Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας

ΈδραΙνστιτούτου 9, Κίεβο
Ιδρύθηκε1991
Ιδιοκτησία100% κρατική ιδιοκτησία[1]
ΠρόεδροςΚιρίλο Σεβτσένκο
Κεντρική τράπεζαΟυκρανία
Νόμισμαχρίβνια
UAH (ISO 4217)
Αποθεματικά28,802 δισεκατομμύρια $
Ιστοσελίδαhttps://bank.gov.ua/en/ Επίσημος ιστότοπος

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (ΕΤΟ, ουκρανικά: Національний банк України‎‎) είναι η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας – ένα κυβερνητικό όργανο υπεύθυνο για την ενιαία κρατική πολιτική στον τομέα της νομισματικής κυκλοφορίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της εθνικής νομισματικής μονάδας, του εθνικού νομίσματος (χρίβνια). Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας απασχολεί πάνω από 12.000 άτομα. Ρυθμίζει και εποπτεύει τις δραστηριότητες, τις λειτουργίες και το νομικό καθεστώς της κυβέρνησης και των εμπορικών τραπεζών με βάση τις αρχές του Συντάγματος της Ουκρανίας και το δίκαιο της Ουκρανίας.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αργυρή χρίβνια του 11ου-13ου αιώνα

Το τραπεζικό σύστημα στην Ουκρανία έχει την ιστορία της πίσω στο 1918, όταν στις 22 Δεκεμβρίου 1917, το Κεντρικό Συμβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε νόμο «Περί μετατροπής του γραφείου του Κίεβου της Ρωσικής Κρατικής Τράπεζας σε Ουκρανική Κρατική Τράπεζα». Ο νόμος ένωσε όλα τα γραφεία της πρώην κρατικής τράπεζας, της Noble Land Bank και της Peasant Land Bank. Ταυτόχρονα, υπήρχε ένα διάταγμα της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ουκρανίας για την εθνικοποίηση των τραπεζών από τις 14 Δεκεμβρίου 1917. Στις 5 Ιανουαρίου 1918, η κρατική τράπεζα της Ουκρανίας άρχισε να εκδίδει δικά της χρήματα. Στις 10 Αυγούστου 1918, υπεγράφη καταστατικό για την Ουκρανική Κρατική Τράπεζα. Στις 23 Αυγούστου 1918 ιδρύθηκε η Κρατική Τράπεζα Γης.

Στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ουκρανία καταλήφθηκε από ένα νέο ρωσικό καθεστώς - τους Μπολσεβίκους. Η μπολσεβικική Ρωσία υιοθέτησε νόμο του πολεμικού κομμουνισμού που διέκοψε τη χρήση οποιωνδήποτε χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, το 1921 σε όλη την Ουκρανία άρχισαν να ιδρύονται Κρατικές Τράπεζες της Ρωσικής ΣΟΣΔ, οι οποίες αργότερα μετατράπηκαν σε Κεντρική Τράπεζα της ΕΣΣΔ.

Πριν από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας ήταν ένα δημοκρατικό υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας της ΕΣΣΔ, ενώ υπήρχε καταγεγραμμένος αριθμός τραπεζών με διάφορα καθεστώτα. Υπήρχαν περισσότερες από 15 τράπεζες υπουργικού καθεστώτος, πάνω από 20 τράπεζες κρατικών/συνεταιριστικών ιδρυμάτων, τράπεζες της Μόσχας στην Ουκρανία, τράπεζες με κρατικό καθεστώς. Επίσημα, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας ενεργούσε ως Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας από τις αρχές του 1991. Όπως και τα ιδρύματα πολλών νέων ανεξάρτητων εθνών, αντιμετώπισε τρομερή οικονομική στενότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, που οδήγησε σε μια παρατεταμένη περίοδο υπερπληθωρισμού.

Στις 20 Μαρτίου 1991, το Βερχόβνα Ράντα (Κοινοβούλιο της Ουκρανίας) ενέκρινε το ψήφισμα «Για τις τράπεζες και την τραπεζική δραστηριότητα», το οποίο έγινε νόμος την 1η Μαΐου. Το ψήφισμα δήλωσε ιδιοκτησία της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανικής Ρεπουμπλικανικής Τράπεζας της Κρατικής Τράπεζας της ΕΣΣΔ (αργότερα Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας), της Ουκρανικής Ρεπουμπλικανικής Τράπεζας της Κρατικής Εμπορικής Βιομηχανικής-Κατασκευαστικής Τράπεζας της ΕΣΣΔ «Ukrprombudbank», της Ουκρανικής Ρεπουμπλικανικής Τράπεζα του Ταμιευτηρίου της ΕΣΣΔ και της Ουκρανικής Ρεπουμπλικανικής Τράπεζας της ForeignEconomBank της ΕΣΣΔ, καθώς και του Ουκρανικού Ρεπουμπλικανικού Τμήματος Είσπραξης της Κρατικής Τράπεζας της ΕΣΣΔ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούστσενκο ήταν Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 1999, πριν γίνει πρωθυπουργός. Αργότερα, ο Σέρχι Αρμπούζοβ έγινε Πρωθυπουργός της Ουκρανίας για σύντομη θητεία το 2014, αφού ήταν διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.

Στα τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου 2022, μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας έκανε το εξαιρετικό βήμα δημιουργίας και προώθησης δύο ξεχωριστών λογαριασμών για τη λήψη δωρεών (εγχώριων και διεθνών) ως απάντηση στη ρωσική εισβολή της Ουκρανίας: ο ένας λογαριασμός είναι για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού,[3][4][5] και ο άλλος λογαριασμός είναι για την υποστήριξη του γενικού πληθυσμού με ανθρωπιστική βοήθεια.[6] Στις 5 Μαρτίου, η ΕΤΟ ανέφερε ότι συγκέντρωσε «περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια χρίβνια» (περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια) για στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια.[7]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Weidner, Jan (2017). «The Organisation and Structure of Central Banks» (PDF). Katalog der Deutschen Nationalbibliothek. 
  2. «The Law of Ukraine on the National Bank of Ukraine». National Bank of Ukraine. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022. 
  3. "Procedure for Cash Transferring by Banks to Support Armed Forces of Ukraine Simplified", Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, 27 February 2022.
  4. "It Is Now Easier to Transfer Funds to Help Armed Forces of Ukraine", Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, 27 February 2022.
  5. "NBU Opens Special Account to Raise Funds for Ukraine’s Armed Forces (updated)", Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, 01 Μαρτίου 2022.
  6. "Very Easy to Donate Funds to Help Ukrainian Victims", Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, 03 Μαρτίου 2022.
  7. "More Than UAH 10 Billion Raised for Army and Humanitarian Aid", Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας, 05 Μαρτίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]