Εθνική ασφάλεια της Κίνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εθνική ασφάλεια της Κίνας περιλαμβάνει τον συντονισμό μιας ποικιλίας οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, των στρατιωτικών, των παραστρατιωτικών, των κυβερνητικών και των υπηρεσιών πληροφοριών που έχουν ως στόχο την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Κίνας. Η Κίνα συνδέει συνήθως τα τρία ακόλουθα στοιχεία ως εθνική ασφάλεια με την ακόλουθη σειρά: 1. εθνική κυριαρχία · 2. ασφάλεια · 3. αναπτυξιακά συμφέροντα.

Αστυνόμευση και εσωτερική ασφάλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εξοπλισμός ασφαλείας αποτελείται από το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, των λαϊκών ενόπλων της αστυνομίας, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ), και των δικαστικών, αντιπροσωπευτικών, και ποινικών συστημάτων. Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας επιβλέπει όλες τις εγχώριες αστυνομικές δραστηριότητες στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Ένοπλης Αστυνομίας. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για τις αστυνομικές επιχειρήσεις και τις φυλακές και διαθέτει ειδικά τμήματα για εσωτερική πολιτική, οικονομική και επικοινωνιακή ασφάλεια. Οι χαμηλότερες οργανωτικές του μονάδες είναι οι δημόσιοι σταθμοί ασφαλείας, οι οποίοι διατηρούν στενή καθημερινή επαφή με το κοινό. Η Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομική Δύναμη, η οποία διατηρεί συνολικά περίπου 1,5 εκατομμύρια προσωπικό, οργανώνεται σε 45 τμήματα: αστυνομία εσωτερικής ασφάλειας, προσωπικό υπεράσπισης συνόρων, φρουρούς κυβερνητικών κτιρίων και πρεσβειών και ειδικών αστυνομικών επικοινωνιών.

Το Υπουργείο Ασφάλειας του Κράτους ιδρύθηκε το 1983 για να διασφαλίσει «την ασφάλεια του κράτους μέσω αποτελεσματικών μέτρων εναντίον εχθρικών πρακτόρων, κατασκόπων και αντεπαναστατικών δραστηριοτήτων που έχουν ως στόχο να σαμποτάρουν ή να ανατρέψουν το σοσιαλιστικό σύστημα της Κίνας». Το υπουργείο καθοδηγείται από μια σειρά νόμων που θεσπίστηκαν το 1993, το 1994 και το 1997 που αντικατέστησαν το «αντεπαναστατικό» καταστατικό του εγκλήματος. Οι επιχειρήσεις του υπουργείου περιλαμβάνουν συλλογή πληροφοριών, τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών.

Η Κίνα έχει αναπτύξει έναν αποτελεσματικό, καλά χρηματοδοτούμενο εξοπλισμό εσωτερικής ασφάλειας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη συντήρηση σταθερότητας, ή «weiwen».[1] Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Τσίνγκχουα, βάσει δημοσιευμένων προϋπολογισμών της αστυνομίας, 514 δισεκατομμύρια Γιουάν διατέθηκαν για εσωτερική ασφάλεια το 2009, στοιχείο του προϋπολογισμού που αυξάνεται ραγδαία.[2]

Εσωτερική απειλή και τρομοκρατία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσουλμανικοί αυτονομιστές στην αυτόνομη περιοχή Ουιγούρων Σιντζιάνγκ παρουσιάζουν στην Κίνα την πιο σημαντική τρομοκρατική απειλή της, η οποία εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το 2003 το Πεκίνο δημοσίευσε μια «Λίστα Τρομοκρατών του Ανατολικού Τουρκιστάν», η οποία χαρακτήρισε οργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας Ουιγούρων και το Κέντρο Πληροφοριών του Ανατολικού Τουρκιστάν ως τρομοκρατικές οντότητες. Αυτές οι ομάδες υποστηρίζουν ανοιχτά την ανεξαρτησία για το «Ανατολικό Τουρκεστάν» και, παρόλο που δεν έχουν συνδεθεί δημοσίως με βίαιη δραστηριότητα, οι αυτονομιστές κατέφυγαν σε βία, βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες και μάχες στο δρόμο, στις οποίες το Πεκίνο ανταποκρίνεται με αστυνομική και στρατιωτική δράση.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2004, στρατεύματα από την Κίνα και το Πακιστάν πραγματοποίησαν κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις στη Σιντζιάνγκ με στόχο το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκιστάν, μια οργάνωση που αναφέρεται ως τρομοκρατική από την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Αυτή και άλλες αυτονομιστικές ομάδες Ουιγκούρων εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν για να πολεμήσουν με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα. Το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκιστάν ιδρύθηκε το 1990 και έχει δεσμούς με το Ισλαμικό Κίνημα του Ουζμπεκιστάν, το οποίο λειτουργεί σε όλη την Κεντρική Ασία. Ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιενμπάο μαζί με ηγέτες άλλων ασιατικών και ευρωπαϊκών κρατών στο Ανόι συγκεντρώθηκαν για τη Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης τον Οκτώβριο του 2004 στο Ανόι, όπου οι εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν την έκκλησή τους για πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με επικεφαλής τον ΟΗΕ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Andrew Jacobs; Jonathan Ansfield (February 28, 2011). «Well-Oiled Security Apparatus in China Stifles Calls for Change». The New York Times. https://www.nytimes.com/2011/03/01/world/asia/01china.html?ref=todayspaper. Ανακτήθηκε στις March 1, 2011. 
  2. Social Development Research Group, Tsinghua University Department of Sociology (Απριλίου 2010). «New thinking on stability maintenance» [long-term social stability via institutionalised expression of interests] (στα English). Tsinghua University. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (translation) στις 3 Μαρτίου 2011. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2011. According to statistics, this year’s budget for internal security has reached 514 billion yuan. The “Law Enforcement Situation in the 2009 Budget and This Year’s Draft Budget Report” show that public safety expenditures increased by 16% last year and will be augmented by a further 8.9% this year. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)