Δουκάτο του Λίμπουργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δουκάτο του Λίμπουργκ
10651795

Έμβλημα
ΠρωτεύουσαLimbourg
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°37′0″N 5°56′0″E

Το Δουκάτο του Λίμπουργκ (γερμανικά: Herzogtum Limburg, γαλλικά: Duché de Limbourg, ολλανδικά: Hertogdom Limburg) ήταν ένα αυτοκρατορικό κτήμα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μεγάλο μέρος της περιοχής του Δουκάτου βρίσκεται σήμερα στην επαρχία Λιέγη του Βελγίου, με ένα μικρό τμήμα στον δήμο Φούρε. Η πρωτεύουσα του ήταν το Λίμπουργκ, στη σημερινή επαρχία Λιέγη.

Το Δουκάτο εξελίχθηκε από μια κομητεία που συναρμολογήθηκε για πρώτη φορά υπό την κυριαρχία ενός κατώτερου μέλους της Οίκου των Αρντέν-Λουξεμβούργου, Φρειδερίκο. Αυτός και οι διάδοχοί του έχτισαν και προφανώς ονόμασαν την οχυρωμένη πόλη που πήρε το όνομά της από το νομό και αργότερα το Δουκάτο.

Σε αντίθεση με άλλα μέρη αυτής της επαρχίας, τα εδάφη του Δουκάτου παρέμειναν ανέπαφα εντός της Νότιας Ολλανδίας, υπό τον έλεγχο των Αψβούργων, μετά τις διαιρέσεις που προκλήθηκαν από τον Ογδοηκονταετή Πόλεμο και τον Πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Ωστόσο, τελικά, μετά την αποτυχημένη Βελγική Επανάσταση το 1789, η ιστορία του δουκάτου τερματίστηκε με την κατοχή από τα γαλλικά επαναστατικά στρατεύματα το 1793. Αυτά τα εδάφη ενώθηκαν ξανά στο σύγχρονο Βέλγιο μόνο μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.