Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δρακοντόσπηλιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Δρακοντόσπηλιος είναι ένα αρχαίο σπήλαιο που βρίσκεται στο χωριό Δάλι, της επαρχίας Λευκωσίας στη Κύπρο. Η ιστορία για το δρακοντόσπηλιο ξεκινά γύρω στο 523μΧ όπου στη σπηλιά λέγεται πως ζούσε ένας μεγάλος δράκος. Ο δράκος αυτός εκφόβιζε τους διάφορους βοσκούς που έρχονταν για να βοσκήσουν τα πρόβατα τους και τα έκλεβε για να τα φάει. Η ιστορία συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής απέφευγαν να περνούν από κοντά στη σπηλιά του δράκου και διάφοροι θρύλοι ακούστηκαν για γενναία παλικάρια που προσπάθησαν να σκοτώσουν το δράκο. Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα από τους πιο κυρίαρχους μύθους

Μύθοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο πιο γνωστός μύθος λέει πως κάθε χρόνο ο δράκος ζητούσε 7 νεαρούς και 7 νεαρές για να τους φάει. Μια χρονιά ένας από τους νεαρούς ήταν γιος του άρχοντα του χωριού. Ο άρχοντας μαζί με τους άλλους 13 πήγαν και σκότωσαν τον δράκο.
  • Άλλος μύθος λέει πως ο δράκος έπινε όλο το νερό του αλμυρού ποταμού που βρίσκεται αριστερά από το δρακοντόσπηλιο και οι χωριανοί μαζεύτηκαν και τον σκότωσαν.
  • Άλλος μύθος λέει πως στο δρακοντόσπηλιο ζούσαν περισσότεροι από ένας δράκοι. Αυτοί οι δράκοι δεν ήταν επικίνδυνοι για τους ανθρώπους αλλά έβγαζαν φωτιές γι' αυτό και οι σπηλιές είναι μαυρισμένες μέχρι σήμερα.