Εθνική Κοσσυφοπεδίου (καλαθοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κόσοβο
Κατάταξη FIBA70 (9 Αυγούστου 2021)
Ένταξη FIBA2015
Ζώνη FIBAFIBA Europe
ΟμοσπονδίαFBK
ΠροπονητήςΧρήστος Μαρμαρινός
Ψευδώνυμο(α)Dardanët (Δάρδανοι)
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός

Η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών του Κοσόβου είναι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Κοσόβου στις διεθνείς διοργανώσεις καλαθοσφαίρισης ανδρών και τελεί υπό τον έλεγχο της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Κοσόβου (FBK).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης του Κοσόβου ιδρύθηκε το 1991. Επί εποχής Γιουγκοσλαβίας, το Κόσοβο είχε το δικό του πρωτάθλημα, όπως και κατώτερες κατηγορίες ανδρών και γυναικών. Τη δεκαετία του 1990, το Κόσοβο διακήρυξε την πολιτική και αθλητική του ανεξαρτησία από το γιουγκοσλαβικό σύστημα, διοργανώνοντας δικό του πρωτάθλημα, το οποίο αποτελούνταν από διάφορες ομάδες των επτά μεγάλων πόλεων του Κοσόβου. Κάποιοι μπασκετμπολίστες από το Κόσοβο, κυρίως Σέρβοι του Κοσόβου, συμπεριλαμβάνονταν στις εκδηλώσεις της Σερβίας και του Μαυροβουνίου και συμμετείχαν στην εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης της Σερβίας.

Το Κόσοβο δεν επιτρεπόταν από τη FIBA να μετέχει σε διεθνείς αναμετρίσεις, ούτε καν σε φιλικούς αγώνες, μέχρι το 2015, όταν η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης του Κοσόβου έγινε επίσημο μέλος της FIBA στην ευρωπαϊκή ζώνη. Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες της ομάδας σε διεθνή διοργάνωση, έχουν προγραμματιστεί για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2017.[1]

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το 2015, η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης ανδρών του Κοσόβου βρισκόταν στην 83η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης της FIBA.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Kosova në kualifikime për EuroBasket 2017» (στα Αλβανικά). Gazeta Blic. 29 Οκτωβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]