Εθνική Μεγάλης Βρετανίας (ράγκμπι λιγκ ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεγάλη Βρετανία
Badge of Μεγάλη Βρετανία team
Πληροφορίες ομάδας
ΨευδώνυμοThe Lions
Κυβερνών σώμαΑγγλική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ
Εμφανίσεις
Πρώτη εμφάνιση
Αποτελέσματα ομάδας
Πρώτος αγώνας διεθνώς
Μεγάλη Βρετανία 14–6 Νέα Ζηλανδία
Χέαντινγκλι, Λιντς, Αγγλία
(18 Ιανουαρίου 1908)

Η εθνική ομάδα ράγκμπι λιγκ της Μεγάλης Βρετανίας αντιπροσωπεύει τη Μεγάλη Βρετανία στο ράγκμπι λιγκ. Τελεί υπό τη διοίκηση της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι Λιγκ (RFL). Η ομάδα αποκαλείται The Lions ή Great Britain Lions.

Το μεγαλύτερο διάστημα του 20ου αιώνα, η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας συγκροτούνταν με σκοπό να κάνει περιοδείες στο εξωτερικό, αντιμετωπίζοντας ξένες περιοδεύουσες ομάδες, καθώς και να μετέχει σε τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι. Ήταν μία από τις ισχυρότερες ομάδες του ράγκμπι λιγκ, αν και συνήθως έπαιζε δευτερεύοντα ρόλο κόντρα στην Αυστραλία. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι Λιγκ τρεις φορές: το 1954, το 1960 και το 1972.

Από το 1995, η RFL προτίμησε να στείλει τα εγχώρια έθνη ως ξεχωριστές ομάδες σε διοργανώσεις Παγκόσμιου Κυπέλλου. Η Μεγάλη Βρετανία εξακολούθησε να μετέχει ως έθνος δοκιμαστικών αγώνων, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Αγωνίστηκε εναντίον της Αυστραλίας για το The Ashes και εναντίον της Νέας Ζηλανδίας για το Baskerville Shield, καθώς και στη σειρά Τριών Εθνών με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Η Μεγάλη Βρετανία έπαιξε επίσης σε σειρές και περιοδείες εναντίων άλλων ομάδων όπως η Γαλλία, η Παπούα Νέα Γουινέα και τα Φίτζι.

Το 2006, η RFL ανακοίνωσε ότι μετά από το All Golds Tour 2007[1] η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας δεν θα αγωνίζεται πλέον σε τακτική βάση και ότι οι παίκτες θα είναι σε θέση να εκπροσωπήσουν την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία σε επίπεδο δοκιμών. Προβλέπεται ότι η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας θα συναντηθεί στο μέλλον μόνο για περιστασιακές περιοδείες, παρόμοιες με τα Βρετανικά και Ιρλανδικά Λιοντάρια στο ράγκμπι γιούνιον.

Στις 9 Μαΐου του 2017, επιβεβαιώθηκε ότι η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας θα περιηγούσε στο νότιο ημισφαίριο το 2019, όπως τα Βρετανικά και Ιρλανδικά Λιοντάρια.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά η Μεγάλη Βρετανία εκπροσωπήθηκε από μια ομάδα αποτελούμενη από παίκτες της Βόρειας Ένωσης Ράγκμπι και ήταν γνωστή απλά ως η ομάδα της «Βόρειας Ένωσης». Στις 18 Ιανουαρίου 1908, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος αγώνας δοκιμών στη Μεγάλη Βρετανία στο Χέαντινγκλι Ράγκμπι Στέιντιουμ του Λιντς, έναντι της Νέας Ζηλανδίας. Εκείνη την περίοδο, κατά την οποία η Μεγάλη Βρετανία αναφερόταν ως «Βόρεια Ένωση», επικράτησε με 14–6 μπροστά σε 8.000 θεατές. Η δεύτερη δοκιμή πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία με 18–6, μπροστά σε 14.000 θεατές στο Στάμφορντ Μπριτζ του Λονδίνου. Η τρίτη δοκιμή διεξήχθη στο Τσέλτεναμ, μπροστά σε 4.000 θεατές επικρατώντας επί της Νέας Ζηλανδίας με 8–5.

Τίτλοι, επιλογή και ταυτότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβλημα της ομάδας με την αναγραφή British Isles XIII

Η ομάδα ήταν αρχικά γνωστή ως η Βόρεια Ένωση XIII (Northern Union XIII), από την ονομασία του διοικητικού σώματος του αθλήματος. Μετά το 1922 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η ονομασία The Lions. Το 1948 η ομάδα έγινε γνωστή ως Μεγάλη Βρετανία (Great Britain) για τη σειρά The Ashes. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η Αγγλική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ επέκτεινε την ονομασία σε Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία (Great Britain and Northern Ireland) και η φανέλα έφερε την αναγραφή British Isles XIII. Το 2004 οι λέξεις "... και Βόρεια Ιρλανδία" απαλείφθηκαν από τον τίτλο, αν και το ιρλανδικό τριφύλλι συνέχισε να αποτελεί στοιχείο του εμβλήματος και η αναγραφή British Isles XIII παρέμεινε στη φανέλα. Σε αγώνες, η ομάδα εκπροσωπήθηκε από την Σημαία της Ένωσης και τον ύπνο God Save the Queen, που και τα δύο αποτελούν σύμβολα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρακτική μιας βρετανικής ομάδας που αποκαλείται Μεγάλη Βρετανία έχει προηγούμενο με την Μεγάλη Βρετανική Ολυμπιακή ομάδα, αν και το επίσημο όνομα της Ολυμπιακής ομάδας περιλαμβάνει "και τη Βόρεια Ιρλανδία". Η ομάδα συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το All Golds Tour 2007: εφεξής, η ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας θα μετέχει περιοδείες στο νότιο ημισφαίριο. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Λιούις, πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι Λιγκ:

"Αυτό θα φέρει συνέπεια. Αυτό με το οποίο είμαι παθιασμένος είναι ότι το διεθνές παιχνίδι γίνεται συνεπές. Για μένα, ήταν πάντα παράλογο να παίζουμε ως Μεγάλη Βρετανία για τρία ή τέσσερα χρόνια, και όταν το έρχεται Παγκόσμιο Κύπελλο, ξαφνικά να γίνουμε Αγγλία. Στις μεγάλες διοργανώσεις, που θα είναι τα περισσότερα χρόνια, θα παίξουμε ως Αγγλία. Αυτό θα επιτρέψει επίσης τη Σκωτία και την Ουαλία να αναπτυχθούν. Έχουμε φέρει στη συνέχεια την ιδέα η Μεγάλη Βρετανία να βρεθεί σε περιοδεία το 2010. Θα ήταν μια περιοδεία σε αντίθεση με το να παίζει σε επίσημη διοργάνωση και δεν θα περιόριζα αυτό μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία."[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επίσημος ιστότοπος
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Great Britain national rugby league team της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).