Δωμάτιο στη Ρώμη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δωμάτιο στη Ρώμη
Habitación en Roma
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαJulio Médem[1][2]
ΠαραγωγήÁlvaro Longoria
ΣενάριοJulio Médem και Katherine Fugate
ΠρωταγωνιστέςΕλένα Ανάγια[3][2], Νατάσα Γιαροβένκο[3], Enrico Lo Verso[3] και Νάτζουα Νίμρι[3]
ΜουσικήJocelyn Pook
ΦωτογραφίαΆλεξ Καταλάν
ΜοντάζJulio Médem
Εταιρεία παραγωγήςCanal+
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολή24  Απριλίου 2010[4]
Διάρκεια105 λεπτά
ΠροέλευσηΙσπανία
ΓλώσσαΑγγλικά

Το Δωμάτιο στη Ρώμη (Ισπανικά: Habitación en Roma) είναι μια ερωτική ρομαντική ταινία Ισπανικής παραγωγής του 2010 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Χούλιο Μέντεμ. Πρωταγωνιστούν η Έλενα Ανάγια και η Νατάσα Γιαροβένκο.

Η ταινία απεικονίζει τις συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις δύο γυναικών (της Άλμπα και της Νατάσα) καθ 'όλη τη διάρκεια μιας νύχτας σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στη Ρώμη. Η υπόθεση βασίζεται χαλαρά στην άλλη ταινία, «In Bed». Το δωμάτιο στη Ρώμη ήταν η πρώτη ταινία στην Αγγλική γλώσσα του σκηνοθέτη.[5]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του καλοκαιριού του Ιουνίου, η Άλμπα, μια ισπανίδα τουρίστρια 30 ετών που βρίσκεται στη Ρώμη, φέρνει την νεαρή Ρωσίδα Νατάσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της κατά τη διάρκεια της τελευταίας νύχτας των διακοπών τους στη Ρώμη. Οι λεπτομέρειες για το πώς συναντήθηκαν σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης παραμένουν ασαφείς. Όταν φτάνουν στο δωμάτιο, η Νατάσα στην αρχή είναι απρόθυμη να κάνει έρωτα με την Άλμπα, επιμένοντας ότι της αρέσουν οι άντρες, αλλά η σαφώς πιο έμπειρη Άλμπα χειρίζεται επιδέξια το θέμα γύρω από την διστακτικότητα της Νατάσα. Γοητεύμενη και δελεασμένη από την Άλμπα, η Νατάσα ανταποκρίνεται στις σεξουαλικές της εξελίξεις, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν είναι λεσβία και δεν έχει κάνει ποτέ σεξ με μια γυναίκα. Η Άλμπα την αντιμετωπίζει ισχυριζόμενη ότι είναι λεσβία και δεν είχε κάνει ποτέ σεξ με άντρα.

Η Άλμπα και η Νατάσα αρχικά γδύνονται και κοιμούνται, αλλά η Νατάσα εξακολουθεί να είναι πολύ νευρική. Η Άλμπα της προτείνει να ξαπλώσουν πρώτα δίπλα-δίπλα και να αγγίξουν απλώς τα πρόσωπα της άλλης. Το κάνουν έως ότου η Άλμπα γίνει τόσο χαλαρή που κοιμάται. Η Νατάσα βγαίνει ήσυχα από το κρεβάτι, ντύνεται και φεύγει από το δωμάτιο, αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν έμενε και ολοκλήρωσε την περιέργεια και την έλξη της προς την Άλμπα. Στη βιασύνη της να φύγει, η Νατάσα αφήνει το κινητό της πίσω, και ο ήχος κλήσης ξυπνά την Άλμπα. Η Νατάσα επιστρέφει σύντομα και ζητά από την Άλμπα το κινητό της, αλλά είναι απρόθυμη να μπει ξανά στο δωμάτιο. Όταν εμφανιζεται ο σερβιτόρος νυχτερινής βάρδιας που ονομάζεται Μαξ, η Άλμπα αρπάζει τη Νατάσα και την παίρνει πίσω στο δωμάτιο. Μιλώντας για την τοποθεσία του ξενοδοχείου της Νατάσα και κοιτάζοντας έναν παλιό χάρτη της Ρώμης από τον 1ο αιώνα η Άλμπα συνεχίζει να φλερτάρει με τη Νατάσα και το γυμνό της σώμα. Η Νατάσα υποκύπτει σύντομα στην έλξη και την περιέργειά της απέναντι στην Άλμπα, οδηγώντας της να ξαπλώσει γρήγορα για άλλη μια φορά και στο κρεβάτι όπου αυτή και η Άλμπα κάνουν σεξ για πρώτη φορά.

Τις επόμενες 10 ώρες, η Άλμπα και η Νατάσα έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους καθώς η Νατάσα γίνεται πιο χαλαρή και άνετη γύρω από την Άλμπα. Οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις ιστορίες τους, σταματούν περιοδικά για να δείξουν τα σπίτια τους με εικόνες από το Διαδίκτυο, μιλάνε για τα έργα τέχνης που βρίσκονται στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και να εξερευνούν τα γυμνά σώματα τους μέσω του σεξ. Η Άλμπα αφηγείται πρώτα μια ιστορία για το πώς η μητέρα της την εγκατέλειψε όταν ήταν μικρό κορίτσι και κατέληξε να είναι κρατούμενη γυναίκα ενός πλούσιου Αράβα στη Σαουδική Αραβία, ενώ η Νατάσα αργότερα μοιράζεται μια ιστορία για την σεξουαλική κακοποίηση της από τον πατέρα της και την καριέρα της δίδυμης αδελφής της ως ιστορικός τέχνης.

Τελικά, οι δύο γυναίκες λένε στην αλήθεια. Η Νατάσα αποκαλύπτει ότι το πραγματικό της όνομα είναι «Ντάσα» που προέρχεται από μια πλούσια οικογένεια που ζει κοντά στη Μόσχα και ότι είναι στην πραγματικότητα επαγγελματική τενίστρια σε διακοπές και πρόκειται να παντρευτεί την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία με έναν άνδρα. Η δίδυμη αδερφή της Νατάσα, η Σάσα, μοντέλο και ηθοποιός καριέρας, της τηλεφωνεί τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της ταινίας για να ρωτήσει για το πού βρίσκεται και τα σχέδια του γάμου της. Στη συνέχεια, η Άλμπα αποκαλύπτει ότι είναι στην πραγματικότητα μηχανικός / εφευρέτης στη Ρώμη για επαγγελματικούς λόγους και ζει με μια γυναίκα στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας . Η Άλμπα δείχνει στη Νατάσα ένα βίντεο για τον εαυτό της και την σύντροφό της, με την ονομασία Edurne, που έχουν δύο μικρά παιδιά, ένα μικρό αγόρι και ένα κορίτσι, και τα οποία είναι βασκικής καταγωγής. Η Άλμπα λέει επίσης ότι το μικρό παιδί πέθανε πρόσφατα σε ατύχημα.

Η Νατάσα και η Άλμπα παίρνουν πρωινό μαζί την αυγή, το οποίο σερβίρεται από τον σερβιτόρο της υπηρεσίας δωματίου, Μαξ. Συζητούν να εγκαταλείψουν τους συντρόφους τους και να ζήσουν μαζί στη Ρώμη, αλλά και οι δύο φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν είναι δυνατό. Ενώ η Άλμπα λέει στη Νατάσα ότι αισθάνεται ότι την ερωτεύεται, η Νατάσα γίνεται πιο αμυντική και επιμένει ότι η έλξη της προς την Άλμπα πηγάζει μόνο από την περιέργεια προς το ίδιο φύλο, αλλά όχι από την αγάπη.

Αφού κάνουν σεξ για τελευταία φορά και έπειτα κρεμάνε το άσπρο σεντόνι επάνω στο κοντάρι του μπαλκονιού του δωματίου ως αστείο, οι δύο ερασιτέχνες ερωμένες τελικά αποφασίζουν να αποχωρήσουν, επιστρέφοντας στην προηγούμενη ζωή τους στη Ρωσία και την Ισπανία. Και οι δύο συμφωνούν να αφήσουν το παθιασμένο βράδυ που μοιράστηκαν και να παραμείνει ένα μυστικό μεταξύ τους. Στη τελευταία σκηνή, αφού φεύγουν από το ξενοδοχείο η Νατάσα καλεί την Άλμπα και τρέξει προς αυτήν για να επιδείξει τις ικανότητές της στο τρέξιμο... αφήνοντας το χωρισμό τους διφορούμενο εάν θα συναντηθούν ποτέ ξανά.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Μαδρίτη της Ισπανίας ως το δωμάτιο του ξενοδοχείου. Η τοποθεσία του ξενοδοχείου της ταινίας είναι μια κενή πλατεία που ονομάζεται Piazzetta di San Simeone, η ίδια πλατεία που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα και το κλείσιμο των γυρισμάτων της ταινίας.[6]

Η βασική κινηματογράφηση πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και τη Μαδρίτη από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2009.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε μικτές κριτικές. Ο Τζόναθαν Χόλαντ από το περιοδικό Variety περιέγραψε την ταινία ως «τυπικά προκλητική, δυνητικά ένα διχαστικό στοιχείο από τον Ισπανό σκηνοθέτη και μερική επιστροφή στη φόρμα», αλλά παρά τον επαίνους των αποδόσεων των ηθοποιών και της ταινίας ο Χόλαντ αναφέρει πως «υπάρχει η αίσθηση ότι ο σκηνοθέτης Μέντεμ ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ιδέες του παρά για τους ανθρώπους του».[7]

Ο Βασίλης Καγιογλίδης στο cine.gr έδωσε επίσης μια μέτρια κριτική στην ταινία (1/5) αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Η Έλενα Ανάγια ηγείται του υποκριτικού μέρους, ενώ η Νατάσα Γιαροβένκο, υπερτερώντας κατά πολύ στην εξωτερική παρουσία της συμπρωταγωνίστριας της, είναι σχεδόν βέβαιο -αν και ακούγεται λιγάκι σεξιστικό- ότι χρησιμοποιήθηκε για άλλους λόγους σε αυτή την ταινία. Σε μία ταινία που πίσω από την οπτική της κομψότητα και το υπερεαλιστικό παράδοξο του φινάλε, δεν προσφέρει τίποτα το ουσιώδες ή αξιομνημόνευτο, ενώ κινείται συνεχώς κάτω από μία θεατρική στατικότητα και έντονη σωματική ηδονοβλεψία, δίχως ανατροπές ή εκπλήξεις. Τα ελάχιστα επιμέρους στοιχεία της μπορούν με ευκολία να την καταστήσουν μία σημαντική από εικονοπλαστικής πλευράς άποψη στη γυναικεία ομοφυλοφιλία, όμως τίποτα περισσότερο.»[8]

Οι κριτικές ανασκόπησης στην ιστοσελίδα Rotten Tomatoes, δίνουν βαθμολογία θετικής έγκρισης σε ποσοστό 50%, με βάση 12 κριτικές και μέση βαθμολογία 6/10.[9]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Γκόγια Ά Γυναικείος ρόλος Έλενα Ανάγια Υποψηφιότητα
Καλύτερη Πρωτοεμφανιζομενη ηθοποιός Νατάσα Γιαροβένκο Υποψηφιότητα
Καλύτερο Προσαρμόσμενο Σενάριο Χούλιο Μέντεμ Υποψηφιότητα
Καλύτερο Πρωτότυπο τραγούδι Λούρδες Χερνάντεζ Υποψηφιότητα
Σωματείο Ισπανών ηθοποιών Ά Γυναικείος ρόλος Έλενα Ανάγια Υποψηφιότητα
Τούρια Καλύτερη Πρωτοεμφάνιζομενη ηθοποιός Νατάσα Γιαροβένκο Νίκη
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μάλαγας Καλύτερη Ταινία Χούλιο Μέντεμ Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt1263750/. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.filmaffinity.com/es/film720452.html. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 www.imdb.com/title/tt1263750/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  4. Freebase Data Dumps. Google.
  5. «Room in Rome». Spanish Film Festival. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2011. 
  6. Rivera, Alfonso (22 Μαρτίου 2010). «Interview: Julio Medem». Cineuropa.org. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2011. 
  7. Jonathan Holland (5 Μαΐου 2010). «Review: 'Room in Rome'». Variety. 
  8. «Η κριτική του cine.gr για την ταινία». cine.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2020. 
  9. «Η υποδοχή και οι κριτικές ανασκοπησεις». Rottentomatoes.com. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]