Δομική μηχανική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι είναι ιστορικό κατόρθωμα της δομικής μηχανικής.

Η δομική μηχανική είναι το τμήμα της πολιτικής μηχανικής στο οποίο οι δομικοί μηχανικοί εκπαιδεύονται για να δημιουργήσουν τα «οστά και τους μυς» που δημιουργούν τη μορφή και το σχήμα των ανθρώπινων κατασκευών. Οι δομικοί μηχανικοί πρέπει να κατανοήσουν και να υπολογίσουν τη σταθερότητα, τη δύναμη και την ακαμψία των δομών για τα κτίρια[1] και δομές μη οικοδόμησης. Τα δομικά σχέδια είναι ενσωματωμένα με τα σχέδια άλλων σχεδιαστών, όπως αρχιτέκτονες και μηχανικοί κτιρίων και συχνά εποπτεύουν την κατασκευή έργων από εργολάβους επί τόπου.[2] Μπορούν επίσης να συμμετέχουν στον σχεδιασμό μηχανημάτων, ιατρικού εξοπλισμού και οχημάτων, όπου η δομική ακεραιότητα επηρεάζει τη λειτουργία και την ασφάλεια.

Η θεωρία της δομικής μηχανικής βασίζεται σε εφαρμοσμένους φυσικούς νόμους και εμπειρικές γνώσεις της δομικής απόδοσης διαφόρων υλικών και γεωμετριών. Ο σχεδιασμός της δομικής μηχανικής χρησιμοποιεί αρκετά σχετικά δομικά στοιχεία για την κατασκευή πολύπλοκων δομικών συστημάτων. Οι διαρθρωτικοί μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργική και αποδοτική χρήση των πόρων, των δομικών στοιχείων και των υλικών για την επίτευξη αυτών των στόχων.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. FAO online publication Αρχειοθετήθηκε 2016-11-19 στο Wayback Machine.
  2. 2,0 2,1 «What is a structural engineer». RMG Engineers. 30 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015.