Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΕΕΣΜ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών
Γνωμικό Σήμα ΕΕΣΜ
Ίδρυση 2003
Πρόεδρος Νικήτας Ασημακόπουλος (Πρόεδρος ΕΕΣΜ)
Τοποθεσία Αθήνα, Ελλάδα
Ιστοσελίδα www.hsss.gr
Αρχείο:Unipiraeus.jpg
Πανεπιστήμιο Πειραιά

Η Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ) είναι εταιρεία επιστημονική μη κερδοσκοπική, της οποίας ο κύριος στόχος είναι να προαγάγει και να διαδίδει τη Συστημική Σκέψη (Συστημική επιστήμη) με την ανάπτυξη συστημικών προσεγγίσεων εφαρμόσιμων σε περισσότερα του ενός παραδοσιακά και σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα μέσα από τη χρήση και την ανάπτυξη διεθνώς αποδεκτών μεθόδων, μεθοδολογιών & πολυμεθοδολογιών. Στόχοι επίσης της ΕΕΣΜ είναι : η καθιέρωση του θεσμού του Συστημικού Αναλυτή στην Ελλάδα, στον ακαδημαϊκό χώρο, στους οργανισμούς, στις επιχειρήσεις γενικότερα και να αποβεί η ιδία ως επιστημονική οντότητα χρήσιμη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η ΕΕΣΜ είναι ο πρώτος φορέας που εισαγάγει στην Ελλάδα την επιστήμη της Συστημικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς το μόνο που παρέχει σπουδές Μεταπτυχιακού επιπέδου στην Επιστήμη.

Η Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ) είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Κοινότητας Συστημικών Επιστημών (IFSR).

Η ΕΕΣΜ προωθεί τη διεπιστημονικότητα μέσω της βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ των ειδικών κάθε επιστημονικού χώρου και καλεί τους Έλληνες επιστήμονες και τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν γενικά την προσέγγιση των συστημάτων να συμπορευθούν μαζί της. Έτσι κάθε χρόνο από το 2005, διοργανώνει σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ακόμη ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Διεθνές συνέδριο Συστημικών Μελετών που λαμβάνει χώρα σε διαφορετική περιοχή κάθε φορά. Αρκετά Ελληνικά Πανεπιστήμια εισαγάγουν μαθήματα συστημικής και κυβερνητικής όπως τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Αιγαίου ενώ και αρκετά άλλα ιδρύματα χρησιμοποιούν τη συστημική προσέγγιση για θεραπευτικούς σκοπούς (π.χ.: Συστημικό Ινστιτούτο Θεραπευτικής).

Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ επίσημα υλοποιήθηκε το 2003 σύμφωνα με το καταστατικό της με την επωνυμία στην ελληνική γλώσσα " ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ " ( συντομογραφικώς ΕΕΣΜ ), και με την επωνυμία στην αγγλική γλώσσα "HELLENIC SOCIETY for SYSTEMIC STUDIES" (συντομογραφικώς HSSS). Τα τακτικά μέλη της είναι πτυχιούχοι Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του Εσωτερικού ή ισότιμου Ιδρύματος του Εξωτερικού, και κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ισοδύναμου τουλάχιστον του τίτλου M.Sc. στη Συστημική Ανάλυση ή σε παρεμφερή τομέα που εντάσσεται στο γνωστικό αντικείμενο των Συστημάτων ή να έχουν τριετή τουλάχιστον τεκμηριωμένη επαγγελματική ή ερευνητική εμπειρία σε σχετικούς τομείς.

Συστημική Επιστήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συστημική επιστήμη είναι η κατάλληλη επιστήμη για τη διαχείριση και επίλυση σύνθετων και πολύπλοκων θεμάτων όπως τα περισσότερα κοινωνικά, διαχειριστικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Η συστημική επιστήμη επικεντρώνει στο «όλον», στο σύνολο δηλαδή ενός προβλήματος και μελετά τις αλληλεπιδράσεις των μερών που το αποτελούν. Είναι συνολική και συνθετική, άρα και διεπιστημονική: Αποτελεί τη βάση για τις περισσότερες από τις σύγχρονες επιστήμες όπως η πληροφορική, η θεωρία των δικτύων και η κυβερνητική. Επίσης, αποτελεί βάση για τη μελέτη και προώθηση της Βιωσιμότητας.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε προβλήματα τα οποία είναι εξαιρετικά σύνθετα και πολύπλοκα, είτε πρόκειται για την απλή υλοποίηση ενεργειών, έργων και πολιτικών, είτε πρόκειται για τη συνολική επιβίωση – τη βιωσιμότητα – ενός οργανισμού ή μιας εταιρείας σε μια παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική αγορά. Η πολυπλοκότητα αυτή οφείλεται συνήθως στην αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων από το φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κάθε άνθρωπος δημιουργεί τις δικές του θεωρήσεις και στρατηγικές για να διαχειριστεί αυτή την πολυπλοκότητα, δημιουργεί, δηλαδή, τα δικά του νοητικά μοντέλα (mental models) με τα οποία αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι έχουν μάθει να χρησιμοποιούν την αναλυτική λογική: αντί να βλέπουν το συνολικό πρόβλημα, βλέπουν πολλά μικρά ανεξάρτητα μεταξύ τους προβλήματα. Αυτή η λογική, μπορεί να είναι χρήσιμη για απλές καταστάσεις, είναι όμως ανεπαρκής και ακατάλληλη για τα σύγχρονα πολύπλοκα προβλήματα.

Η συστημική λογική, αντίθετα, μας βοηθάει να κατασκευάσουμε τα κατάλληλα μοντέλα, όχι μόνο για τη σωστή αντίληψη της πραγματικότητας, αλλά κυρίως για αποτελεσματικές επεμβάσεις και λύσεις. Η συστημική λογική, σε αντίθεση με την αναλυτική, μας επιτρέπει να δούμε τον κόσμο και κάθε πρόβλημά του ως ενιαίο σύνολο στοιχείων, τα οποία αλληλοεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται.

Ο κόσμος δεν είναι μια μηχανή, είναι ένας ζωντανός οργανισμός!

Πρόγραμμα Πιστοποίησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CSAP, Επαγγελματικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης Συστημικού Αναλυτή

Από το 2009 το Πανεπιστήμιο ΠειραιώςΚέντρο Ερευνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ) πραγματοποιούν το Επαγγελματικό Πρόγραμμα CSAP (Certified Systemic Analyst Professional), το οποίο απονέμει το CSAP Επαγγελματικό Τίτλο Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Professional Post-Graduate Certification). Το CSAP είναι πιστοποιημένο από το Δημόσιο (ΚΠ 328) και κατά ISO 9001 και επιπλέον ακολουθεί όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατά το ISO 17024.

Το πρόγραμμα παρέχει δύο κατευθύνσεις:

 • e-Business
 • Project Management

Στόχοι της ΕΕΣΜ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασικός στόχος του εμπνευστή για την ίδρυση της ΕΕΣΜ, Καθηγητή Νικήτα Α. Ασημακόπουλου και των άλλων μελών που συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια, είναι η δημιουργία Εθνικού Φορέα στο χώρο της Προσέγγισης των Συστημάτων, η ένταξή της σε διεθνή forum και η εκπροσώπηση της ΕΕΣΜ από μέλη της σε διεθνείς επιστημονικές δραστηριότητες.

Οι ειδικοί στόχοι της ΕΕΣΜ εστιάζονται στην ανάπτυξη και στην εφαρμογή των συστημικών προσεγγίσεων σε επιστημονικούς χώρους αλλά και στην παραγωγή, όπως αυτοί αναφέρονται στο Καταστατικό της.

Η διεξαγωγή Εθνικών Συνεδρίων στον επιστημονικό χώρο της προσέγγισης των συστημάτων σε θέματα που αφορούν κυρίως στην Ελληνική Κοινωνία.

Η ΕΕΣΜ καταβάλλει προσπάθεια να καθιερώσει στην Ελληνική Κοινωνία τον Συστημικό Αναλυτή.

Η ΕΕΣΜ στηρίζει το Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό IJASS (Journal of Applied Systems Studies) του οποίου ο Εκδοτικός Οίκος "Cambridge International Science Publishing", Cambridge, England, το προσφέρει ηλεκτρονικώς δωρεάν στα μέλη της ΕΕΣΜ.

Στο σημείο αυτό θεωρείται σκόπιμο να αναφερθούν μερικοί επιστημονικοί χώροι αλλά και τομείς εφαρμογών όπου τα μέλη της ΕΕΣΜ ειδικεύονται και συνεργάζονται όχι μόνο με Έλληνες συναδέλφους αλλά και με συναδέλφους που ανήκουν σε διεθνείς επιστημονικές εταιρείες και forum.

Η ΕΕΣΜ καλύπτει θέματα όπως :

 • Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων,
 • Τον ευρύτερο χώρο της Πληροφορικής,
 • Κοινωνικά Συστήματα,
 • Στρατηγική και Κυβερνητική,
 • Εφαρμογές Συστημικής στην Ιατρική,
 • Συστήματα Βιοπληροφορικής και Βιοτεχνολογίας,
 • Εικονικές Επιχειρήσεις και Εικονικές Κοινότητες,
 • Συστήματα Δημόσιας Διακυβέρνησης,
 • Τραπεζικά Συστήματα,
 • Ανθρωποκεντρικά Συστήματα,
 • Συστήματα Νομικής,
 • Θρησκευτικά Συστήματα,
 • Σχεδιασμός Εκπαιδευτικών Συστημάτων,
 • Η Συστημική Σκέψη στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας,
 • κ.λ.π.

Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό Εφαρμοσμένων Συστημικών Μελετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το επιστημονικό περιοδικό IJASS στο οποίο γίνονται οι δημοσιεύσεις της ΕΕΣΜ
Σήμα του επιστημονικού περιοδικού IJASS

Το Διεθνές Επιστημονικό Περιοδικό Εφαρμοσμένων Συστημικών Μελετών IJASS δημοσιεύεται από την Inderscience Publishers και είναι το επίσημο επιστημονικό περιοδικό της Συστημικής Επιστήμης.

Για την εναρκτήρια δημοσίευσή του, ο πρόεδρος της ΕΕΣΜ υπογράμμισε το γεγονός ότι «είναι ένα από τα λίγα περιοδικά στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας των ανθρώπων που εργάζονται για την Επιστήμη της Συστημικής που ασχολείται άμεσα με τις εφαρμογές των συστημάτων έρευνας ή μελέτης. Είναι ίσως το μόνο περιοδικό, διεθνώς, που συνδυάζει μια προσέγγιση συστημάτων σε πολλές δεσπόζουσες τάσεις και επιστημονικούς κλάδους».

Διεθνή Βραβεία που έχουν καθοριστεί από την Εταιρεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2005, η ΕΕΣΜ έχει δημιουργήσει δύο βραβεία για να τιμήσει πρωτοπόρους παγκοσμίως στον τομέα των συστημάτων και πολύπλοκες μελέτες:

 1. το «Μετάλλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Μελετών» δίνεται σε ανώτερους επιστήμονες των οποίων το έργο σε συστήματα και πολύπλοκες επιστήμες έχει εξαιρετικά μεγάλη επιρροή σε όλο τον κόσμο,
 2. και «Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Μελετών» όπου δίνεται σε άτομα που έχουν συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της συστημικής επιστήμης και της πολυπλοκότητας καθώς και τις εφαρμογές τους για την επίλυση προβλήματα της πραγματικής ζωής.

Κατάλογος αποδεκτών του Μεταλλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Μελετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος αποδεκτών του Βραβείου της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Μελετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος κυβερνητική αναφέρεται από τον Πλάτωνα

Τί δ' εν νηί, εί τω εξουσία είη ποιείν ό δοκεί, νού τε καί αρετής κυβερνητικής εστερημένω, καθοράς ά άν συμβαίη αυτώ τε καί τοίς συνναύταις; (Πλάτων, Αλκιβιάδης, 135A).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Έκδοση του πρώτου τεύχους του Επιστημονικού Περιοδικού Εφαρμοσμένων Συστημικών Μελετών IJASS
 2. CSAP, Επαγγελματικό πρόγραμμα Συστημικού Αναλυτή

Σύνδεσμοι σχετικοί με την Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέδρια-Ημερίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνεργασίες εταιρειών στη διδασκαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]