Δολοφονική επίθεση στη Δρέσδη στις 4 Οκτωβρίου 2020

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δολοφονική επίθεση στη Δρέσδη στις 4 Οκτωβρίου 2020
νεκρώσιμος φόρος τιμής στα θύματα
ΤοποθεσίαΔρέσδη
Όπλαμαχαίρι

Κατά την επίθεση με μαχαίρι στις 4 Οκτωβρίου 2020 ένα άτομο σκοτώθηκε και ένα άλλο τραυματίστηκε σοβαρά στη Δρέσδη. Ως ύποπτος συνελήφθη ένας αιτών άσυλο.

Η αστυνομία εντόπισε τον φερόμενο δράστη 20χρονο, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ εισήλθε στη Γερμανία το 2015. Αφού υπέβαλε αίτηση ασύλου, ζούσε σε κοιτώνα για αιτούντες άσυλο στη Δρέσδη-Πρίλιτς και είχε προσωρινή άδεια παραμονής. Στις 31 Αυγούστου 2017 χαρακτηρίστηκε από την κρατική εγκληματική αστυνομία της Σαξωνίας ως απειλή στον τομέα του ισλαμισμού. Τον Σεπτέμβριο του 2018, ξεκίνησε εναντίον του δράστη μια δικαστική διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Δρέσδης για οδηγία σχετικά με τον τρόπο διάπραξης σοβαρής βίας που ήταν επικίνδυνη για το κράτος, στρατολόγηση για το " Ισλαμικό Κράτος", σωματική βλάβη, απειλές, ζημιά περιουσίας, καταπάτηση και δόλια αποδοχή επιδοτήσεων . Για τα αδικήματα αυτά, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε μια ποινή φυλάκισης δύο ετών και εννέα μηνών λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο δράστης ήταν υποστηρικτής του «Ισλαμικού Κράτους» και είχε προγραμματίσει επίθεση στη Δρέσδη «σε γενικές γραμμές».

Στις 9 Δεκςμβρίου 2019, το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λειψίας εξέδωσε άλλη καταδίκη για επίθεση εναντίων αξιωματικών επιβολής του νόμου και σωματική βλάβη λόγω δύο περιστατικών υπό κράτηση, έτσι ώστε η ποινή να αυξηθεί συνολικά σε τρία χρόνια και ένα μήνα. Ο δράστης έπρεπε να εκτίσει πλήρως την ποινή που του επιβλήθηκε, και τον Σεπτέμβριο του 2020 πήρε απολυτήριο από τη φυλακή ανηλίκων του Regis-Breitingen.

Το έγκλημα με το οποίο κατηγορήθηκε συνέβη πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκισή του.