Εδουάρδος Ε΄ της Αγγλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εδουάρδος Ε' της Αγγλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Εδουάρδος Ε'
King Edward V from NPG.jpg
Περίοδος 9 Απριλίου 1483 - 26 Ιουνίου 1483
Προκάτοχος Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας
Διάδοχος Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας
Γέννηση 2 Νοεμβρίου 1470
Αββαείο του Ουέστμινστερ, Αγγλία
Θάνατος 1483;
Πύργος του Λονδίνου;
Οίκος Οίκος της Υόρκης
Πατέρας Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας
Μητέρα Ελισάβετ Γούντβιλ
Υπογραφή Edward V signature.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )
Ο βασιλιάς Εδουάρδος Ε΄ με τον μικρότερο αδελφό του δούκα της Υόρκης αιχμάλωτοι στον πύργο του Λονδίνου - έργο του Πώλ Ντελαρός

Ο Εδουάρδος Ε΄ της Αγγλίας (Edward V of England, 2 Νοεμβρίου 1470 - 1483;) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από τις 9 Απριλίου του 1483 έως τις 26 Ιουνίου του 1483, οπότε και ανέβηκε στο θρόνο ο Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό στην πολύ σύντομη περίοδο της βασιλείας του ήταν η ασφυκτική επιρροή που είχε επάνω του ο θείος του Ριχάρδος, δούκας του Γκλόστερ, που αργότερα έγινε ο διάδοχός του ως Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου Δ΄, και της Ελισάβετ Γούντβιλ.

Γεννήθηκε σε μια περίοδο που η μητέρα του βρισκόταν υπό διωγμό από την οικογένεια των Λάνκαστερ, οι οποίοι είχαν προσωρινά εκθρονίσει τον πατέρα του, βασιλιά Εδουάρδο Δ΄, αφού βρισκόταν σε έξαρση ο πόλεμος των Ρόδων. Μετά την επαναφορά του πατέρα του στον θρόνο, δημιούργησε τον Ιούνιο του 1471 προς τιμή του το πριγκιπάτο της Ουαλίας.

Ο πατέρας του θέλοντας να πραγματοποιήσει συμμαχία με τον δούκα της Βρετάνης (1480) τον πάντρεψε με την 4χρονη Άννα της Βρετάνης, κόρη του δούκα της Βρετάνης, Φραγκίσκου Β΄. Τα σχέδια τους ήταν να παραχωρηθεί η Βρετάνη στον δεύτερο γιο του ζεύγους, αφού ο πρώτος θα γινόταν δούκας της Ουαλίας, όλα τα σχέδια όμως εξαφανίστηκαν μαζί με τον Εδουάρδο Ε΄. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄, αφού εγκατέστησε το Συμβούλιο της Ουαλίας, έστειλε τον διάδοχο του στο κάστρο του Λάντλοου, όπου έμεινε μέχρι την ηλικία των 12. Τότε έμαθε για τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του. Κληρονόμησε τον θρόνο στις 9 Απριλίου 1483 υπό την κηδεμονία του θείου του, αδελφό του πατέρα του, Ριχάρδου, δούκα του Γκλόστερ. Ο Ριχάρδος ανέλαβε προστάτης και του μικρότερου αδελφού του Εδουάρδου, Ριχάρδου, δούκα της Υόρκης.

Γρήγορη ανατροπή και μυστηριώδης εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ριχάρδος ανέκοψε την πορεία της συνοδείας, όπου τα δύο μικρά αδέλφια πήγαιναν προς το Λονδίνο και ανέλαβε ο ίδιος να τα συνοδεύσει. Σε δύο μήνες (25 Ιουνίου 1483), ο Ριχάρδος πέτυχε μέσω του Κοινοβουλίου να βγάλει νόθα τα δύο αδέλφια, με την δικαιολογία ότι ο πατέρας τους Εδουάρδος Δ΄ είχε κατοχυρώσει γάμο με την Ελεονώρα Μπάτλερ πριν παντρευτεί την μητέρα τους. Οι άλλοι αδελφοί του πατέρα τους δεν βρίσκονταν σε ζωή ούτε είχαν αφήσει απογόνους, οπότε και ο Ριχάρδος του Γκλόστερ ήταν ο νόμιμος διάδοχος του Αγγλικού στέμματος ως Ριχάρδος Γ΄.

Ο θείος τους έκλεισε τα δύο αδέλφια στον πύργο του Λονδίνου και από τότε εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος, καμιά ένδειξη ούτε καν να δραπέτευσαν. Αυτό ήταν αιτία να κατηγορηθεί σκληρά αργότερα ο θείος τους βασιλιάς Ριχάρδος Γ΄ για την υποτιθέμενη δολοφονία τους. Το 1674 οι τεχνίτες στον πύργο του Λονδίνου βρήκαν δύο παιδικούς σκελετούς. Ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Αγγλίας, βέβαιος ότι ανήκαν στους δύο μικρούς πρίγκιπες, διέταξε να ενταφιαστούν στο αββαείο του Ουέστμινστερ. Πραγματογνώμονες εξετάζοντας (1993) τα κόκαλα των παιδιών δεν μπόρεσαν να βρουν τίποτα σχετικά με την ηλικία, το φύλο και τον τρόπο θανάτου τους.

Εδουάρδος Ε΄ της Αγγλίας
Νεότερος κλάδος του Οίκου των Πλανταγενετών
Γέννηση: 2 Νοεμβρίου 1470 Θάνατος: 1483
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Εδουάρδος Δ΄
Βασιλιάς της Αγγλίας
Royal Arms of England (1399-1603).svg

1483
Διάδοχος
Ριχάρδος Γ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Edward V of England της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).