Εγκ νογκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έγκνογκ με κανέλα

Το εγκ νογκ (αγγλικά: eggnog, /ˈɛɡˌnɒɡ/ ) είναι ζαχαρούχο ποτό με βάση τα γαλακτομικά το οποίο μπορεί να περιέχει και αλκοόλ. Παραδοσιακά παρασκευάζεται με γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, χτυπημένα ασπράδια και κρόκους αυγών (που του δίνει μια αφρώδη υφή και το όνομά του). Απεσταγμένα ποτά, όπως το κονιάκ, το ρούμι, το ουίσκι ή το μπέρμπον, είναι συχνά βασικό συστατικό.

Σε όλο τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το εγκ νογκ καταναλώνεται παραδοσιακά την περίοδο των Χριστουγέννων, από τα τέλη Οκτωβρίου έως το τέλος της περιόδου των διακοπών. Μια ποικιλία που ονομάζεται Πόντσε Κρέμα παρασκευάζεται και καταναλώνεται στη Βενεζουέλα και στο Τρινιντάντ από το 1900, επίσης ως μέρος της περιόδου των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το εγκ νογκ που παρασκευάζεται στο εμπόριο πωλείται σε παντοπωλεία σε αυτές τις χώρες.

Το εγκ νογκ μπορεί να παρασκευαστεί στο σπίτι χρησιμοποιώντας γάλα, αυγά, ζάχαρη[1] και μπαχαρικά και σερβίρεται με κανέλα ή μοσχοκάρυδο. Ενώ το εγκ νογκ συχνά σερβίρεται παγωμένο, σε ορισμένες περιπτώσεις ζεσταίνεται, ιδιαίτερα τις κρύες μέρες (παρόμοιο με τον τρόπο που σερβίρεται ζεστό το οινόμελο. Το εγκ νογκ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε άλλα ποτά, όπως ο καφές (π.χ. ένα ρόφημα εσπρέσο «eggnog latte») και το τσάι, ή σε επιδόρπια φαγητά όπως οι πουτίγκες με κρέμα αυγών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «You'll Never Believe Which Brand Makes the Best Eggnog». 16 Δεκεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 30 Απριλίου 2017.