Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών 1924-25

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΠΣ Αθηνών 1924-25)
Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ.Α.
Περίοδος1924-25
Πρωταθλήτρια ομάδαΠαναθηναϊκός
1923-24
1925-26
Παναθηναϊκός, πρωταθλητής Αθήνας 1925.

Το Πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αθηνών την περίοδο 1924-25 διεξήχθη σε δύο ομίλους με 5 και 4 ομάδες αντίστοιχα. Νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός. Σύμφωνα με μεταγενέστερο απολογισμό, τη σεζόν αυτή είχαν δηλωθεί στην ΕΠΣΑ 463 ποδοσφαιριστές.[1]

Σύστημα διεξαγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη σεζόν αυτή τα σωματεία μέλη της Ένωσης αυξήθηκαν σε εννιά, με την εγγραφή των ομάδων: Ατρόμητος Αθηνών, Π.Ο. Λένορμαν (μετέπειτα Α.Π.Ο. Αττικός), Αίας Αθηνών, Αρμενική Ένωση, ΑΕΚ και Π.Σ. Γουδί. Από τις πέντε ομάδες ομάδες της προηγούμενης σεζόν, αποχώρησαν ο Μίλων Αθηνών και ο Πανιώνιος, που δεν μπόρεσαν να συγκροτήσουν ομάδες.

Πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος, που τοποθετείται στα τέλη Νοεμβρίου, ο Παναθηναϊκός διοργάνωσε "Αγώνας λακτίσματος ποδοσφαίρας εις μήκος δια την Κυριακήν 9 Νοεμβρίου εις το γυμναστήριόν του παρά την λεωφόρον Αλεξάνδρας", στους οποίους "θα συμμετάσχουν περί τα 10 σωματεία ανήκοντα εις την Ένωσιν Αθηνών",[2] με σκοπό να διαφημίσει το πρωτάθλημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

"Εις το πρωτότυπον ποδοσφαιρικόν αγώνισμα "λάκτισμα ποδοσφαίρας εις μήκος" θα βραβευτεί εκείνος που θα δώσει το καλύτερο λάκτισμα εις την ποδόσφαιραν και θα επιτύχει μεγαλυτέραν βολήν εις μήκος".[3]

Ως διαιτητές-κριτές του αγωνίσματος ορίστηκαν οι Γ. Καλαφάτης, Μιχ. Παπάζογλου, Λουκάς Πανουργιάς. Νικητής αναδείχθηκε ο Κεβόρκ Αμπετιάν της Ένωσης Αρμενίων.

Στο πρωτάθλημα μετείχαν εννιά ομάδες (δεν μετείχε ο Μίλων Αθηνών, ο οποίος διαλύθηκε), οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους.[4] Το πρωτάθλημα διεξαγόταν κατά βάση στο γήπεδο του Παναθηναϊκού:

"Κάθε Κυριακή απόγευμα εις το θαυμάσιον γήπεδον του Παναθηναϊκού Αθλ. Ομίλου εις την Λεωφόρον Αλεξάνδρας συναντώνται αι καλύτεραι ποδοσφαιρικαί μας ομάδες, δια να διαγωνισθούν μεταξύ των".[5]

Στις 23 Νοεμβρίου 1924 έγινε η πανηγυρική έναρξη του "Πρωταθλήματος Αθηνών 1924-1925", όπως επίσημα αναγγέλεται, στο γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που περιλάμβανε παρέλαση των εννιά σωματείων και στη συνέχεια τον πρώτο αγώνα: "Ατρόμητος - Αίας". Αθλοθέτης του πρωταθλήματος ήταν ο Λεωνίδας Πτέρης, πρόεδρος του Γ.Σ. Αμαρουσίου.[6]

Οι ομάδες κάθε ομίλου αγωνίστηκαν σε τουρνουά ενός γύρου. Οι δύο πρώτες προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση, όπου μετά από κλήρωση συναντήθηκαν σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις και οι νικήτριες έπαιξαν σε μονό τελικό. Οι ομάδες που τερμάτισαν στην τελευταία θέση κάθε ομίλου, δηλαδή ο Αίας και το Γουδί, υποβιβάστηκαν στη Β΄ κατηγορία που ξεκίνησε από την επόμενη σεζόν, ενώ στην Α΄ έμειναν μόνο επτά σύλλογοι.

Επίσης, το Μάιο διεξήχθη πρωτάθλημα Β΄ ομάδων[7] και στις 21 Μαΐου 1925 αγωνίστηκαν στον ημιτελικό ο Παναθηναϊκός με την Λένορμαν.[8]

Η δυναμικότητα των συλλόγων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος η δυναμικότητα των συλλόγων καταγράφηκε ως εξής:[9]

  • Παναθηναϊκός. Βασίστηκε στην ίδια περίπου ενδεκάδα με της προηγούμενης χρονιάς, ενισχυμένη με την προσθήκη ορισμένων νεαρών, όπως ο Βλαχόπουλος, οι οποίοι την προηγούμενη σεζόν είχαν μετακινηθεί στο νεοϊδρυθέντα τότε Μίλωνα. Κάποιοι νεαροί παίκτες του μεταπήδησαν στο νεοϊδρυθέντα Ατρόμητο. Από την επίσης νεοϊδρυθείσα ΑΕΚ δεν είχε μεγάλες απώλειες, εκτός από τον μέσο Μήλα.
  • Αθηναϊκός Α.Σ.. Εκτός από τον τερματοφύλακα Κίτσο, που μετακινήθηκε στην ΑΕΚ, παρέταξε την ίδια ομάδα με την προηγούμενη σεζόν, με την προσθήκη μερικών νέων της Β΄ ομάδας.
  • Απόλλων Σμύρνης. Ο πρωταθλητής της σεζόν 1923-24 είχε πολλές απώλειες προς την ΑΕΚ, αφού η πλειονότητα των παικτών του ήταν Κωνσταντινουπολίτες και εντάχθηκαν στη νεοϊδρυθείσα Ένωση. Παρέμειναν οι Σμυρναίοι Χοντζόπουλος (τερμ.), Γκίλλης, Καμπουρόπουλος, Γώτης, Χ. Μαυρομάτης, Βίγλατζης και προστέθηκαν από τον υπό διάλυση Πανιώνιο οι Θ. Νικολαΐδης, Καλλιγάς. Στην ομάδα προωθήθηκαν μέλη της Β΄ ομάδας που είχε στη Σμύρνη, οι οποίοι την προηγούμενη σεζόν είχαν αγωνιστεί σε άλλους συλλόγους: Παναγούλιας (Νεάπολη), Ροδοκανάκης (Νεάπολη), Κόης, Καλλιγάς, Κ. Οικονομίδης (Πανιώνιος).
  • Αρμενική Αθλητική Ένωσις. Ιδρύθηκε την Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 1924, από τους Αρμενίους προσκόπους με επικεφαλής τον Μαλακιάν: "Οι εν Αθήναις και Πειραιεί Αρμένιοι πρόσφυγες συνέπηξαν από ημερών αθλητικόν σύνδεσμον... την παρελθούσαν Κυριακήν εις την Αρμενικήν εκκλησίαν και εις τους Αρμενικούς συνοικισμούς εγένετο η τελετή της ιδρύσεως του συνδέσμου...".[10] Αποτελούσε "παράρτημα της εν Παρισίοις νυν εδρευούσης υπό την αυτήν επωνυμίαν αθλητικής οργανώσεως". Στην ομάδα εντάχθηκαν έξι παίκτες από τη ομώνυμη ομάδα της Σμύρνης, από τους οποίους οι πέντε είχαν αγωνιστεί την προηγούμενη σεζόν με τον Πανιώνιο. Ήταν οι Κ. και Μ. Αμπετιάν, Χ. Αρονιάν, Μινασιάν, Α. Γκιουστενιάν. Η αποχώρησή τους είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του Πανιωνίου, ο οποίος δεν κατέβηκε στο πρωτάθλημα (μάλιστα διαγράφηκε από την ΕΠΣΑ). Άλλοι παίκτες: Δεδεγιάν, Αχαρονιάν, Κορατζιάν, Κιπεραλιάν, Τουτουντζιάν, Σετιάν, Κεσσιμιάν.
  • Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως. Η ίδρυσή της μερικούς μήνες νωρίτερα αποτελούσε το ζήτημα της ημέρας στους ποδοσφαιρικούς κύκλους. Προσέλκυσε τους Κωνσταντινουπολίτες που αγωνίζονταν σε άλλα σωματεία, κυρίως στον Απόλλωνα και έκανε τακτικές προπονήσεις. Τερματοφύλακας ήταν ο Ν. Κίτσος, αμυντικοί οι Μιλτ. Ιερεμιάδης, Θέμος, μέσοι οι Αλ. Κεχαγιάς ή Κεχαγιόγλου, Β. Παρασκευάς, Κ. Δημόπουλος και επιθετικοί οι Κ. Μιχαηλίδης, Ν. Μπαλτάς ή Μπαλτατζής, Α. Μήλας, Μανούκ, Αρμάος. Επίσης, οι: Α. Ηπιάδης, Α. Χατζόπουλος, Σ. Ασκητόπουλος.
  • Ατρόμητος Αθηνών. Είχε ιδρυθεί το φθινόπωρο του 1923, αλλά δεν μετείχε ούτε στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Ελλάδος, αν και αρχικά εκδήπωσε επιθυμία ούτε στο πρώτο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ. Αποτελείτο από νεαρούς κυρίως ποδοσφαιριστές, προερχόμενους ως επί το πλείστον από τον Παναθηναϊκό, ενώ είχε ενισχυθεί και με μερικούς από τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Την ομάδα αποτελούσαν οι: Οριγώνης Τσένιος, Γ. Γεωργίου, Γ. Αριστείδης, Ι. Νακόπουλος, Δ. Σταθόπουλος, Λεονταρίδης, Μ. Γεροντάκης, Θ. Σαραντόπουλος, Γ. Κανδρής, Δ. Καλαμβόκης, Μ. Γεωργιάδης, Σπ. Παπαδόπουλος, Μ. Σταματόπουλος, Απ. Πετσανάς.
  • Π.Ο. Λένορμαν (ο μετέπειτα Αττικός Κολωνού). Είχε ιδρυθεί τον Οκτώβριο του 1923 και είχε γύρω στους 30 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι προπονούνταν στο γήπεδο Λένορμαν που βρισκόταν δίπλα στον Άγ. Κωνσταντίνο. Παίκτες: Μπέλιας, Πίκουλας, Τζαβάρας, Μπακούσης, Γαληνός, Συνοδινός, Πετράτος Ι και ΙΙ, Κωστόπουλος, Β. και Γ. Στεφανόπουλος.
  • Π.Ο. Αίας. Ήταν ο νεαρότερος των συλλόγων της σεζόν αυτής. Την προηγούμενη χρονιά είχε δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα ανεπισήμων αλλα τελικά δεν πήρε μέρος. Ως γήπεδο προπονήσεως και έδρα χρησιμοποιούσε το Γουδί. Βασικοί παίκτες του: Α. Γιαννακός (τερμ.), Τράγαλος (τερμ.), Τζόλας, Ροδόπουλος, Ιωάννης Γιαννακός, Δημ. Μαυροκέφαλος, Παναγιωτόπουλος, Αλ. Αναγνωστίδης, Γαργαρόπουλος, Γ. Αναγνωστίδης, Γ. Μακρίδης, Μουρίκης, Δούρος, Παπάς.
  • Π.Σ. Γουδί. Έγινε μέλος της Ε.Π.Σ. Αθηνών μόλις το Νοέμβριο του 1924, λίγο πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος. Διατήρησε σχεδόν αυτούσια την ομάδα της προηγούμενης σεζόν: Σταμούλης, Κολυδάς, Ρωμανώφ, Οικονομίδης, Τσιαμπαρίκος, Τριανταφυλίδης, Καλεμκερής, Αμυράς, Γιάγκεϊ, Μιρέντζος, Διαμαντάκος, Μαλτσινιώτης, Ησαΐας, Τράγαλος, Πιάνκη.
    • Οι διαλυθέντες σύλλογοι:
  • Πανιώνιος. Έχασε το βασικό πυρήνα της ομάδας του που ήταν οι πέντε Αρμένιοι ποδοσφαιριστές που εντάχθηκαν στην Αρμενική Ένωση, ενώ είχε απώλειες και προς την ΑΕΚ. Οι υπόλοιποι βασικοί του παίκτες πήγαν στον Απόλλωνα. Έτσι δεν μπόρεσε να συγκροτήσει ομάδα και δεν μετείχε στο πρωτάθλημα. Μάλιστα, το Νοέμβριο διαγράφτηκε από την ΕΠΣΑ με απόφαση του Δ.Σ. της Ένωσης.
  • Μίλων Αθηνών. Η ομάδα του αποτελείτο κυρίως από νεαρούς παίκτες του Παναθηναϊκού και φοιτητές. Κάποιοι επέστρεψαν στον Παναθηναϊκό και άλλοι κατέληξαν στην ΑΕΚ ή στον Ατρόμητο. Έτσι ο σύλλογος διαλύθηκε.

Αποτελέσματα - βαθμολογίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α΄ όμιλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

* Την επόμενη σεζόν μετονομάστηκε σε Α.Π.Ο. Αττικός, όνομα που φέρει μέχρι σήμερα.

Β΄ όμιλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημιτελικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ημιτελικοί
Παναθηναϊκός - Ατρόμητος Αθηνών 4-0
1/3/1925 ΑΕΚ - Αρμενική Ένωση 1-0

Τελικός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελικός
8 Μαρτίου 1925 Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 1-0
Σκόρερ Απόστολος Νικολαΐδης (πέναλτι)

Στον πρωταθλητή απονεμήθηκε Κύπελλο που είχε αθλοθετήσει ο πρόεδρος του Γ.Σ. Αμαρουσίου Λ. Πτέρης.

Η Μικτή Αθηνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τη λήξη του πρωταθλήματος συγκροτήθηκε η Μικτή Αθηνών ενόψει των αγώνων της με την Μικτή Πειραιά για το Κύπελλο Πόλεων Αθηνών-Πειραιώς. Για την επιλογή των καλύτερων παικτών η ΕΠΣΑ διοργάνωσε την Κυριακή 3 Μαΐου 1925 ποδοσφαιρικό αγώνα στο γήπεδο Λεωφόρου μεταξύ της "Μικτής Παναθηναϊκού-Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως" και της "Μικτής όλων των άλλων σωματείων ηνωμένων".

"Ο αγών προβλέπεται μεγάλου ενδιαφέροντος καθόσον εκ των 22 παικτών των δύο τούτων μικτών ομάδων θα σχηματισθή η τελική μικτή ομάς Αθηνών ήτις θα συναντηθή προσεχώς με την μικτήν Πειραιώς δια το πρωτάθλημα πόλεων Αθηνών-Πειραιώς." [11]

Η Μικτή Αθηνών συγκροτήθηκε από πέντε παίκτες του ΠΑΟ (Καλογερόπουλος, Νικολαΐδης, Σ. και Θ. Ασπρογέρακας, Πανουργιάς), πέντε της ΑΕΚ (Ιερεμιάδης, Δημόπουλος, Κεχαγιόγλου, Μιχαηλίδης, Μπαλτάς) και έναν του Ατρομήτου (Σταθόπουλος). Ο αγώνας για το Κύπελλο των δύο πόλεων διεξήχθη στις 24 Μαΐου 1925 στο γήπεδο της Λεωφόρου, παρουσία των δύο δημάρχων, οι οποίοι είχαν αθλοθετήσει και το κύπελλο του νικητή:

"Την προσεχή Κυριακήν 24 τρέχ. εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού θα λάβη χώραν ο ετήσιος αγών πόλεων Αθηνών-Πειραιώς επί παρουσία των Δημάρχων κ.κ. Πάτση και Παναγιωτοπούλου. Αμφότεραι αι ομάδες καταρτισθείσαι εκ των καλλιτέρων ποδοσφαιριστών Αθηνών-Πειραιώς θα διεκδικήσουν μετά πείσματος την νίκην και το κύπελλον όπερ αθλοθέτησαν οι δύο Δήμαρχοι." [12]
  • Νικήτρια αναδείχθηκε η Μικτή Περαιά με 2-0.

Άλλοι αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 28 Ιουνίου 1925 διεξήχθη ο πρώτος αγώνας Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στην ιστορία. Ήταν ένας άτυπος "τελικός" για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας στην Ελλάδα, αφού οι δυο ομάδες ήταν πρωταθλήτριες Αθήνα και Πειραιά. Είχε προηγηθεί μια επίσκεψη του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε επικρατήσει με άνεση των δύο ισχυρών συλλόγων της συμπρωτεύουσας Άρη (3-1) και Ηρακλή (6-1). Το πρώτο ντέρμπι των αιωνίων διεξήχθη στο γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έληξε ισόπαλο 3-3. Έτσι δεν ανακηρύχθηκε ούτε άτυπα κάποιος πρωταθλητής Ελλάδος το 1925. Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός με εναλλαγές στο σκορ, διακοπές, δύο πέναλτι και πολλές διαμαρτυρίες για τις αποφάσεις του διαιτητή, ο οποίος αποχώρησε στο 25΄ και έπειτα από διακοπή 20΄ ο αγώνας συνεχίστηκε με άλλο διαιτητή.[13]

  • Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας, 28 Ιουνίου 1925, 6.15 μμ:
  • Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: 3-3 (ημ. 2-2)
  • Διαιτητής: Α. Καμπουρόπουλος (ως το 25΄), Δ. Χοντζόπουλος (από το 25΄ ως το τέλος).

Διεθνείς φιλικοί αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη χρονιά αυτή αρχίζουν να διεξάγονται διεθνή φιλικά ματς των αθηναϊκών ομάδων με προσκεκλημένους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του εξωτερικού. Η αρχή έγινε με την άφιξη της γιουγκοσλαβικής ομάδας Γκρατσιάνσκι Ζάγκρεμπ,[14] η οποία έδωσε τρεις αγώνες την Λαμπροβδομάδα του 1925 και αποτέλεσε τον πρόδρομο των μεταγενέστερων Κυπέλλων Πάσχα και Χριστουγέννων, τα οποία υπήρξαν η αιτία για τη δημιουργία του Π.Ο.Κ. λίγα χρόνια αργότερα. Οι αγώνες έγιναν στο γήπεδο Λεωφόρου, το οποίο σημαιοστολίστηκε, ενώ είχε κληθεί η μπάντα από το Ορφανοτροφείο Χατζηκώστα. Και τις τρεις μέρες ήταν κατάμεστο από κόσμο, παρά το γεγονός ότι ακόμα είχε ελάχιστες ξύλινες κερκίδες και οι περισσότεροι θεατές ήταν όρθιοι. Πολλοί θεατές είχαν καταλάβει θέσεις στις στέγες των γειτονικών προσφυγικών κατοικιών καθώς και στα κοντινά υψώματα. Η διεξαγωγή των αγώνων προαναγγέλθηκε στον τύπο, με οδηγίες για τους φιλάθλους πώς να φτάσουν στο γήπεδο και πώς να προμηθευτούν εισιτήρια:

"Ο αγών θα αρχίση εις τας 4μμ ακριβώς εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας (έναντι των φυλακών Αβέρωφ, τραμ 7, 10, 11 και 14). Επειδή προμηνύεται μεγάλη συρροή κόσμου εισιτήρια θα προπωλούνται από σήμερον δια τα τρεις ημέρας 23, 24, 26 και εις το Γενικόν Πρακτορείον Σταδίου 65."[15]

Σε όλους τους αγώνες διαιτητής ήταν ο Χατζόπουλος από την ΕΠΣ Αθήνας. Στη γιουγκοσλαβική ομάδα απονεμήθηκαν δύο αναμνηστικά κύπελλα για την άφιξή της στην Αθήνα από τον Παναθηναϊκό και το Υπουργείο Παιδείας και ένα χάλκινο ομοιωμα του δισκοβόλου του Μύρωνος από τον Απόλλωνα. Τα αποτελέσματα ήταν:[16]

  • Πέμπτη, 23 Απριλίου: ΑΕΚ - Γκρατσιάνσκι Ζάγκρεμπ: 3-3 (ημ. 1-2).
    • Σύνθεση ΑΕΚ: Κοκκινάκης (τερμ.), Ιερεμιάδης, Σαμαράς (οπισθοφύλακες), Κεχαγιάς, Δημόπουλος (αρχηγός), Παρασκευάς (μέσοι), Μιχαηλίδης, Μπαλτάς, Μήλας, Μούγγρας, Χρηστίδης (κυνηγοί).
  • Παρασκευή, 24 Απριλίου: Μικτή Σμύρνης (Απόλλωνος/Αρμενικής) - Γκρατσιάνσκι Ζάγκρεμπ: 0-2 (ημ. 0-0).
    • Σύνθεση Μικτής: Δ. Κοντζόπουλος (τερμ.), Χορέν Αρωνιάν, Κ. Αμπετιάν (αρχηγ.) (οπισθοφύλακες), Χαμπαρτζούν, Γιώτης, Βίγλατζης (μέσοι), Ζ. Μινασιάν, Καμπουρόπουλος, Μανώνης, Σ. Οικονομίδης, Μουράτ (κυνηγοί). Η Μικτή Σμύρνης αγωνίστηκε με φανέλες ερυθρές με κυανές ραβδώσεις. Στη μικτή είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και ο Πανιώνιος, ο οποίος όμως δεν έστειλε κανένα ποδοσφαιριστή, αφού η ποδοσφαιρική του ομάδα ήταν υπό διάλυση.
  • Κυριακή, 26 Απριλίου: Παναθηναϊκός - Γκρατσιάνσκι Ζάγκρεμπ: 1-1 (ημ. 1-0). Σκόρερ: Απόστολος Νικολαΐδης 44΄ (πέναλτι).
    • Σύνθεση Παναθηναϊκού:

Σχολικοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Π.Σ. Γουδί προκήρυξε σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 14 Δεκεμβρίου 1924. Συμμετείχαν οκτώ σχολεία από την αθήνα και τον Πειραιά, τα οποία αγωνίστηκαν χωρισμένα σε δύο ομίλους, ως εξής:

  • Α΄ όμιλος: Α΄ Γυμνάσιο Αθηνών, Α΄ Γυμνάσιο Πειραιώς, Γ΄ Γυμνάσιο Πειραιώς, Β΄ Εμπορική Σχολή Αθηνών.
  • Β΄ όμιλος: Β΄ Γυμνάσιο Αθηνών, Ε΄ Γυμνάσιο Αθηνών, Ζ΄ Γυμνάσιο Αθηνών, Λεόντειο Λύκειο.

Ανεπίσημοι σύλλογοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το επίσημο πρωτάθλημα, κατά τη διάρκεια της σεζόν 1924-25 αναφέρονται αγώνες ανάμεσα σε ανεπίσημους συλλόγους, κάποιοι από τους οποίους έγιναν μέλη της ΕΠΣΑ τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η "Αθλητική Επιθεώρησις" διοργάνωσε αγώνες κυπέλλου ανεπισήμων συλλόγων στο οποίο μετείχαν 15 συλλογοι χωρισμένοι σε τρεις σειρές (ομίλους):

  • Α΄ σειρά: Απόλλων Κολοκυνθούς, Ηρακλής Κολοκυνθούς, Υπεροχή Παγκρατίου, Π.Α.Ο. Δάφνη Αθηνών, Ένωσις Νέων Συνοικισμού Βύρωνος
  • Β΄ σειρά: Ένωσις Φίλων, Άρης Πολυγώνου, Πέλοψ, Μικρός Παναθηναϊκός, Καλλιθέα.
  • Γ΄ σειρά: Παναθηναϊκός Κολωνακίου, Απόλλων Κολωνακίου, Μεγάλη Ιδέα Πατησίων, Ατρόμητος, Κεραυνός.

Έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα αποτελέσματα των πρωτοπόρων αυτών σωματείων:

  • Κύπελλο "Αθλητικής Επιθεωρήσεως" στα γήπεδα Γουδί και Ρουφ:
    • 8 Μαρτίου 1925: Υπεροχή Παγκρατίου - Δάφνη Αθηνών: 1-1.
    • 8 Μαρτίου 1925: Απόλλων Κολωνακίου - Κεραυνός: 1-1. Τερματοφύλακας και αρχηγός του Κεραυνού ήταν ο Μάνος Κατράκης.
    • 8 Μαρτίου 1925: Ηρακλής Κολοκ. - Απόλλων Κολοκυνθούς: 4-0.
    • 15 Μαρτίου 1925: Παναθηναϊκός Κολωνακίου - Κεραυνός: 1-0.
    • 15 Μαρτίου 1925: Υπεροχή Παγκρατίου - Ένωσις Ν. Βύρωνος: 0-0.
    • 15 Μαρτίου 1925: Άρης Πολυγώνου - Μικρός Παναθηναϊκός: 3-0.
    • 12 Απριλίου 1925: Μεγάλη Ιδέα Πατησίων[17] - Μικρός Παναθηναϊκός: 7-0.[18]
    • 23 Απριλίου 1925: Μεγάλη Ιδέα Πατησίων - Κεραυνός: 4-0.[19]
    • 3 Μαΐου 1925: Μεγάλη Ιδέα Πατησίων - Καλλιθέα: 4-0.[20]
    • Τελικός, 31 Μαΐου 1925: Μεγάλη Ιδέα Πατησίων - Άρης Πολυγώνου: 3-0. Στην τρίτη θέση τερμάτισε η Καλλιθέα.
  • Άλλοι αγώνες ανεπισήμων:
    • 30 Νοεμβρίου 1924, γήπ. Ρουφ: Θησεύς - Ένωσις Μητροπόλεως: 4-0.[21]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «"Αθλητικός Κόσμος", τ. 19/12-9-1926, σ. 10». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2011. 
  2. «"Βραδυνή", 31/10/1924, ψηφ. σελ. 201». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012. 
  3. «"Βραδυνή", 3/11/1924, ψηφ. σελ. 220». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012. 
  4. «"Αθλητικός Κόσμος", τ. 27/7-11-1926, σ. 4». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 10 Αυγούστου 2011. 
  5. «"Βραδυνή", 2/11/1924, ψηφ. σελ. 213». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012. 
  6. «"Βραδυνή", 22/11/1924, ψηφ. σελ. 341». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012. 
  7. "Σκριπ", 9/5/1925.[νεκρός σύνδεσμος]
  8. «"Σκριπ", 21/5/1925». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2012. 
  9. «"Αθλητική Επιθεώρησις", Σεπτέμβριος (σσ. 10-11), Οκτώβριος (σσ. 8-9) και Νοέμβριος 1924». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2013. 
  10. «"Βραδυνή", 14 και 15/9/1924, ψηφ. σελ. 425 και 432». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2012. 
  11. εφ. "Σκριπ", 3/5/1925[νεκρός σύνδεσμος].
  12. εφ. "Σκριπ", 19/5/1925.
  13. «"Αθλητική Επιθεώρησις", Ιούνιος 1925, σ. 14». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Ιουνίου 2013. 
  14. Στον αθηναϊκό τύπο η ομάδα του Ζάγκρεμπ αναφέρεται ως "σερβική", κάτι το οποίο δεν ισχύει, και ως "πρωταθλήτρια Γιουγκοσλαβίας". Επίσης με το όνομα "Ζελέζνιτσαρ".
  15. εφ. "Εμπρός", 23/4/1925 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine..
  16. εφ. "Σκριπ", 23/4/1925 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-05 στο Wayback Machine. κ.επόμ.
  17. Το 1926 έγινε μέλος της ΕΠΣΑ και μετονομάστηκε σε "Γ.Σ. Ολύμπια", "Αθλητικός Κόσμος", τ. 27/7-11-1926, σ. 4. Αρχειοθετήθηκε 2015-09-28 στο Wayback Machine.
  18. «εφ. "Σκριπ", 14/4/1925». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2012. 
  19. Τρία γκολ πέτυχε ο Δ. Μερκέτης και ένα ο Αρ. Καρακάσης. Έπειτα από τον αγώνα αυτό η νικήτρια ομάδα προκρίθηκε στην τελική φάση αήττητη. εφ. "Σκριπ", 25/4/1925.
  20. Από τη νικήτρια ομάδα διακρίθηκαν ο αρχηγός Βασίλακας Πρινέας, ο τερματοφύλακας Π. Σκουληκίδης και οι κυνηγοί Αρίστος Καρακάσης (πέτυχε δύο γκολ) και Δ. Μπερκέτης (πέτυχε ένα γκολ "δυσκολότατον"), εφ. "Σκριπ", 5/5/1925.[νεκρός σύνδεσμος]
  21. Με τη νικήτρια ομάδα αγωνίστηκαν οι: Παναγιωτακόπουλος (αρχηγός), Π. Διγενής, Ε. Ευσταθίου, Β. Βάρδας, Α. Φραγγουδάκης, Ν. Αργυρόπουλος, Δ. Ψαρρός, Α. Μεΐης, Χ. Σακελλαρίου, Ευστρ. Ταγγάρης, Π. Χωραφάς, εφ. "Βραδυνή", 3/12/1924. Αρχειοθετήθηκε 2016-03-06 στο Wayback Machine.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]