Εθνική Τράπεζα της Κροατίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνική Τράπεζα της Κροατίας
ΈδραΖάγκρεμπ, Κροατία
Συντεταγμένες45°48′44″N 15°59′03″E / 45.81222°N 15.98417°E / 45.81222; 15.98417
Ιδρύθηκε21 Δεκεμβρίου 1990
Ιδιοκτησία100% κρατική ιδιοκτησία[1]
ΠρόεδροςΜπόρις Βούτζιτς
Κεντρική τράπεζαΚεντρική τράπεζα της Κροατίας
ΝόμισμαΚούνα
Αποθεματικά14.540 εκατομμύρια δολάρια
Ιστοσελίδαwww.hnb.hr

Η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας (Κροατικά: Hrvatska narodna banka ή HNB) είναι η κεντρική τράπεζα της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Η τράπεζα ιδρύθηκε από το Σύνταγμα της Κροατίας, το οποίο ψηφίστηκε από το Κροατικό Κοινοβούλιο στις 21 Δεκεμβρίου 1990. Οι κύριες αρμοδιότητές της είναι η διατήρηση της σταθερότητας του εθνικού νομίσματος, του Κούνα και η εξασφάλιση γενικής χρηματοοικονομικής ρευστότητας εντός της χώρας. Εκδίδει επίσης τραπεζογραμμάτια και διατηρεί τα εθνικά νομισματικά αποθεματικά. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της, η τράπεζα ενεργεί ως ανεξάρτητο όργανο υπεύθυνο έναντι του Κοινοβουλίου. Η τράπεζα έχει μετοχικό κεφάλαιο 2.500.000.000 Κούνας (περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).[2]

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγάρο της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ

Στις 21 Δεκεμβρίου 1990, το Σύνταγμα της Κροατίας, που ορίζεται στο άρθρο 53,[3] ονόμασε την Εθνική Τράπεζα της Κροατίας ως κεντρική τράπεζα της χώρας και δήλωσε τις αρμοδιοτήτες της: «Η Εθνική Τράπεζα είναι κεντρική τράπεζα της Κροατίας. Η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας είναι υπεύθυνη, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων και των καθηκόντων της, για τη σταθερότητα του νομίσματος και για τη ρευστότητα των πληρωμών στο κράτος και στο εξωτερικό. Η Εθνική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη στη δραστηριότητά της και είναι υπεύθυνη έναντι της Κροατικής Βουλής. Τα κέρδη της Τράπεζας ανήκουν στον κρατικό προϋπολογισμό της Κροατίας».

Λειτουργίες της Τράπεζας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας είναι η κεντρική τράπεζα της Δημοκρατίας της Κροατίας και μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. Ο πρωταρχικός στόχος της είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο σύνολό του. Η Τράπεζα εκτελεί τη νομισματική πολιτική, διαχειρίζεται τα διεθνή αποθεματικά της Δημοκρατίας της Κροατίας, εκδίδει το κροατικό νόμισμα - το Κούνα, εκδίδει εξουσιοδοτήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, πιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και εποπτεύει τη λειτουργία τους. Επίσης εκδίδει άδειες εξουσιοδοτημένων γραφείων ανταλλαγής.

Η Εθνική Τράπεζα της Κροατίας είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη για την επίτευξη του στόχου της και την εκτέλεση των καθηκόντων της. Η τράπεζα αναφέρει για το έργο της στο κροατικό κοινοβούλιο.

Ανεξαρτησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχή και αξιόπιστη εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής και για την επίτευξη του κύριου στόχου της κεντρικής τράπεζας - διατήρηση της σταθερότητας των τιμών.

Η ανεξαρτησία της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας συνάδει με το άρθρο 130 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο εγγυάται την ανεξαρτησία των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν πολλές πτυχές της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας: λειτουργικές, θεσμικές, προσωπικές και οικονομικές. Η λειτουργική ανεξαρτησία συνεπάγεται έναν σαφώς καθορισμένο στόχο και αυτονομία στην επιλογή μέτρων και μέσων για την πραγματοποίησή της. Η θεσμική ανεξαρτησία σημαίνει ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας είναι ανεξάρτητες από την επιρροή άλλων ιδρυμάτων. Η προσωπική ανεξαρτησία εγγυάται την προστασία των υπαλλήλων της τράπεζας από εξωτερικές πιέσεις, αποκλείει τις συγκρούσεις συμφερόντων και καθορίζει με ακρίβεια τους όρους διορισμού και απομάκρυνσης από το αξίωμα του Διοικητή και άλλων μελών του Συμβουλίου της τράπεζας .Η οικονομική ανεξαρτησία συνεπάγεται τη δυνατότητα να αποκτήσει η τράπεζα αυτόνομα κεφάλαια για την εκτέλεση της εντολής της, με τα έσοδα και τα έξοδα που καθορίζονται από τη στάση της νομισματικής πολιτικής.

Νομισματική σταθερότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σταθερές τιμές είναι τα κύρια κριτήρια για τη νομισματική σταθερότητα. Οι σταθερές τιμές διατηρούνται διασφαλίζοντας ότι οι αυξήσεις τιμών πληρούν τον στόχο πληθωρισμού της κυβέρνησης.[4]

Οικονομική σταθερότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας συνεπάγεται προστασία από απειλές σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι απειλές εντοπίζονται από τις λειτουργίες εποπτείας και πληροφοριών της Τράπεζας. Οι απειλές αντιμετωπίζονται έπειτα μέσω οικονομικών και άλλων πράξεων. Η Τράπεζα συνεργάζεται με άλλα ιδρύματα για τη διασφάλιση της νομισματικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας.[4]

Διοικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://d-nb.info/1138787981/34
  2. «O Hrvatskoj narodnoj banci». hnb.hr (στα Κροατικά). Croatian National Bank. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Απριλίου 2012. 
  3. Sabor Republike Hrvatske. Ustav Republike Hrvatske. Narodne novine. Retrieved 2011-08-29 (Κροατικά)
  4. 4,0 4,1 hnb.hr/o-hnb Αρχειοθετήθηκε 6 July 2013 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 45°48′44″N 15°59′03″E / 45.81222°N 15.98417°E / 45.81222; 15.98417