Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγιαλέτι του Ρουμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εγιαλέτι του Ρουμ
13981864
ΧώραΟθωμανική Αυτοκρατορία
ΠρωτεύουσαΑμάσεια, Τοκάτη και Σεβάστεια
Ίδρυση1398
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°39′0″N 35°49′59″E

Το Εγιαλέτι του Ρουμ (οθωμανικά τουρκικά: Eyālet-i Rûm)[1] ήταν διοικητική εδαφική οντότητα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία περιελάμβανε την περιοχή στη βόρεια Ανατολία, που ιδρύθηκε μετά την κατάκτηση της περιοχής από τον Βαγιαζήτ Α΄ τη δεκαετία του 1390. Πρωτεύουσα ήταν η πόλη Αμάσεια, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Τοκάτη και αργότερα στη Σεβάστεια.[2] Η αναφερόμενη έκτασή της τον 19ο αιώνα ήταν 74.880 km2.[3]

Το Ρουμ ήταν η παλιά Σελτζουκική τουρκική ονομασία για την Ανατολία, αναφερόμενη στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και στα ευρωπαϊκά κείμενα ήδη από τον 19ο αιώνα η λέξη Ρουμ χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει ολόκληρη την κεντρική Ανατολία, όχι μόνο τη μικρότερη περιοχή. που περιλαμβάνει την οθωμανική επαρχία (βλ. Σουλτανάτο του Ρουμ).

Τον 14ο αιώνα ιδρύθηκαν αρκετές αυτόνομες πόλεις (Αμάσεια, Τοκάτη, Σεβάστεια), παρά τη συνεχιζόμενη κυριαρχία των Σελτζούκων-Μογγόλων στην κεντρική Μικρά Ασία.[4] Όταν ο ηγεμόνας των Ιλχανιδών Έμπου Σαΐντ πέθανε το 1335, η διοίκηση της Μικράς Ασίας ανατέθηκε στον πρώην κυβερνήτη του Ερέτνα Μπέη, έναν Ουιγούρο. Ο Ερέτνα Μπέης κήρυξε τελικά την ανεξαρτησία, ζητώντας την προστασία των Μαμελούκων, που ήταν αντίπαλοι των Ιλχανιδών. Κατέλαβε την περιοχή γύρω από το Σεβάστεια-Καισάρεια, ιδρύοντας τελικά ένα εμιράτο της Ερέτνας, το οποίο έγινε ισχυρότερο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του γιου του, Μεχμέτ Μπέη.

Το 1381 ο Καδή Μπουρχανεντίν ένας καδή στη Καισάρεια που διορίστηκε επίσης βεζίρης για να εκπροσωπήσει το εμιράτο του Ερέτνα σε εκείνη την πόλη, αντικατέστησε τους Ερέτνους ως ηγεμόνα της Σεβάστειας κατέλαβε επίσης την Αμάσεια και την Τοκάτη. Το πριγκιπάτο του κατάφερε να αντισταθεί στις παρεμβάσεις στην κεντρική Ανατολία τόσο από τους Ασπροπροβατάδες όσο και από τους Οθωμανούς μέχρι που κατέρρευσε με τον θάνατό του το 1398.

Διοικητικά τμήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εγιαλέτι του Σίβας αποτελούνταν από επτά σαντζάκια μεταξύ 1700 και 1740:[5]

  1. Σαντζάκι της Σεβάστειας
  2. Σαντζάκι της Αμάσειας
  3. Σαντζάκι του Τζανίκ
  4. Σαντζάκι της Διβρίγης
  5. Σαντζάκι του Αραπγκίρ
  6. Σαντζάκι του Τσορούμ
  7. Σαντζάκι του Μποζόκ
  1. «Some Provinces of the Ottoman Empire». Geonames.de. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2013. 
  2. Commercial statistics: A digest of the productive resources, commercial... By John Macgregor, σ. 12, στα Google Books
  3. The Popular encyclopedia: or, conversations lexicon, Volume 6, σ. 698, στα Google Books
  4. Encyclopedia of the Ottoman Empire, σ. 41, στα Google Books By Gábor Ágoston, Bruce Alan Masters
  5. Orhan Kılıç, XVII. Yüzyılın İlk Yarısında Osmanlı Devleti'nin Eyalet ve Sancak Teşkilatlanması, Osmanlı, Cilt 6: Teşkilât, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara, 1999, (ISBN 975-6782-09-9), p. 93. (in τουρκική)