Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριακών Προτύπων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριακών Προτύπων (αγγλ.National Information Standards Organization - NISO) ιδρύθηκε το 1939 και είναι ο εθνικός οργανισμός των ΗΠΑ για την ανάπτυξη, διατήρηση και δημοσίευση τεχνικών προτύπων. Ο NISO περιλαμβάνει στο σύνολο των μελών του περισσότερους από 70 οργανισμούς στο χώρο των εκδόσεων, των βιβλιοθηκών και της τεχνολογίας. [1]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, ο NISO προωθεί [2]την ανάπτυξη και τη διατήρηση προτύπων, τα οποία διευκολύνουν τη δημιουργία, τη διαχείριση και την αποτελεσματική ανταλλαγή της πληροφόρησης έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα και τη μάθηση.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανισμοί και βιβλιοθήκες που υποστηρίζουν τους στόχους [3] του NISO και είναι αφοσιωμένοι σε αυτούς, μπορούν να συμμετάσχουν στο έργο του, ενισχύοντας τη διαδικασία Τυποποίησης. Ο NISO παρέχει στα μέλη του ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και δικτύωσης με αξιόλογες προσωπικότητες του χώρου της πληροφόρησης.

Τα μέλη του NISO διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

  • Μέλη με δικαίωμα ψήφου (Voting Members): στη συγκεκριμένη κατηγορία μελών εντάσσονται οργανισμοί, οι οποίοι ενστερνίζονται τους στόχους του NISO.
  • Συμμαχία για τα πρότυπα των βιβλιοθηκών (Library Standards Alliance): μέλη της κατηγορίας αυτής μπορούν να γίνουν οι βιβλιοθήκες που υποστηρίζουν τους στόχους του NISO.

Επιπλέον, ο NISO σχετίζεται με πολλούς σημαντικούς φορείς, όπως o Διεθνής Οργανισμός Προτύπων (International Organization for Standardization - ISO), την Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web Consortium - W3C) και το Ίδρυμα Εθνικών Προτύπων Αμερικής - American National Standards Institute (ANSI).

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο NISO μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων του και το γενικό προσανατολισμό λειτουργίας του προωθεί την ανάπτυξη και τη διατήρηση πληροφοριακών προτύπων, τα οποία ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες πληροφοριακές ανάγκες. Επιπρόσθετα, διοργανώνει προγράμματα και σεμινάρια, τα οποία πραγματεύονται θέματα σχετικά με τα πρότυπα και μέσα από τη δράση του διευκολύνει τη συνεργασία ατόμων και ιδρυμάτων, βάσει κοινώς αποδεκτών προτύπων.

Τα πρότυπα NISO[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρότυπα NISO [4] διατίθενται δωρεάν και εφαρμόζονται στις νέες , αλλά και τις παραδοσιακές τεχνολογίες, καλύπτοντας κάθε είδους ανάγκη σχετική με την πληροφόρηση. Μπορούν να ανακτηθούν και να αναπαραχθούν μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς και δεν μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς άδεια από τον οργανισμό, καθώς προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του NISO εντάσσεται και η έκδοση του περιοδικού ανοιχτής πρόσβασης «Information Standards Quarterly - SQ)» [5] σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, ως περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης, καθώς ολόκληρο το τεύχος αλλά και μεμονωμένα άρθρα μπορούν να ανακτηθούν δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή. Η θεματολογία του περιοδικού σχετίζεται με θέματα που αφορούν στο χώρο των βιβλιοθηκών, των εκδόσεων και της πληροφόρησης γενικότερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με το NISO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Σκοπός το NISO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Συμμετοχή στο NISO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Τα πρότυπα NISO». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 
  5. ««Information Standards Quarterly - SQ)»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]