Λεωφόρος Βουλιαγμένης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνική Οδός 91α (Ελλάδα))
Λεωφόρος Βουλιαγμένης
Η λεωφόρος Βουλιαγμένης στη Βούλα
Μήκος15,3 χιλιόμετρα
Διασταύρωση μεΥμηττού & Ηλία Ηλίου, Κασομούλη, Λεωφόρος Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Λεωφόρος Ιωνίας, Λεωφόρος Κύπρου, Λεωφόρος Αλίμου, Λεωφόρος Ιασωνίδου, Ανδρέα Παπανδρέου, Δημητρίου Γούναρη, Καλύμνου
ΠεριοχήΑθήνα, Δάφνη, Άγιος Δημήτριος, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη
ΕκκίνησηΚαλλιρρόης, Αρδηττού & Αθανασίου Διάκου, Αθήνα
ΤέλοςΛεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή, Βούλα/Βουλιαγμένη

Η Λεωφόρος ΒουλιαγμένηςΕθνική Οδός 80, ΕΟ80) είναι λεωφόρος της Αττικής. Είναι ο κύριος οδικός άξονας των Νοτίων Προαστίων. Το συνολικό μήκος της είναι 15,3 χιλιόμετρα.

Ξεκινά από το κέντρο, σχεδόν, της Αθήνας και καταλήγει στις αρχές του Δήμου Βουλιαγμένης, σε σύνδεση με την Λεωφόρο Ποσειδώνος. Η Λεωφόρος Βουλιαγμένης δεν έχει ενιαίο σχεδιασμό καθώς ξεκινά με δύο διαφορετικούς δρόμους στο ύψος του Παγκρατίου, για να γίνει ενιαία Λεωφόρος στο ύψος του Αγίου Δημητρίου.

Διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση ενώ υπάρχουν παράλληλα και εσωτερικοί δρόμοι για την εξυπηρέτηση της τοπικής κίνησης. Το μεγάλο μειονέκτημά της βρίσκεται στην παρουσία δεκάδων φαναριών, ενώ υπάρχουν μόλις δυο ανισόπεδοι κόμβοι σε όλη της την εκταση, στο ύψος της Αργυρούπολης[1] και στην είσοδο του Ανατολικού Αεροσταθμού του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Το όριο ταχύτητας είναι 50 km/h στο τμήμα Ολυμπείο-Άγιος Δημήτριος και 70 km/h στο τμήμα Άγιος Δημήτριος-Βουλιαγμένη.

Πάνω στον άξονα βρίσκονται εκατοντάδες εμπορικές επιχειρήσεις και το εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall που λειτούργησε για πρώτη φορά το 2011.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και άλλες λεωφόροι στην πρωτεύουσα έτσι και η Βουλιαγμένης έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Σε θέση παράλληλη με την σημερινή υπήρχε ένας μεγάλος δρόμος ο οποίος κατέληγε στα νότια παράλια της Αθήνας.

Πρόκειται για την Αστική οδό, [2] όπως ονομαζόταν από τους αρχαίους, η οποία ήταν ο κύριος οδικός άξονας στην περιοχή δυτικά του Υμηττού και διατηρήθηκε ως τους νεότερους χρόνους - όπως αποδεικνύουν χάρτες του 19ου αιώνα. Η σημερινή μορφή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης ολοκληρώθηκε την δεκαετία του 1950 από τον τότε Υπουργό Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνο Καραμανλή, μετέπειτα πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πριν από τη διάνοιξη του μεγάλου σημερινού δρόμου, δεν υπήρχε οδικός άξονας που να ενώνει το κέντρο της πόλης με τα νότια παράλια, αλλά διάφοροι μικροί οδικοί άξονες. Με την διάνοιξή της, η λεωφόρος άρχισε να προσελκύει χιλιάδες νέους κατοίκους πέριξ της διαδρομής της. Ακόμα και μέχρι σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης είναι εφικτή, καθώς υπάρχουν ακόμα ανοιχτοί χώροι για την ανάπτυξη κτιριακών συγκροτημάτων.

Γύρω από τον οδικό άξονα αναπτύχθηκαν οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Αλίμου, Γλυφάδας και Βούλας-Βουλιαγμένης. Τις προηγούμενες δεκαετίες η Λ. Βουλιαγμένης ήταν σημαντική λόγω της παρουσίας του Αεροδρομίου του Ελληνικού, ενώ στον Ανατολικό Αεροσταθμό που βρισκόταν πάνω σχεδόν στη λεωφόρο πραγματοποιούνταν οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό. Αυτή η κατάσταση ίσχυε μέχρι το 2001, όταν το αεροδρόμιο σταμάτησε να λειτουργεί και η Λεωφόρος Βουλιαγμένης ανακουφίστηκε κυκλοφοριακά. [1]

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα η Λεωφόρος είναι σε φάση αναμονής. Το μεγάλο έργο που την αφορά είναι η ανάπλαση του Ελληνικού. Το έργο περιλαμβάνει την αξιοποίηση του χώρου του παλιού αεροδρομίου, που πρόκειται να γίνει το νέο σημείο αναφοράς της πόλης με την κατασκευή μίας ολόκληρης νέας πόλης μέσα στην πόλη, και το δημιουργία του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ταυτόχρονα, για να μπορέσει να αντέξει το μελλοντικό συγκοινωνιακό φορτίο, μελετάται η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού (προέκταση της Αττικής Οδού) μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της Αργυρούπολης. Πάνω στον άξονα της Λεωφόρου λειτουργούν 7 σταθμοί της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας (κόκκινη γραμμή): Άγιος Ιωάννης, Δάφνη, Άγιος Δημήτριος, Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό.

Στα μελλοντικά σχέδια υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό μέχρι την περιοχή της Γλυφάδας, ενώ ένας κλάδος του τραμ θα ενώσει την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο Σταθμό Μετρό Αργυρούπολη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • [1] Σύμφωνα με το Μητρώο Εθνικών Οδών της ΕΣΥΕ, 1998

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: η Λεωφόρος Βουλιαγμένης». 16 Δεκεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2016. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. Παπαγεωργίου, Κ. (2015). Η αρχαία Αστική Οδός και τα αρχαία κάτω από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αθήνα: Καπόν.