Δισκόκοσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Δισκόκοσμος (αγγλικά: Discworld) είναι ένας φανταστικός κόσμος που αποτελεί τον άξονα της ομώνυμης σειράς μυθιστορημάτων του Βρετανού συγγραφέα Τέρι Πράτσετ (Terry Pratchett).

Το μυθιστόρημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για ένα κόσμο που αποτελείται (όπως λέει και το όνομά του) από ένα επίπεδο δίσκο, ο οποίος περιστρέφεται πάνω στις πλάτες τεσσάρων τεράστιων ελεφάντων (Great T'phon, Tubul, Berilia, and Jerakeen), οι οποίοι με τη σειρά τους στέκονται πάνω σε μια ακόμη πιο μεγάλη χελώνα (Great A' Tuin) που «πλέει» στο διάστημα προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο Πράτσετ σε αυτά τα μυθιστορήματα παρωδεί τα πάντα, από αρχαίες μυθολογίες και φιλοσοφίες, μέχρι σύγχρονο κινηματογράφο, στερεότυπα, πολιτικά συστήματα, θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Η σειρά αυτή εξασφάλισε στον Πράτσετ τεράστια φήμη και έγινε δημοφιλής σε πολλές χώρες (έχει μεταφραστεί σε 27 γλώσσες) και ιδιαίτερα στην πατρίδα του, τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η επιτυχία της έλαβε διαστάσεις ανάλογες με αυτή του Σταρ Τρεκ στις ΗΠΑ.

Ο Δισκόκοσμος ξεκίνησε το 1983 με Το Χρώμα της Μαγείας (The Colour of Magic) και αριθμεί 40 βιβλία.

Παρατίθεται ο πλήρης κατάλογος των μυθιστορημάτων του Δισκόκοσμου με τις ελληνικές μεταφράσεις, όπου υπάρχουν:

Μαζί με τον Ίαν Στιούαρτ (Ian Stewart) και τον Τζακ Κοέν (Jack Cohen), ο Πράτσετ έχει γράψει επίσης τα The Science of Discworld (1999) και The Science of Discworld II: The Globe (2002).