Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας
Nationaldemokratische Partei Deutschlands
NPD-Logo-2013.svg
Ηγέτης Φρανκ Φραντς
Ίδρυση 28 Νοεμβρίου 1964 (1964-11-28)
Έδρα Μπράουνσβαϊγκ
Εφημερίδα Deutsche Stimme
Πτέρυγα νεολαίας Junge Nationaldemokraten
Ιδεολογία Ναζισμός
Γερμανικός εθνικισμός
Εθνοτικός εθνικισμός
Παγγερμαρισμός
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Μη εγγεγραμμένοι
Bundestag
0 / 620
Τοπικά κοινοβούλια
5 / 1.875
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
1 / 96
Ιστοσελίδα
http://www.npd.de/
Πολιτικό σύστημα Γερμανίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές
Το έμβλημα του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας μέχρι το 2010.

Το Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (γερμ.: Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) είναι Γερμανικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα.

Το NPD ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1964 και είναι διάδοχος του Γερμανικού Αυτοκρατορικού Κόμματος (γερμ.: Deutsche Reichspartei, DRP). Ο Ούντο Φόιγκτ ηγείται του κόμματος από το 1996. Το NPD δέχεται τη σημερινή σημαία της Γερμανίας, αλλά συνδέεται εντονότερα με τη μαύρη-άσπρη-κόκκινη σημαία που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες περιόδους της ιστορίας για να αντιπροσωπεύσει το γερμανικό εθνικισμό. Το NDP επίσης συνδέεται με το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD, η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί το NPD ως μη δημοκρατικό και καταστρεπτικό για την εικόνα της χώρας κόμμα. Οι αντίπαλοι του NPD και τα ΜΜΕ, το βλέπουν ως de facto νεοναζιστικό κόμμα. Οι κατηγορίες για νεοναζισμό προκύπτουν από την αντίθεση του κόμματος στους μη-λευκούς, στους Εβραίους και στους Μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, καθώς επίσης και από τις συνεργασίες του Φόιγκτ με ιδεολόγους όπως ο Ντέιβιντ Ντιούκ (παλαιότερα βασικό στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν).

Η «Verfassungsschutz» ταξινομεί το NPD ως «απειλή στους συνταγματικούς κανόνες» λόγω της πολιτικής πλατφόρμας του και της φιλοσοφίας του. Είναι το εθνικιστικό κόμμα της Γερμανίας με τη γρηγορότερη αύξηση των ψηφοφόρων και των μελών του. Στις εκλογές του 2009 έλαβε 1,8%.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]