Ελληνική Ραδιοφωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΡΑ)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ)
Νομική μορφήΔιεύθυνση
ΚλάδοςΜέσα ενημέρωσης
Ίδρυση12 Αυγούστου 1987
ΈδραΡαδιομέγαρο, Μεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, Αθήνα, Ελλάδα
ΥπηρεσίεςΡαδιόφωνο
ΙδιοκτήτηςΕΡΤ
ΜητρικήΕΡΤ
ΣλόγκανΕΡΤ Δίκτυο: ΕΡΤ παντού!
ΙστότοποςΕπίσημη ιστοσελίδα

Η Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ) είναι διεύθυνση της ΕΡΤ που διαχειρίζεται τους τοπικούς περιφερειακούς σταθμούς της (ΕΡΤ Δίκτυο). Συστάθηκε το 1987 και η έδρα της είναι στο Ραδιομέγαρο.

ΕΡΤ Περιφέρεια.png
Ertdiktyo.png

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κατάρρευση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η συντηρητική κυβέρνηση του Καραμανλή έφερε το κύριο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι του ΕΙΡΤ σε πλήρη πολιτικό και κυβερνητικό έλεγχο. Μετονομάστηκε σε ΕΡΤ. Όσο για το δεύτερο εγχώριο κανάλι (αργότερα μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2) και τα υπόλοιπα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα παρέμειναν υπό την αιγίδα της ΥΕΝΕΔ.

Το 1982 η σοσιαλιστική κυβέρνηση Παπανδρέου διαλύει την ΥΕΝΕΔ, και τοποθετεί όλες τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες σε πλήρη πολιτικό και κυβερνητικό έλεγχο. Το 1987, τα τέσσερα εγχώρια ραδιοφωνικά προγράμματα ΕΡΑ 1, ΕΡΑ 2, ΕΡΑ 3 και ΕΡΑ 4 (μετέπειτα ΕΡΑ Σπορ) καθώς και η πολυγλωσσική υπηρεσία των βραχέων κυμάτων, ονόματι Η Φωνή της Ελλάδας (ΕΡΑ 5) ενοποιήθηκαν με τη νέα νομική δομή του φορέα της ΕΡΑ σε ξεχωριστή διεύθυνση της ΕΡΤ.

Την ίδια χρονιά, ένας νέος νόμος προέβλεπε τη δημιουργία δημοτικών και ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, πριν ξεκινήσει ο δημοτικός σταθμός Αθήνα 9.84 στις 31 Μαΐου 1987 χωρίς όμως την κατάλληλη άδεια, αλλά υποστηριζόταν από τον τότε δήμαρχο Αθηναίων, Μιλτιάδη Έβερτ. Στη συνέχεια, άνοιξαν πιο πολλοί σταθμοί και το κρατικό ραδιόφωνο μειώθηκε σταδιακά σε κοινό και σημασία, με τις μεγάλες επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης να κερδίζουν έδαφος. Στις 11 Ιουνίου 2013 η ΕΡΑ συνέχισε την λειτουργία της με 15 τοπικές ΕΡΑ. Από το 2002 έως σήμερα, η ΕΡΑ διατηρεί 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα (αρχικά όλοι λέγονταν ΕΡΑ Δίκτυο μέχρι το 2015 και πλέον ΕΡΤ Δίκτυο ή ΕΡΤ Περιφέρειας).

Στις αρχές του 2018 ξεκίνησε η δοκιμαστική ψηφιακή εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ, στην Αττική, στη συχνότητα 12C (227.36 MHz).[1]

Πρόγραμμα ραδιοφωνικών σταθμών ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ παράγουν καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής από 07:00 ως 10:00 τοπικό ενημερωτικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει τον νομό όπου βρίσκεται ο σταθμός. Από τις 10:00 ως τις 11:00 (ή 12:00) το ραδιοφωνικό πρόγραμμα περιφερειοποιείται και αφορά την επικαιρότητα στην Περιφέρεια. Πρόκειται για ενημερωτικό πρόγραμμα συνεχούς ροής, χωρίς τίτλους εκπομπών και με κοινά ηχοσήματα για όλη την Ελλάδα. Από τις 12:00 (ή 13:00) ως τις 14:00 εκπέμπεται ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Από τις 14:00 ως τις 15:30 οι Περιφερειακοί Ρ/Σ συνδέονται με το Πρώτο Πρόγραμμα για την Μεσημεριανή Ραδιοεφημερίδα και τα νέα από το Χρηματιστήριο.

Από τις 15:30 ως τις 18:00, το καλοκαίρι, το ραδιοφωνικό πρόγραμμα γίνεται μουσικό ψυχαγωγικό. Το χειμώνα οι Περιφερειακοί Ρ/Σ συνδέονται με την ΕΡΑ Σπορ για την αναμετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Από τις 18:00 ως τις 20:00 κάποιοι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί συνδέονται με το Πρώτο Πρόγραμμα και το Δεύτερο Πρόγραμμα και κάποιοι άλλοι παράγουν δικό τους ραδιοφωνικό πρόγραμμα.

Από την Παρασκευή το βράδυ έως τη Δευτέρα το πρωί (07.00) οι Περιφερειακοί Ρ/Σ της ΕΡΤ συνδέονται με το Δεύτερο Πρόγραμμα. Ωστόσο αρκετοί περιφερειακοί Ρ/Σ παράγουν το Σαββατοκύριακο τοπικά ραδιοφωνικά προγράμματα σε συνεργασία με ερασιτέχνες από την περιοχή τους, συνήθως λαογραφικού και μουσικού περιεχομένου.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 2 Ιουνίου 2015, ο διευθυντής της ΕΡΑ είναι ο Γιώργος Γιουκάκης. Αναπληρωτές διευθυντές είναι οι Πάνος Χρυσοστόμου για τα μουσικά ραδιόφωνα και Νίκος Τσιμπίδας για τα ενημερωτικά,[2] ενώ από τις 7 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, νέο μέλος είναι ο Γιώργος Θαλασσινός. Ωστόσο, από τις 30 Ιανουαρίου 2018, ο Πάνος Χρυσοστόμου από αναπληρωτής διευθυντής έγινε προϊστάμενος της ΕΡΑ ενώ από τις 17 Ιανουαρίου 2019 ο Παναγιώτης Τσούτσιας από γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ έγινε γενικός διευθυντής της ΕΡΑ.[3][4]

Σλόγκαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ΕΡΤ Δίκτυο... ΕΡΤ Παντού! (2015-Σήμερα)
  • Δίκτυο Ελληνικής Ραδιοφωνίας (2015-Σήμερα)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]