Εθνική Γαλλίας (ράγκμπι λιγκ ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαλλία
Badge of Γαλλία team
Πληροφορίες ομάδας
ΨευδώνυμοLes bleus, les Coqs
Κυβερνών σώμαΓαλλική Ομοσπονδία Ράγκμπι Λιγκ
ΠεριοχήΕυρώπη
ΠροπονητήςΩρελιέν Κολονί
ΑρχηγόςΡεμί Καστύ
ΣυμμετοχέςΖιλμπέρτ Μπενώς (49)
ΠόντοιΠουτς-Ωμπέρ (361)
Κατάταξη
Εμφανίσεις
Πρώτη εμφάνιση
Αποτελέσματα ομάδας
Πρώτος αγώνας διεθνώς
Αγγλία 32–21 Γαλλία
(Παρίσι, Γαλλία, 15 Απριλίου 1934)
Ευρύτερη νίκη
Σερβία 0–120 Γαλλία
(Βυρητός, Λίβανος, 22 Οκτωβρίου 2003)
Ευρύτερη ήττα
Αγγλία 84–4 Γαλλία
(Λι, Αγγλία, 24 Οκτωβρίου 2015)
Παγκόσμιο Κύπελλο
Παρουσίες14 (Πρώτη συμ. 1954)
Καλύτερη θέσηΦιναλίστ, 1954, 1968

Η εθνική ομάδα ράγκμπι λιγκ της Γαλλίας, με το ψευδώνυμο Les Coqs ή Les Tricolores, είναι η ομάδα που εκπροσωπεί τη Γαλλία σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις ράγκμπι λιγκ. Συγκεντρώνει τους καλύτερους παίκτες υπό την αιγίδα της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι Λιγκ. Άλλες ομάδες που αντιπροσωπεύουν τη Γαλλία σε διεθνείς διοργανώσεις ράγκμπι λιγκ είναι η ομάδα των γυναικών, η ομάδα κάτω των δεκαεννέα ετών κλπ.

Το 1934, πολλοί παίκτες από το ράγκμπι γιούνιον εντάχθηκαν στο ράγκμπι λιγκ και αποτέλεσαν τους Πρωτοπόρους (Les Pionniers). Με πρωτοβουλία του Ζαν Γκαλιά, η συγκεκριμένη ομάδα περιόδευσε στην Αγγλία, σηματοδοτώντας έτσι το ξεκίνημα της εθνικής ομάδας. Το ράγκμπι λιγκ έγινε αρκετά δημοφιλές στη Γαλλία, ενώ αρκετοί παίκτες του ράγκμπι γιούνιον μεταπήδησαν σ' αυτό. Η ορμή όμως αυτή διακόπηκε από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα όργανα στο εσωτερικό του καθεστώτος του Βισύ απαγόρευαν τη διεξαγωγή αγώνων ράγκμπι λιγκ, προς όφελος του ράγκμπι γιούνιον. Με το τέλος του πολέμου, το ράγκμπι λιγκ αποκαταστάθηκε, όμως οι φορείς του ράγκμπι γιούνιον δεν επέτρεπαν το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας του αθλήματος, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους του ράγκμπι λιγκ να το ονομάσουν jeu à XIII (παιχνίδι με ΙΓ΄).

Η δημοφιλής ομάδα της Γαλλίας αποτελούσε μία από τις καλύτερες ομάδες το 1950 και το 1960, έχοντας στη σύνθεσή της πολλούς ταλαντούχους παίκτες όπως οι Πουτς-Ωμπέρ, Μαξ Ρουσιέ, Ρεμόν Κοντραστίν και Ζαν Ντοπ. Ήταν η μόνη μη αγγλόφωνη εθνική ομάδα που κατάφερε να φτάσει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου (1954 και 1968), ενώ είναι επίσης πολυνίκης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Εθνών. Παρά το γεγονός ότι ήταν έκτη στην κατάταξη των εθνικών ομάδων το 2015, η Γαλλία βρίσκεται σε ύφεση από την άποψη αποτελεσμάτων από το 1980, σε αντιθέση με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Αυστραλίας, της Αγγλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαρχή του ράγκμπι λιγκ στη Γαλλία και δημιουργία εθνικής ομάδας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1933, η Αγγλία και η Αυστραλία αναμετρίθηκαν στο Παρίσι, σε ένα φιλικό που αποτέλεσε τον πρώτο αγώνα ράγκμπι λιγκ στη γαλλική επικράτεια, όπου η Αυστραλία κέρδισε με 63-13 μπροστά σε σχεδόν 5.000 θεατές.[1] Εκείνη την περίοδο, το γαλλικό ράγκμπι γιούνιον αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, καθώς από το 1931 η εθνική ομάδα είχε αποκλειστεί από το τουρνουά των Πέντε Εθνών λόγο του επαγγελματισμού κάποιων παικτών και του βίαιου τρόπου παιχνιδιού (ο αποκλεισμός άρθηκε στις 7 Ιουλίου του 1939).[2] Ο Ζαν Γκαλιά, πρωταθλητής της γαλλικής πυγμαχίας, αποφάσισε να δημιουργήσει μια εθνική ομάδα ράγκμπι λιγκ και να πραγματοποιήσει περιοδεία έξι αγώνων στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του 1934, κατόπιν αιτήματος της Αγγλικής Ομοσπονδίας Ράγκμπι Λιγκ (RFL). Ο Γκαλιά αποβλήθηκε από τη Γαλλική Ομοσπονδία Ράγκμπι τον Ιανουάριο του 1933 για μη συμμόρφωση στους κανόνες του ερασιτεχνισμού, αλλά και για την κακή σχέση του μαζί τους, χρησιμοποιώντας 17 παίκτες οι οποίοι ήταν επίσης σε σύγκρουση με την ομοσπονδία ράγκμπι γιούνιον και οι οποίοι ονομάστηκαν «οι Πρωτοπόροι» (Les Pionniers, των οποίων την αρχηγία και διαχείριση είχε ο Γκαλιά) αγωνίστηκαν σε έξι παιχνίδια το Μάρτιο του 1934 στην Αγγλία, έχοντας ως αποτελέσματα δύο νίκες και τέσσερις ήττες με αγγλικές ομάδες.[3] Το γεγονός αυτό σηματοδόστησε την απαρχή του ράγκμπι λιγκ στη Γαλλία πριν ακόμη συσταθεί η αρμόδια ομοσπονδία.

Ο πρώτος αγώνας της γαλλικής ομάδας πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία στις 15 Απριλίου του 1934 εναντίον της Αγγλίας, στον οποίο επικράτησε με 32-21 μπροστά σε περίπου 20.000 θεατές στο Παρίσι, μία εβδομάδα μετά τη δημιουργία του Γαλλικού Συνδέσμου Ράγκμπι με ΙΓ΄. Τη δεκαετία του 1930, η Γαλλία έπειτα από τρία με τέσσερα παιχνίδια ετησίως, κατάφερε να νικήσει για πρώτη φορά την Ουαλία το 1935 στο Μπορντό (18-11), ενώ ήρθε ισόπαλη με την Αγγλία την ίδια χρονιά στο Παρίσι (15-15), πριν την ήττα για πρώτη φορά το 1939 στο Σεντ Έλενς (12-5). Έπειτα από την επιτυχία εναντίον της Αγγλίας ακολούθησε μια άλλη εναντίον της Ουαλίας (19-7) στο Μπορντό το 1939,[4] γεγονός που επέτρεψε στη Γαλλία να κερδίσει τον πρώτο μεγάλο τίτλο της, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εθνών.[5] Η επιτυχία στο ράγκμπι λιγκ στη Γαλλία σήμαινε την αύξηση του ενδιαφέροντος για το άθλημα, ενώ μέχρι την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 ο Γαλλικός Σύνδεσμος αριθμούσε σχεδόν 225 συλλόγους σε όλη την επικράτεια.[5] Ωστόσο, η άφιξη του πολέμου σήμανε το τέλος της γαλλικής εθνικής ομάδας μέχρι το 1946.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Équipe de France de rugby à XIII της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).