλη.
Ο NBN Atlas διαθέτει σήμερα πάνω από 300 εκατομμύρια αρχεία ειδών από περισσότερα από 1.000 διαφορετικά σύνολα δεδομένων (Αύγουστος 2024).[2] Τα δεδομένα του NBN Atlas είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την άγρια ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βόρειας Ιρλανδίας και του Νήσου Μαν, και μπορούν να αναζητηθούν σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, επιτρέποντας την προβολή χαρτών διανομής και τη λήψη δεδομένων μέσω ποικιλίας διαδραστικών εργαλείων. Οι χάρτες μπορούν να προσαρμοστούν ανά περιοχή και ημερομηνία και να δείξουν αλλαγές στη διανομή ενός είδους.
Ο οργανισμός πιστεύει ότι, προσφέροντας εργαλεία για την πρόσβαση σε δεδομένα άγριας ζωής σε ψηφιακή και εύκολα ανταλλάξιμη μορφή και διευκολύνοντας την πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες, μπορούν να ληφθούν σοφές και τεκμηριωμένες αποφάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο για το παρόν όσο και για τις μελλοντικές γενιές.
Ο NBN Trust διαθέτει μια ομάδα για τη διευκόλυνση και τον συντονισμό της ανάπτυξής του και διοικείται από ένα Συμβούλιο Επιστημόνων. Το NBN Trust είναι εγγεγραμμένη φιλανθρωπική οργάνωση..[5]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ 1,0 1,1 «nbn.org.uk». nbn.org.uk. 26 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2013.
- ↑ 2,0 2,1 «NBN Atlas - UK's largest collection of biodiversity information». NBN Atlas (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2018."NBN Atlas - UK's largest collection of biodiversity information". NBN Atlas. Retrieved 2018-06-27.
- ↑ «NFBR LRCs Contact Database». Nbn-nfbr.org.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2013.
- ↑ «Britain's top 1,000 charities ranked by donations. Who raises the most money?». the Guardian (στα Αγγλικά). 24 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2019.
- ↑ «Charity Details». beta.charitycommission.gov.uk (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2018.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Επίσημος ιστότοπος
- Ατλάς NBN (δεδομένα)
- Δείτε τη στρατηγική εμπιστοσύνης του NBN 2022-2027
- Σύνδεσμος τοπικών κέντρων περιβαλλοντικών αρχείων - για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τοπικά κέντρα περιβαλλοντικής αρχής
- Εθνικό Φόρουμ Βιολογικής Καταγραφής