Δουκάτα της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Δούκες Ευγένιος του Νάρκε, Γουλιέλμος του Σόντερμανλαντ και Κάρολος του Βέστεργκετλαντ με τις κορώνες τους, παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του κοινοβουλίου του 1905 στην Αίθουσα του Θρόνου στο Παλάτι της Στοκχόλμης.

Τα Δουκάτα της Σουηδίας έχουν εκχωρηθεί από τον 13ο αιώνα σε ισχυρούς Σουηδούς, και σχεδόν από πάντα σε πρίγκιπες της Σουηδίας (μόνο σε μερικές από τις δυναστείες) και συζύγους των τελευταίων. Από την αρχή, αυτά τα δουκάτα ήταν συχνά κέντρα περιφερειακής εξουσίας, όπου οι δούκες και οι δούκισσες τους είχαν σημαντική εκτελεστική εξουσία, υπό την κεντρική εξουσία των βασιλιάδων τους ή των βασιλισσών.

Από τη βασιλεία του Βασιλιά Γουσταύου Γ΄, οι τίτλοι ήταν ουσιαστικά ονομαστικοί, με τους οποίους οι κάτοικοί τους σπάνια είχαν αποκτηθεί κάποια δουλειά, αν και συχνά διατηρούσαν ειδικά επιλεγμένες κατοικίες αναψυχής στις επαρχίες τους και κάποιο περιορισμένο μέτρο πολιτιστικής προσκόλλησης σε αυτούς.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Πριγκίπισσα Βικτώρια, Δούκισσα του Βέστεργκετλαντ, το 2013.
Ο Πρίγκιπας Δανιήλ, Δούκας του Βέστεργκετλαντ, το 2013.
Η Πριγκίπισσα Στέλλα, Δούκισσα του Έστεργκετλαντ, το 2016
ΟΠρίγκιπας Όσκαρ, Δούκας της Σκάνια, το 2019.
Η Πριγκίπισσα Μαγδαληνή, Δούκισσα του Χέλσινγκλαντ και του Γιέστρικλαντ, μαζί με τον αδελφό της Πρίγκιπα Κάρολο Φίλιππο, Δούκα του Βέρμλαντ, το 2010.
Η Πριγκίπισσα Σοφία, Δούκισσα του Βέρμλαντ, το 2015.
Η Πριγκίπισσα Ελεονώρα, Δούκισσα του Γκότλαντ, το 2016.

Στη Σουηδία σήμερα, ο Δούκας (hertig) ή Δούκισσα (hertiginna) θεωρείται ένας δυναστικός τίτλος, και δίνεται μόνο σε μέλη του Βασιλικού Οίκου των Μπερναντότε. Σε αντίθεση με τα βρετανικά δουκάτα, για παράδειγμα, οι σουηδικοί τίτλοι δεν είναι κληρονομικοί. Οι σύγχρονοι σουηδοί/ές δούκες/ισσες πάντοτε ονομάζονταν για τις ιστορικές επαρχίες της Σουηδίας, δεν είναι πλέον κυβερνητικές οντότητες. Επί του παρόντος, υπάρχουν έντεκα τέτοια δουκάτα, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει δύο επαρχίες:

Οι τίτλοι σήμερα δίδονται και διατηρούνται από νόμιμα μέλη της σουηδικής βασιλικής οικογένειας, εκτός από τους Σουηδούς μονάρχες, οι οποίοι δεν συνεχίζουν να κατέχουν δουκικούς τίτλους μετά την άνοδο του θρόνου. Μόνο μετά την ανοδό του το 1973, ο σημερινός βασιλιάς αναφέρεται περιστασιακά ως Βασιλιάς της Σουηδίας και Δούκας του Γιέμτλαντ. Έγινε Δούκας του Γιέμτλαντ μετά την βάπτισή του και κατείχε αυτόν τον τίτλο μέχρι την άνοδό του στο σουηδικό θρόνο το 1973. Ωστόσο, η σύζυγός του, η σημερινή Βασίλισσα Σίλβια, με την οποία παντρεύτηκε το 1976, δεν έγινε δούκισσα και καμία άλλη βασίλισσα δεν συνέχισε ποτέ να έχει τέτοιο τίτλο, αφού οι σύζυγοί τους έγιναν βασιλιάδες.

Διαφορετικά, οι βασιλικοί σύζυγοι των δουκικών κατόχων δημιουργούνται επίσης δούκες και δούκισσες κατά το γάμο (αυτό δεν θα περιλαμβάνει συζύγους που δεν έχουν σουηδικά δικαιώματα, όπως εκείνοι που παντρεύτηκαν πρώην δούκες που είχαν εγκαταλείψει τους τίτλους τους για μη δυναστικούς γάμους)

Το πρώτο παράδειγμα ενός άνδρα που απέκτησε το σουηδικό δουκικό τίτλο μιας γυναίκας ήταν ο γάμος της Πριγκίπισσας Βικτώριας του 2010 με τον Πρίγκιπα Δανιήλ. Επί του παρόντος, το κοινό αποτελεί την προϋπόθεση για έναν δουκικό τίτλο ως θέση του πρίγκιπα ή της πριγκίπισσας της Σουηδίας και για το ότι είναι Σουηδός πολίτης, ωστόσο δεν έχει δημοσιευτεί καμία συγκεκριμένη πολιτική.

Κατάλογος δουκάτων της Σουηδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαρχίες εκτός Δουκάτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέντε από τις 25 σύγχρονες επαρχίες της Σουηδίας μέχρι σήμερα (2021) δεν είχαν ποτέ δούκες ή δούκισσες:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]