Δόξα Πενταλόφου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μ.Α.Σ. Δόξα Πενταλόφου
Επίσημη ονομασίαΜορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Πενταλόφου «η Δόξα»
Σύντομο όνομαΔόξα Πενταλόφου
Ίδρυση1973
ΠρωτάθλημαΑ1΄ ΕΠΣΜ

Ο Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος «Δόξα» Πενταλόφου[1] είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα τον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα υπήρχε πριν από την επίσημη ίδρυση της και αποτελούσε ανεξάρτητο ποδοσφαιρικό σωματείο. Αρχική της ονομασία ήταν «Εθνικός» Πενταλόφου και ακολούθως μετονομάστηκε σε «Ελπίδα» Πενταλόφου. Το 1973 το σωματείο ιδρύθηκε επίσημα και μετονομάστηκε σε Μ.Α.Σ. «Δόξα» Πενταλόφου[2] και ορισμένοι εκ των ιδρυτών του ήταν οι: Μάσκας Χ.Νικόλαος, Σαρμουρλής Αναστάσιος, Παπασωτηρίου Ευθύμιος, Κουκουρούζης Δ.Γεώργιος, Τούσκας Νικόλαος, Αθανασιάδης Γεώργιος, Μενεξές Χ.Δημήτριος, Γατζόλας Βασίλειος κ.α. Το 1974 η Δόξα Πενταλόφου αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου 2034[3] και κατόπιν εντάχθηκε στη δύναμη της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, ξεκινώντας την επίσημη αγωνιστική της πορεία, με πολλές παρουσίες στα τοπικά πρωταθλήματα Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας.

Στις 22 Μαΐου 1977 επικράτησε του Φοίνικα Αγχιάλου με 1-3 στην Αγχίαλο, κατακτώντας το πρωτάθλημα και την άνοδο για πρώτη φορά στην Β΄ κατηγορία. Μετά από πέντε χρόνια παρουσίας στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία, την περίοδο 1981-82 κατέκτησε για πρώτη φορά την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, την Α’ ερασιτεχνική, όπου και παρέμεινε για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Την περίοδο 1984-85 υποβιβάζεται από την Α΄ κατηγορία και κατόπιν, αγωνίστηκε περίπου για 10 χρόνια στις μικρότερες κατηγορίες. Την περίοδο 1998-99 κέρδισε και μαθηματικά την επάνοδο στην κορυφαία κατηγορία, επικρατώντας του ιστορικού Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης με σκορ 5-0 στον Πεντάλοφο στις 15 Μαΐου του 1999 για την προτελευταία αγωνιστική.

Έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας στην Α’ κατηγορία, το 2003 υποβιβάστηκε εκ νέου, όταν ηττήθηκε στα μπαράζ υποβιβασμού στο γήπεδο της Νεάπολης από τον Π.Ο. Ξηροκρήνης με σκορ 3-0. Την σαιζόν 2005-06 ανήλθε και πάλι στην Α’ κατηγορία, επικρατώντας του Μέγα Αλέξανδρου Καλοχωρίου με 2-1 σε αγώνα μπαράζ στον Πεντάλοφο. Την σαιζόν 2009-10 κέρδισε την άνοδο στη νεοσύστατη κατηγορία και ανώτερη πλέον κατηγορία της ΕΠΣΜ, την Α1΄ κατηγορία, μετά από νίκη-ανατροπή στον Εύοσμο με 1-2 απέναντι στην Δόξα Ελπίδας.

Την επόμενη χρονιά, 2010-11 και κατά την παρθενική της παρουσία στη νεοσύστατη Α1΄ κατηγορία, η Δόξα επικράτησε της Ένωσης Συκεών με 2-1 στο στάδιο Αμπελοκήπων και κατακτώντας τη 2η θέση, κέρδισε την άνοδο στην Δ’ Εθνική κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Κατά την παρθενική της παρουσία στην Δ΄ Εθνική την περίοδο 2011-12 και κυρίως λόγω απειρίας, τερμάτισε στη 12η θέση με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί. Ωστόσο όμως, την επόμενη σαιζόν 2012-13, η Δόξα κατέκτησε το πρωτάθλημα του πρώτου υπο-ομίλου Α1’ ΕΠΣΜ, το πρωτάθλημα του ομίλου προβιβασμού και το πρωτάθλημα 2ου ομίλου του ειδικού πρωταθλήματος ανόδου και κέρδισε την ιστορική άνοδο στην Γ’ Εθνική κατηγορία, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ημερομηνία σταθμός για την Δόξα Πενταλόφου είναι η 9-6-2013, όποτε και κέρδισε σε αγώνα κατάταξης τον ισόβαθμο της στα μπαράζ ανόδου, Ηρακλή Αμμουδιάς Σερρών με σκορ 0-1 στο δημοτικό στάδιο της Χρυσούπολης Καβάλας με γκολ του Μίλτου Σαπάνη στο 117’ της παράτασης και κέρδισε την άνοδο στην Γ΄ Εθνική.[4]

Η Δόξα Πενταλόφου την επόμενη χρονιά ως νεοφώτιστη ομάδα στη Γ’ Εθνική, αντιμετώπισε μεγάλες ομάδες, με πολλή μεγάλη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο που μερικές εξ’ αυτών είναι η Α.Ε. Λάρισας, η Καστοριά, η Κοζάνη, ωστόσο όμως υποβιβάστηκε. Σπουδαιότερη νίκη της Δόξας Πενταλόφου ήταν η επικράτηση εντός έδρας επί της πάλαι ποτέ Κυπελλούχο Ελλάδας του 1980 Καστοριά με σκορ 3-0, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του συλλόγου.

Τέλος άξιο αναφοράς είναι ότι από την Δόξα Πενταλόφου αναδείχθηκαν αρκετοί ποδοσφαιριστές που αργότερα έκαναν καριέρα και στις επαγγελματικές κατηγορίες της Ελλάδας και μερικοί εξ αυτών είναι οι: Ηλίας Σαπάνης, Μίλτος Σαπάνης, Χρήστος Τζόλης, Νικόλαος Σκέμπης, Χρήστος Σαπάνης, Ιωάννης Σαπάνης, Βασίλειος Μπούτσικας, Χρήστος Αραμπατζούδης, Γεώργιος Σκέμπης, Ιορδάνης Κίτσιου, Βασίλειος Γαβριηλίδης κ.α.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΔΟΞΑ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ Μ.Α.Σ.». doxapentalofoumas.blogspot.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2017. 
  2. «ΔΟΞΑ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ Μ.Α.Σ.». doxapentalofoumas.blogspot.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Μαΐου 2017. 
  3. «ΑΜ ΕΠΟ συλλόγων των τριών αρχαιότερων Ενώσεων». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2021. 
  4. Στη Γ' Εθνική η Δόξα Πενταλόφου, Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 a-sports.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]