Εθνικός Ιστορικός Χώρος του Γουνεμπορίου στο Λασίν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°25′53″N 73°40′32″W / 45.4314°N 73.6756°W / 45.4314; -73.6756

Εθνικός Ιστορικός Χώρος του Γουνεμπορίου στο Λασίν
(fr) Lieu historique national de la Commerce-de-la-Fourrure-à-Lachine
Lachine Poste de Traite.jpg
Ο εμπορικός σταθμός και το κανάλι του Λασίν, όπως ήταν στη δεκαετία του 1820.
Ίδρυση1977 (αγορά), 1985 (εγκαίνια)
ΠεριοχήΛασίν, Μόντρεαλ

Το ιστορικό μουσείο του Εθνικού Ιστορικού Χώρου του Γουνεμπορίου στο Λασίν (γαλλικά: Lieu historique national de la Commerce-de-la-Fourrure-à-Lachine) είναι ένας επισκέψιμος χώρος στο διαμέρισμα (arrondissement) του Λασίν (Lachine) στο Μόντρεαλ. Βρίσκεται τοποθετημένος στο δυτικό ακραίο σημείο του καναλιού του Λασίν και θεωρείται ως ένας από τους Εθνικούς Ιστορικούς Χώρους του Καναδά.[1]

Περιγραφή μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 17ου αιώνα, Γαλλοκαναδοί ταξιδευτές (voyageurs) κατέπλεαν σε αυτή τη περιοχή του νησιού του Μόντρεαλ στις όχθες του Αγίου Λαυρεντίου, για να αποθέσουν και για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους που μετέφεραν από την ενδοχώρα της Βόρειας Αμερικής. Μέχρι εκείνη την εποχή, οι καταρράκτες του Λασίν απέτρεπαν στα μεγάλα πλοία να πλεύσουν κατά μήκος του άνω ρου του ποταμού και στις Μεγάλες Λίμνες.

Λόγω της σημαντικότητας και της σπανιότητας του μνημείου, ο οργανισμός διαχείρισης των Πάρκων του Καναδά (Parcs Canada), έθεσε υπό την προστασία του το μνημείο και την τοποθεσία με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού και του στρατηγικού χαρακτήρα του εμπορευματικού σταθμού. Από το Μόντρεαλ ξεκινούσαν όλες οι αποστολές για την εξέρευση πολύτιμων δερμάτων που χρειάζονταν για την κατασκευή ρουχισμού και άλλων προϊόντων. Η μεταφορά των δερμάτων γίνονταν σε αυτό το σημείο από τα κανόε στα πλοία. Το κυνήγι και το εμπόριο της γούνας μπορούσε να γίνει μόνο λίγους μήνες το χρόνο, συνήθως από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, λόγω του εξαιρετικά ψυχρού χειμώνα, που πάγωνε τις λίμνες και τα ποτάμια.

Μια πέτρινη αποθήκη χτίστηκε το 1803 από τη "North West Company" για να αποθηκεύονται τα γουνοφόρα δέρματα από το εμπόριο της γούνας. Το κτίριο χρησιμοποιηθήκε ως αποθηκευτικός χώρος μέχρι το 1859, οπότε πουλήθηκε σε μια γυναικεία μοναστική αδελφότητα ως κατοικία. Το κανάλι του Λασίν ολοκληρώθηκε το 1825 και παράκαμπτε του καταρράκτες του Λασίν. Ο Σερ Τζωρτζ Σίμσον, εκτελεστικός διευθυντής του "Hudson's Bay Company", είχε τη βίλα του απέναντι από τη τοποθεσία. Το 1977, η αποθήκη και ο περιβάλλοντας χώρος αγοράστηκε από την Καναδική Κυβέρνηση για λογαριασμό του "Parcs Canada" και το 1985, έγιναν τα εγκαίνια του μουσείου.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) «The Fur Trade at Lachine». Canadian Register of Historic Places. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2012. 
  2. (Αγγλικά) Elizabeth Browne Losey (1999). Let Them be Remembered:The Story of the Fur Trade Forts. Vantage Press. ISBN 0533125723. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]