Εθνική Οδός 2 (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνική Οδός 2)
Εθνική Οδός 2
Η εθνική οδός παρακάμπτοντας την πόλη της Έδεσσας.
Διαδρομή της εθνικής οδού 2
Πληροφορίες δρόμου
Τμήμα της
Μήκος580 χλμ
Σημαντικοί κόμβοι
Δυτικό τέρμαΚρυσταλλοπηγή
Ανατολικό τέρμαΚήποι
Τοποθεσίες
ΠεριφέρειεςΔυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία , Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Σημαντικές πόλειςΦλώρινα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη
Διαδρομή
Δίκτυο εθνικών οδών
Εθνικές Οδοί της Ελλάδας
Το παλαιό έμβλημα της Εθνικής Οδού 2

Η Εθνική Οδός 2 (ΕΟ2) είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, της οποίας το δυτικό τμήμα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Οδού 86 (E86). Έλαβε την αρίθμησή της το 1963 και συνδέει τους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα με την Κρυσταλλοπηγή στα ελληνοαλβανικά σύνορα, περνώντας από τα Γιαννιτσά, την Έδεσσα και τη Φλώρινα και έχει συνολικό μήκος 580 χλμ. Αντικαταστάθηκε σε μεγάλο ποσοστό από την Εγνατία Οδό στο τμήμα από την Θεσσαλονίκη μέχρι τους Κήπους, οπότε και πολλά τμήματα αντικαταστάθηκαν ή παρακάμφθηκαν.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γέφυρα - Άγιος Αθανάσιος
Ο χάρτης της παράκαμψης Γιαννιτσών.
Πληροφορίες δρόμου
_________________Τμήμα της Ε86

Μήκος:______________7 χλμ

Σημαντικοί κόμβοι
Δυτικό τέρμα:________ ΕΟ 1 στην Γέφυρα

Ανατολικό τέρμα:_____Άγιος Αθανάσιος

Πινακίδα της εθνικής οδού ανάμεσα σε Φλώρινα και Έδεσσα.
Η εθνική οδός κοντά στην Άρνισσα.
Η Λίμνη Βεγορίτιδα κατα μήκος της Εθνικής οδού στα σύνορα των νομών Φλώρινας και Πέλλας.
Η Εθνική Οδός στο ύψος των Γιαννιτσών
Η Εθνική Οδός στην Αμφίπολη, σε φωτογραφία του 1982, μπροστά στο λιοντάρι.
Η εθνική οδός στην Καβάλα. Ο δρόμος περνάει κάτω από το γνωστό Υδραγωγείο Καβάλας.
Η αρχή της Λεωφόρου Δημοκρατίας (τμήμα της ΕΟ2) στην Κομοτηνή. Η εθνική οδός περνάει μέσα από το κέντρο της πόλης.
Το τέλος της εθνικής οδού, το τελωνείο των Κήπων (Σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας).

Γέφυρα - Άγιος Αθανάσιος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα οδού ταχείας κυκλοφορίας της υπάρχουσας ΕΟ2 είναι ένα μικρό τμήμα 7 χιλιομέτρων μεταξύ της Γέφυρας και του Αγίου Αθανασίου 20 χιλιόμετρα δυτικά από την Θεσσαλονίκη. Ξεκινάει από τον ισόπεδο κόμβο με την ΕΟ 1 και αφού διασταυρωθεί με την ΠΑΘΕ, καταλήγει στον ισόπεδο κόμβο στον Άγιο Αθανάσιο. Έχει διατομή 2 λωρίδες ανα κατεύθυνση και ΛΕΑ / λωρίδα εκτάκτων αναγκών. Το τμήμα κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε την δεκαετία του 1980.

Παράκαμψη Γιαννιτσών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παράκαμψη των Γιαννιτσών είναι ένα τμήμα οδού ταχείας κυκλοφορίας υπο σχεδιασμό και ανάμενεται να ολοκλήρωθει στην Προγραμματιστική περίοδο 2014 - 2020. Το τμήμα έχει μήκος 8,5 χιλιόμετρα. Θα ξεκινάει από την Παραλίμνη, θα διασταυρώνεται με την επαρχιακή οδό Γιαννιτσών - Αλεξάνδρειας και θα καταλήγει στο Μελίσσι. Τα χαρακτηριστηκά αύτο του τμήματος είναι υψηλών προδιαγραφών, με δύο λωρίδες δρόμου ανά κατεύθυνση, διαχωριστική νησίδα και λωρίδα εκτάκτων αναγκών, ουσιαστικά θα έχει δίαταξη αυτοκινητοδρόμου.[1] Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 115 εκατομύρια ευρώ.[2]. Τέλος θα διαθέτει τρεις ανισόπεδους κόμβους:

Παράκαμψη Χαλκηδόνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παράκαμψη της Χαλκηδόνας είναι ένα τμήμα οδού ταχείας κυκλοφορίας υπό σχεδιασμό και είναι προγραμματισμένο να κατασκευαστεί παράλληλα με την παράκαμψη των Γιαννιτσών. Έχει μήκος 6,5 χιλιόμετρα και ομοίως θα έχει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, διαχωριστική νησίδα και λωρίδα εκτάκτων αναγκών. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 110 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά οι 2 παρακάμψεις θα κοστίσουν 225 εκατομμύρια ευρώ και θα αποτελούν συνέχεια των ήδη παρεδιδόμενων τμημάτων στον Νομό Πέλλας. [3] Τέλος θα έχει 3 ανισόπεδους κόμβους:

Εθνική Οδός 2 (Γέφυρα - Άγιος Αθανάσιος)
Κόμβος Κατεύθ. Άγιος Αθανάσιος Κατεύθ. Γέφυρα Σημειώσεις Λωρίδες
 Γέφυρα ΕΟ 1: Γέφυρα, Πρόχωμα, Πολύκαστρο, Εύζωνοι  Οδός ταχείας κυκλοφορίας
Σε όλο το μήκος της οδού ταχείας κυκλοφορίας το όριο ταχύτητας είναι 90 χλμ/ώρα  Όριο ταχύτητας 90
Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 86
 Έξοδος Γέφυρα  Στο σημείο που διασταυρώνεται η ΕΟ2 με τον Α1, ο Α1 είναι οδός ταχείας κυκλοφορίας  Αυτοκινητόδρομος Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι (Α1)  Ε 75:

Βόρεια: Πολύκαστρο, Εύζωνοι
Νότια: Κατερίνη, Λάρισα, Λαμία, Αθήνα

Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 86
 Έξοδος Άγιος Αθανάσιος 1  Άγιος Αθανάσιος, Νέα Μεσημβρία, Ξηροχώρι Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 86
 Άγιος Αθανάσιος 2 Άγιος Αθανάσιος Επίσης:
 Ευρωπαϊκή Οδός 86
Εθνική Οδός 2 (Παράκαμψη Γιαννιτσών)
Κόμβος Κατεύθ. Παραλίμνη Κατεύθ. Μέλισσι Σημειώσεις Λωρίδες
 Έξοδος Μελίσσι  Ανατολικά: Γιαννιτσά

Δυτικά: Μελίσσι, Καρυώτισσα, Γαλατάδες

Υπο σχεδιασμό
 Έξοδος Γιαννιτσά  Γιαννιτσά, Λουδίας, Αλεξάνδρεια Υπο σχεδιασμό
 Έξοδος Παραλίμνη  Ανατολικά: Νέα Πέλλα, Πέλλα, Αρχαιολογικός Χώρος

Δυτικά: Γιαννιτσά

Υπο σχεδιασμό
Εθνική Οδός 2 (Παράκαμψη Χαλκηδόνας)
Κόμβος Κατεύθ. Ελεούσα Κατεύθ. Κουφάλια Σημειώσεις Λωρίδες
 Έξοδος Κουφάλια  Χαλκηδόνα, Κουφάλια, Ευρωπός, Αξιούπολη Υπό σχεδιασμό
 Έξοδος Χαλκηδόνα  ΕΟ 1 ΕΟ 4:

Βόρεια: Χαλκηδόνα
Νότια: Πλατύ, Αλεξάνδρεια, Σταυρός, Βέροια

Υπό σχεδιασμό
 Έξοδος Ελεούσα  Χαλκηδόνα, Ελεούσα, Βαλτοχώρι Υπό σχεδιασμό

Υπόλοιπα τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική οδός 2 στο μεγαλύτερος μέρος της παράλληλα με την αρχαία Εγνατία Οδό, με εξαίρεση το τμήμα από την Φλώρινα μέχρι την Κρυσταλλοπηγή. Μετά την Φλώρινα μέχρι την Θεσσαλονίκη κινείται παράλληλα με την αρχαία οδό, ενώ μετά την Θεσσαλονίκη κινείται παράλληλα και στην σύγχρονη Εγνατία Οδό, για αυτό και μετά το 2010 που ολοκληρώθηκε ο αυτοκινητόδρομος έχει δευτερεύουσα σημασία σαν άξονας στο τμήμα αυτό.

Δυτικό τμήμα (Φλώρινα, Πέλλα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλο το δυτικό τμήμα της Εθνικής οδού 2 αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Οδού Ε86. Ο άξονας ξεκινάει στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κρυσταλλοπηγή. Το πρώτο τμήμα είναι από την Κρυσταλλοπηγή μέχρι την Φλώρινα μήκους 51 χιλιομέτρων [4] το οποίο περνάει μέσω από την ορεινή διάβαση του Πισοδερίου. Ο δρόμος είναι μικρής διατομής, χαρακτηριστικός ορεινός δρόμος οποίος φτάνει σε υψόμετρο μέχρι 1.450 μ. στο Πισοδέρι και την Βίγλα. Η συγκεκριμένη διαδρομή χρησιμοποιείται κυρίως για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τις Πρέσπες.[5] Ο άξονας μπαίνει μέσα στην πόλη της Φλώρινας, διασταυρώνεται με τον Αυτοκινητόδρομο Φλώρινας - Νίκης και στη συνέχεια κινείται ανατολικά περνώντας μέσα από τα χωριά Βεύη, Κέλλη και Νέα Ξανθόγεια. Ο άξονας ανατολικά της λίμνης Βεγορίτιδα είναι το παλαιό τμήμα της οδού, καθώς πλέον χρησιμοποιείται κυρίως ο νέος άξονας που διέρχεται νότια από την λίμνη και διασταυρώνεται με την ΕΟ3 στο Αμύνταιο. Από την Άρνισσα μέχρι την Έδεσσα έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις σε μήκος 8 χιλιομέτρων, οπού εντάχθηκε ένα έργο προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ και παρακάμπτει όλα τα δύσκολα σημεία και με τη βελτίωση των γεωμετρικών στοιχείων δημιουργήθηκαν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.[6]

Συγκεκριμένα στην Έδεσσα από το 2008 ο άξονας παρακάμπτει την πόλη. Η λεγόμενη Νότια παράκαμψη Έδεσσας ήταν ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 2008 και ήταν προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η διατομή του άξονα είναι 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση και Λ.Ε.Α. με εξαίρεση ένα τμήμα όπου η κλίση ξεπερνάει το 5% οπότε έχει 1 και 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, με διαφορετικό αριθμό λωρίδων σε κάθε ρεύμα. Έχει δύο ισόπεδους κόμβους βόρεια και νότια της Έδεσσας, ενώ τέλος έχει και μία σήραγγα μήκους 280 μέτρων.[7]

Το πιο σημαντικό τμήμα της εθνική οδού 2 είναι στον Νομό Πέλλας, καθώς είναι η κύρια σύνδεση του νομού με την Θεσσαλονίκη και είναι το τμήμα με την μεγαλύτερη κίνηση από όλα τα υπόλοιπα του άξονα. Για αυτό το λόγο, έχουν γίνει πολλά έργα βελτίωσης και επαναχάραξης του δρόμου από τα οποία κάποια έχουν ολοκληρωθεί και άλλα είναι υπό σχεδιασμό. Το πρώτο τμήμα το οποίο είναι υπό σχεδιασμό είναι το Έδεσσα - Μαυροβούνι. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει η παλαιά εθνική οδός, διατομής 8,5 μέτρων και κακής κατάστασης. Το υπό μελέτη τμήμα είναι μήκος 9,4 χιλιομέτρων, έχει πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση και συγκεκριμένα διαθέτει:

  • Ασφαλτοστρωμένο οδόστρωμα διατομής 21,1 μέτρων και διαχωριστική νησίδα 2,5 μέτρων.
  • Η σήραγγα Μαυροβουνίου με μήκος 270 μέτρα και δίδυμη διευρυμένη διατομή.
  • Ο ανισόπεδος κόμβος Ριζαρίου.
  • Η σύνδεση της αρτηρίας με την παλαιά εθνική οδό.
  • Δίκτυο παράπλευρων οδών και αποκαταστάσεις του τοπικού δικτύου.

Επίσης, θα γίνουν έργα αντιμετώπισης των κατολισθήσεων που παρατηρούνται κοντά στην Έδεσσα. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.[8]. Το επόμενο τμήμα το οποίο έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2000 είναι το Μαυροβούνι-Γιαννιτσά το οποίο έχει μήκος 20,4 χιλιομέτρων και έχει χαρακτηριστικά σύγχρονης εθνικής οδούς με 3 ισόπεδους κόμβους και οδόστρωμα πλάτους 12 μέτρων. Το συγκεκριμένο τμήμα παρακάμπτει την παλαιά εθνική οδό Γιαννιτσών - Εδέσσης, μια από τις πιο επικίνδυνες εθνικές οδούς στην Ελλάδα στην οποία έχουν γίνει πάνω από 2.000 τροχαία ατυχήματα και έχασαν την ζωή τους πάνω από 400 άνθρωποι. [9].

Στη συνέχεια είναι υπό σχεδιασμό η Παράκαμψη των Γιαννιτσών, καθώς αυτήν την στιγμή ο δρόμος διέρχεται μέσα από την πόλη των Γιαννιτσών. Από τα Γιαννιτσά μέχρι τη Χαλκηδόνα, ο άξονας συνεχίζει με χαρακτηριστικά σύγχρονης εθνικής οδού, η οποία ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και παραδόθηκε το 2013. Το τμήμα αυτό έχει μήκος 12 χιλιόμετρα και διατομή 11 - 14 μέτρα, ενώ αποτελείται από 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ πλάτους 1,75 μέτρων. Επίσης, για την εξυπηρέτηση των αγροτικών εκτάσεων κατασκευάστηκαν 6 χιλιόμετρα παράπλευρο δίκτυο. Το τμήμα αυτό διαθέτει 3 ισόπεδους κόμβους. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 40.602.000 .[10] Παρ' όλα αυτά, το συγκεκριμένο τμήμα χρησιμοποιείται ελάχιστα από τους οδηγούς,[11]. επειδή ο άξονας είναι ημιτελείς χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι παρακάμψεις των Γιαννιτσών και της Χαλκηδόνας. Τέλος, από τη Χαλκηδόνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη ο δρόμος έχει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και αποτελούσε για χρόνια την κύρια είσοδο της πόλης, μέχρι την ολοκλήρωση της Νέας Δυτικής Εισόδου. Το συγκεκριμένο τμήμα κατασκευάστηκε στις αρχές τις δεκαετίας του 1960 και η αναβάθμιση του ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Κεντρικό τμήμα (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει μήκος 218 χιλιόμετρα. Παλιότερα ήταν τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού Ε90 και κινείται επίσης παράλληλα στην αρχαία Εγνατία Οδό. Πλέον μεγάλο κομμάτι του ανατολικού τμήματος έχει αντικατασταθεί από την σύγχρονη Εγνατία Οδό. Αφού πλησιάζει στην Θεσσαλονίκη διασταυρώνεται με την Εγνατία Οδό στα Διαβατά και την Περιφερειακή Οδό στο Κορδελιό και εισέρχεται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στην Θεσσαλονίκη αποτελείται από την οδό Μοναστηρίου και την οδό Λαγκαδά για να διασταυρωθεί και πάλι με την Περιφερειακή Οδό στην Σταυρούπολη και την Εγνατία Οδό στον Τιτάν. Από εκεί ενώνεται με την Εγνατία Οδό και αποχωρίζονται στα Λαγυνά όπου ακολουθεί διαφορετική πορεία νότια της λίμνης Λαγκαδά και της λίμνης Βόλβης σε αντίθετα με την Εγνατία Οδό η οποία ακολουθεί χάραξη βόρεια των λιμνών. Σε αυτό το τμήμα έχει διατομή κλασικής παλαιάς εθνικής οδού με 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση. Ο δρόμος περνάει από τα Λαγκαδίκια και την Ρεντίνα και φτάνει στον Σταυρό και την Ασπροβάλτα στον Στρυμονικό κόλπο. Στην συνέχεια ο άξονας περνάει από την αρχαία πόλη της Αμφίπολης, όπου επάνω στον δρόμο βρίσκεται και το γνωστό «λιοντάρι της Αμφίπολης». Στην Αμφίπολη διασταυρώνεται με την εθνική οδό 59 (Αμφίπολη-Παλαιοκώμη-Μεσορράχη) όπου το 2014 (όσον αφορά τα κατασκευαστικά στοιχεία) αναβαθμίστηκε ο συγκεκριμένος άξονας και δημιουργήθηκε ένας νέος ανισόπεδος κόμβος.[12]

Από την Αμφίπολη μέχρι την Καβάλα ο δρόμος αποκλίνει λίγο από την Εγνατία Οδό, καθώς η Εγνατία διέρχεται από τα χωρία νότια του Παγγαίου ενώ η ΕΟ2 διέρχεται από τις παραλίες του Νομού Καβάλας. Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμο είναι αναβαθμισμένο και εντός των διεθνών προδιαγραφών καθώς διαθέτει 6 ανισόπεδους κόμβους, 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση και λωρίδα έκτακτης ανάγκης, ενώ και η κατάσταση του οδοστρώµατος είναι σε γενικές γραµµές καλή.[13]. Ο άξονας διέρχεται από τα παραλιακά χωρία του Νομού Καβάλας (Παραλία Οφρυνίου, Παραλία Μυρτοφύρτου, Αγία Μαρίνα) και καταλήγει στην Νέα Πέραμο. Στην Νέα Πέραμο ο δρόμος γίνεται 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση μέχρι έναν σημείο όπου διασταυρώνεται με μία συνδετήρια οδό της Εγνατίας, ενώ η ΕΟ2 συνεχίζει παραλιακά για να φτάσει στην πόλη της Καβάλας. Μέσα στην Καβάλα, ο δρόμος περνάει από το λιμάνι της πόλης, καθώς επίσης από το ιστορικό Υδραγωγείο της Καβάλας.

Ανατολικό τμήμα (Ξάνθη,Ροδόπη,Έβρος)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού περάσει την πόλη της Καβάλας, η εθνική οδός κινείται βόρεια του Δέλτα του Νέστου περνώντας βόρεια από την κωμόπολη της Χρυσούπολης. Ο δρόμος διασχίζει τον Νέστο, όπου εκεί συναντά την σιδηροδρομική γραμμή όπου κινούνται παράλληλα μέχρι την Ξάνθη. Πλησιάζοντας στην Ξάνθη η εθνική οδός παρακάμπτει την πόλη μέσω της Περιφερειακής οδού Ξάνθης, η οποία ξεκινάει από το Εύμοιρο και τελειώνει στον Νέο Ζυγό. Η περιφερειακή οδός είχε κλείσει το 2012 για ένα χρονικό διάστημα 11 μηνών, λόγω τροχαίου ατυχήματος που είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή μιας γέφυρας, και τελικώς παραδόθηκε πάλι στην κυκλοφορία το 2013.[14]. Μετά την Ξάνθη ο δρόμος κινείται παράλληλα με τον ποταμό Κόσυνθο και διασταυρώνεται με την Εγνατία Οδό στο ύψος των Βαφέικων. Στην συνέχεια η εθνική οδός κινείται προς την θάλασσα διασχίζοντας τον βιότοπο της Βιστωνίδας, ώσπου φτάνει στην λιμνοθάλασσα του Πόρτου Λάγους. Από εκεί συνεχίζει βόρεια περνώντας από τα χωρία Νέα Καλλίστη και Αίγειρο για να φτάσει στην πόλη της Κομοτηνής. Εκεί διασταυρώνεται πάλι με την Εγνατία Οδό με δύο κόμβους (έναν πριν και έναν μετά την πόλη). Η είσοδος της Κομοτηνής είχε αναβαθμιστεί μάλιστα με την ολοκλήρωση της Εγνατίας καθώς πλέον διαθέτει 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση. Στην Κομοτηνή ο δρόμος διασχίζει όλο το κέντρο της πόλης, καθώς η Λεωφόρος Δημοκρατίας που είναι τμήμα της ΕΟ2 είναι η κεντρική λεωφόρος. Αφού διασχίσει την Κομοτηνή, ο δρόμος συνεχίζει προς τα Πομακοχώρια κοντά στον ποταμό Λίσσο φτάνοντας στις Σάπες. Η εθνική οδός συνεχίζει για 18 χιλιόμετρα παράλληλα στην Εγνατία, ώσπου φτάνει στην Μάκρη 14 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξανδρούπολης. Περνώντας μέσα και από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, ο δρόμος συνεχίζει για άλλα 43 χιλιόμετρα βόρεια του Δέλτα του Έβρου για να φτάσει στους Κήπους, χωριό στα σύνορα με την Τουρκία. Εκεί είναι και το τέλος της οδού, στην γέφυρα του Έβρου.

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηριστικά δρόμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνή τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ε-Οδός Διαδρομή
Κρυσταλλοπηγή - Φλώρινα - Έδεσσα - Γιαννιτσά - Χαλκηδόνα - Θεσσαλονίκη (Δυτικό τμήμα)

Διατομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Περισσότερα τμήματα

1 λωρίδα ανά κατεύθυνση χωρίς ΛΕΑ

1 λωρίδα ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ

τρίιχνη διατομή (1+2 λωρίδες)

2 λωρίδες ανά κατεύθυνση χωρίς ΛΕΑ

3 λωρίδες ανά κατεύθυνση

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική οδός 2 περνάει μέσα από τις παρακάτω πόλεις:

Αεροδρόμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 2 συνδέεται με τα παρακάτω αεροδρόμια:

Λιμάνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εθνική Οδός 2 συνδέεται με τα παρακάτω λιμάνια:

Χιλιομετρικές αποστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποστ. σε χ.μ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
(1) Κρυσταλλοπηγή 50 117 158 210 280 300 367 419 512 539 582
(2) Φλώρινα 50 67 108 160 230 250 317 369 462 489 532
(3) Έδεσσα 117 67 41 93 163 183 250 302 395 422 465
(4) Γιαννιτσά 158 108 41 52 122 142 209 261 354 381 424
(5) Θεσσαλονίκη 210 160 93 52 70 90 157 209 302 329 372
(6) Ασπροβάλτα 280 230 163 122 70 20 87 139 232 259 302
(7) Αμφίπολη 300 250 183 143 90 20 67 119 212 239 282
(8) Καβάλα 367 317 250 290 157 87 67 52 145 172 215
(9) Ξάνθη 419 369 302 261 209 139 119 52 93 120 163
(10) Κομοτηνή 512 462 395 354 302 232 212 145 93 27 70
(11) Αλεξανδρούπολη 539 489 422 381 329 259 239 172 120 27 43
(12) Κήποι 582 532 465 424 372 302 282 215 163 70 43

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταξιδεύοντας κάποιος στην Εθνική Οδό 2 μπορεί να επισκεφτεί:

Φλώρινα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέλλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεσσαλονίκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σέρρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καβάλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Την παραλία Οφρυνίου (Τούζλα)
  • Την Αρχαία Οισύμη και την Ανακτορόπολη στην Νέα Πέραμο
  • Τον ναό Αγίου Νικολάου Καβάλας
  • Το Υδραγωγείο Καβάλας
  • Τα Οθωμανικά μνημεία της Καβάλας
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας
  • Το Ιστορικό - Εθνολογικό Μουσείο Νέας Καρβάλης
  • Το Δημοτικό Μουσείο Καπνού Καβάλας

Ξάνθη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
  • Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Ξάνθης
  • Το Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης
  • Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ξάνθης
  • Το Μοναστήρι Ταξιαρχών στην Ξάνθη
  • Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης Ξάνθης
  • Το Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
  • Το Μουσείο Καπνού Ξάνθης
  • Το Μουσείο Παλιάς Πόλης Ξάνθης

Ροδόπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τον υδροβιότοπο της Βιστωνίδας με τα εκατοντάδες είδη πουλιών του. [17]
  • Την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στην Αίγειρο.
  • Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής [18]
  • Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής
  • Το Θρακικό Μουσείο Παιδείας Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής
  • Το Βυζαντινό Μουσείο Κομοτηνής
  • Το Μουσείο «Καραθεοδωρή»
  • Την Παραδοσιακή αγορά της Κομοτηνής με τον μεγάλο αριθμό παραδοσιακών κτισμάτων και μνημείων [19]
  • Τον οικότοπο του ποταμόυ Λίσσου [20]
  • Την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στις Σάπες

Έβρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Aridaia News: Στην τελική ευθεία η ένταξη κατασκευής της παράκαμψης Γιαννιτσών». aridaianews.blogspot.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. 
  2. «ΤΟΠΙΚΑ: Στην τελική ευθεία η ένταξη κατασκευής της παράκαμψης Γιαννιτσών». Λόγος της Πέλλας. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. 
  3. e-koufalia.gr:[νεκρός σύνδεσμος] Σύσκεψη για το θέμα της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Εδέσσης και τις παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας
  4. partetavouna.blogspot.gr: Αρχειοθετήθηκε 2015-07-02 στο Wayback Machine. Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας
  5. partetavouna.blogspot.gr: Αρχειοθετήθηκε 2017-01-01 στο Wayback Machine. Πισοδέρι Φλώρινας
  6. voria.gr: Αρχειοθετήθηκε 2021-05-14 στο Wayback Machine. Την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του τμήματος Άγρα – Βρυττών της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας, ένα έργο προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
  7. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: «ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΕΔΕΣΣΑΣ»
  8. «Περιβαλλοντική αδειοδότηση του δρόμου «Μαυροβούνι-Έδεσσα» - Green Agenda | Περιβάλλον, Οικολογία, Μεσόγειος, Ενέργεια». Green Agenda | Περιβάλλον, Οικολογία, Μεσόγειος, Ενέργεια. 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  9. ypodomes.com: Αρχειοθετήθηκε 2014-07-14 στο Wayback Machine. "Μετέωρο" το έργο της Εθνικής Οδού στην Πέλλα και της Παράκαμψης Γιαννιτσών
  10. «Aridaia News: Στην κυκλοφορία θα δοθεί το οδικό τμήμα της παράκαμψης Χαλκηδόνας – Παραλίμνης». aridaianews.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  11. «Έργα εθνικής σημασίας οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας». pellanet.gr. 14 Μαΐου 2015. http://www.pellanet.gr/index.php?com=news&id=10208. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  12. voria.gr: Αρχειοθετήθηκε 2021-05-14 στο Wayback Machine. Προκηρύχθηκε ο δρόμος Σερρών-Αμφίπολης
  13. diocles.civil.duth.gr: Αρχειοθετήθηκε 2020-12-02 στο Wayback Machine. ΜΕΤΑΦΟΡIKH YΠΟ∆ΟΜΗ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ-Ο∆ΙΚΗ ΥΠΟ∆ΟΜΗ
  14. xanthinews.gr:[νεκρός σύνδεσμος] Έκλεισε η περιφερειακή οδός μετά από τρακάρισμα φορτωτή με γέφυρα
  15. strymonikos.net Αρχειοθετήθηκε 2016-10-26 στο Wayback Machine.: Πεζοπορία στην Λίμνη Βόλβη με παρατήρηση πουλιών
  16. strymonikos.net: Αρχειοθετήθηκε 2016-11-14 στο Wayback Machine. Άνω Σταυρός
  17. visitgreece.gr: Αρχειοθετήθηκε 2017-01-06 στο Wayback Machine. Λίμνη Βιστωνίδα-Ένας λιμναίος παράδεισος στη Βόρεια Ελλάδα
  18. komotini.gr: Αρχειοθετήθηκε 2016-10-30 στο Wayback Machine. Μουσεία
  19. komotini.gr: Αρχειοθετήθηκε 2016-08-08 στο Wayback Machine. Περιήγηση στην Κομοτηνή
  20. komotini.gr: Αρχειοθετήθηκε 2016-08-08 στο Wayback Machine. Οικότοποι – Βιότοποι - Υγρότοποι
  21. visitevros.gr: Αρχειοθετήθηκε 2016-07-13 στο Wayback Machine. Αρχιτεκτονική & μνημεία
  22. visitevros.gr: Αρχειοθετήθηκε 2011-09-14 στο Wayback Machine. Mουσεία
  23. clickatlife.gr: Αλεξανδρούπολη: σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και ομορφιάς

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Απόφαση υπουργού Δημοσίων Έργων, αριθμός Γ. 25871. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος Β', αριθμός φύλλου 319, 23/7/1963.
  • Μητρώο Εθνικών Οδών, ΕΣΥΕ, 1998.