Δροσόφιλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δροσόφιλα
Drosophila
Drosophila pseudoobscura
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα
Ομοταξία: Έντομα
Τάξη: Δίπτερα
Οικογένεια: Drosophilidae
Γένος: Drosophila

Η Δροσόφιλα (Drosophila) είναι γένος δίπτερων εντόμων της οικογένειας Drosophilidae (Δροσοφιλίδες) που αποκαλούνται συχνά και φρουτόμυγες (αγγλ. fruit fly) ή ξιδόμυγες (αγγλ. vinegar fly).Η ορολογία Drosophila ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις δρόσος (λατ. drósos) και φίλος (λατ. phílos). Πρόκειται για έντομα μικρού μεγέθους, με χρώμα σώματος που ποικίλει μεταξύ κίτρινου και καφέ, έχουν μάτια κόκκινα (αποτελούνται από πολλά οματίδια) και φέρουν 3 ζεύγη ποδιών. Τρέφονται με φρούτα, χυμούς φρούτων, διάφορα είδη μανιταριών ενώ κάποια είδη είναι παράσιτα. Εντοπίζονται σε πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα (έρημος, τροπικά δάση, αστικές περιοχές, αλπικά τοπία, κα). Έχουν αναγνωριστεί και ταυτοποιηθεί 1.600 είδη του γένους.

Φέρουν διαμερισματοποιημένο σώμα σε κεφαλή, θώρακα και κοιλιά (τυπική οργάνωση όλων των εντόμων). Ο κύκλος της ζωής τους χαρακτηρίζεται από το φαινόμενο της μεταμόρφωσης. Η πρώιμη ανάπτυξη πραγματοποιείται μέσα στο αυγό. Μετά την εκκόλαψη, ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο, το νεαρό άτομο αλλάζει συνεχώς, μέχρι να πάρει την τελική μορφή που χαρακτηρίζει το ενήλικο στάδιο.

Το πιο γνωστό είδος Δροσόφιλας, είναι η Drosophila melanogaster. Ακολουθεί την ολομετάβολη μεταμόρφωση. Τρέφεται κυρίως με ώριμα φρούτα. Χρησιμοποιείται ευρέως στην γενετική και αναπτυξιακή βιολογία, ως πρότυπος οργανισμός ''εργαλείο'', λόγω των παρακάτω χαρακτηριστικών.

  • μικρός σε μέγεθος οργανισμός, καλλιεργείται εύκολα στο εργαστήριο.
  • σύντομος κύκλος ζωής.
  • εύκολα διαχειρίσιμος από τον ερευνητή.
  • διατηρείται σε μεγάλους πληθυσμούς.
  • οι ώριμες προνύμφες φέρουν τα πολυταινικά χρωμοσώματα στους σιελογόνους αδένες.
  • έχει μόνο 4 χρωμοσώματα.

Το είδος Drosophila suzukii προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε πολλά είδη φρούτων όπως μήλα, αχλάδια, κεράσια κα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη δροσόφιλας, γεννάει και εναποθέτει τα αυγά σε υγιείς καρπούς (όχι σε καρπούς που βρίσκονται ήδη στο στάδιο της αποσύνθεσης). Τα πρώτα συμπτώματα είναι ο μεταχρωματισμός του καρπού καθώς και η ύπαρξη ενός μικρού βαθουλώματος στην επιφάνεια του. Σε επόμενο στάδιο, ο καρπός προσβάλλεται από μύκητες και βακτήρια, με αποτέλεσμα τη σήψη του καρπού και την πτώση του από το φυτό. Συνιστάται δολωματικός ψεκασμός καθώς και κατάλληλο κλάδεμα, ως προληπτική αντιμετώπιση του εντόμου.

Άλλα σημαντικά είδη του γένους Drosophila είναι: Drosophila virilis, Drosophila montana, Drosophila mojavensis, Drosophila erecta κα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]