Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνική Συμφωνία)
Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής
ΠρόεδροςΚωνσταντίνος Μπογδάνος
ΑντιπρόεδροςΚωνσταντίνος Λουκάς
Εκπρόσωπος ΤύπουΚωνσταντίνος Γρηγορόπουλος[1]
Ίδρυση26 Σεπτεμβρίου 2022
Διάσπαση απόΝέα Δημοκρατία
Εθνική Δημιουργία
ΠροκάτοχοςΕθνική Συμφωνία
ΈδραΑθήνα
Πτέρυγα νεολαίαςΝεολαία ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.
ΙδεολογίαΣυντηρητισμός
Εθνικός συντηρητισμός
Οικονομικός φιλελευθερισμός
Χρώματα     Μπλε
Βουλή
των Ελλήνων
0 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
Ιστότοπος
patrida.info
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής (ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.) είναι ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.[2] Ιδεολογικά ανήκει στον χώρο της δεξιάς, αυτοπροσδιοριζόμενο ως συντηρητικό και φιλελεύθερο. Θεωρείται μετεξέλιξη της δεξιάς πολιτικής κίνησης Εθνική Συμφωνία.

Πρόεδρος και ιδρυτής του είναι ο εν ενεργεία ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Το σύνθημα του κόμματος το οποίο εκφράζει τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει, είναι «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια και Οικονομική Ελευθερία»[3].

Το κόμμα εκπροσωπούνταν στην Βουλή των Ελλήνων, από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ανεξάρτητο βουλευτή Α' Αθήνας, όπου είχε εκλεγεί το 2019 με την Νέα Δημοκρατία.[4] Το κόμμα θα ανήκει στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυμιστών.[5]

Από τις 14 Μαρτίου 2023 αποφασίστηκε η συμπόρευση με την Πατριωτική Ένωση του Προδρόμου Εμφιετζόγλου και ως συνασπισμός η κοινή κάθοδος στις επερχόμενες εκλογές του 2023. Έπειτα από διαφωνία για την εν λόγω απόφαση διαγράφτηκε η έως τότε αντιπρόεδρος του κόμματος Αφροδίτη Λατινοπούλου,[6][7] η οποία αργότερα ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος με την ονομασία «Πατρίδα».[8]

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής, σύμφωνα με το κατασταστικό της, προσδιορίζεται ως ένα πατριωτικό δεξιό, συντηρητικό, αστικό και οικονομικά φιλελεύθερο κόμμα.[9] Ορισμένα ΜΜΕ το χαρακτηρίζουν ως ακροδεξιό, χαρακτηρισμό που ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, απορρίπτει σε κάθε περίπτωση, ενώ επίσης έχει αναφέρει πως «Η ΠΑΤΡΙ.Δ.Α. δεν ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή»[εκκρεμεί παραπομπή][10]. Θεωρείται φιλοευρωπαϊκό και φιλοδυτικό κόμμα, παρότι εντάσσεται στην ευρωομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, που πολλοί εκ των μελών της, είναι ήπιοι ευρωσκεπτικιστές.[11]

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες Θέση
2023 ΙΙ Κωνσταντίνος Μπογδάνος 25.858
(Πατριωτικός Συν.)
0,50%
(Πατριωτικός Συν.)
0 / 300
10ο κόμμα
Εκτός Βουλής

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εκπρόσωπος Τύπου στο κόμμα Μπογδάνου «ΠΑΤΡΙΔΑ» ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Γρηγορόπουλος
  2. Newsroom (26 Σεπτεμβρίου 2022). «Νέο κόμμα ανακοίνωσε ο Μπογδάνος – Αντιπρόεδρος η Αφροδίτη Λατινοπούλου». CNN.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. https://www.iefimerida.gr/politiki/mpogdanos-patrida-den-taytizetai-me-hrysi-aygi
  4. «Ανακοινώνεται το κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου - Αντιπρόεδρος η Λατινοπούλου». ProtoThema. 25 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. 
  5. «Νέο κόμμα από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο». www.naftemporiki.gr. 26 Σεπτεμβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. 
  6. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος διέγραψε την Αφροδίτη Λατινοπούλου από το κόμμα «ΠΑΤΡΙΔΑ»
  7. Η συνεργασία Μπογδάνου με Εμφιετζόγλου οδήγησε σε... διαζύγιο με την Λατινοπούλου
  8. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ίδρυσε νέο κόμμα με το όνομα «Πατρίδα»
  9. «Οι αρχές μας | ΠΑΤΡΙΔΑ - Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής». 25 Σεπτεμβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. 
  10. Παπαδομανωλάκης, Παναγιώτης (27 Σεπτεμβρίου 2022). «Αφύπνιση της Ευρώπης η νίκη της Μελόνι, για τον Μπογδάνο». The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. 
  11. «Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα - ΠΑΤΡΙΔΑ». 22 Σεπτεμβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]