Διονύσιος του Σιφουέντες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διονύσιος του Σιφουέντες
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1354
Κοΐμπρα
Θάνατος1403
Στέμμα της Καστίλης
Τόπος ταφήςΒασιλικό Μοναστήρι της Σάντα Μαρία της Γουαδελούπης
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πορτογαλίας
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Οικογένεια
ΓονείςΠέτρος Α΄ της Πορτογαλίας και Ινές ντε Κάστρο
ΑδέλφιαΜαρία, Μαρκησία της Τορτόσα
Βεατρίκη, κόμισσα της Αλμπουκέρκης
Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας
Ιωάννης, δούκας της Βαλένσια ντε Κάμπος
Ιωάννης Α΄ της Πορτογαλίας
ΟικογένειαΠορτογαλικός Οίκος της Βουργουνδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Διονύσιος, πορτογαλ. Dinis (π. 1354 - π. 1403) από τον Πορτογαλικό Οίκο της Βουργουνδίας ήταν, λόγω της συζύγου του, κύριος τού Σιφουέντες, Εσκαλόνα υ Άλβαρ ντε Τόρμες και τού Βίλαρ-Ντομπάρντο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Πέτρου Α΄ της Πορτογαλίας και της Ινες ντε Κάστρο, κόρης τού Πέτρου Φερνάντεθ δε Κάστρο. Η Ινές ήταν ευγενής από τη Γαλικία, από την ακολουθία της Κωνστάνς, συζύγου τού Πέτρου Α΄. Ο Πέτρος Α΄ την είχε ερωμένη, όταν ακόμη ήταν διάδοχος. Ο πατέρας του Αλφόνσος Δ΄ της Πορτογαλίας δεν ήθελε τη σχέση και διέταξε τον φόνο της. Όταν τον διαδέχθηκε ο Πέτρος Α΄, ομολόγησε ότι την είχε νυμφευτεί μυστικά. Αν ο Διονύσιος θεωρηθεί νόθος, έχει το επώνυμο ντε Κάστρο· αν είναι νόμιμος τότε είναι πρίγκιπας (infante) της Πορτογαλίας. Ήταν ο δεύτερος γιος της Ινές και ο τρίτος τού Πέτρου Α΄, καθώς ο Πέτρος από την Κωνστάνς είχε έναν μεγαλύτερο γιο, που έγινε ο Φερδινάνδος Α΄ της Πορτογαλίας. Επίσης ο Πέτρος Α΄ από την ερωμένη του Τερέσα Λοουρένσο είχε έναν τέταρτο γιο, τον νόθο Ιωάννη Α΄ μάγιστρο τού Τάγματος τού Αβίς.

Το 1355 απεβίωσε η Ινές και ο Διονύσιος με τον αδελφό του Ιωάννη έφυγαν στην Καστίλη. Κατά την κρίση στην Πορτογαλία των ετών 1383-85 διεκδίκησαν τον θρόνο η Βεατρίκη (κόρη τού Φερδινάνδου Α΄), ο Ιωάννης ντε Κάστρο, ο Διονύσιος και ο Ιωάννης Α΄ τού Αβίς. Ο Διονύσιος ανακηρύχθηκε βασιλιάς στην πόλη τού Σανταρέμ, αλλά οι υποστηρικτές του στην Κσστίλη τελικά έχασαν τον θρόνο την εποχή της μάχης της Αλζουμπαρρότα (1385), όπου ο Ιωάννης Α΄ τού Αβίς επικράτησε ως βασιλιάς.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1372 την Ιωάννα από τον Καστιλιανό Οίκο της ΙΒρέας, νόθη κόρη τού Ερρίκου Β΄ της Καστίλης. Η Ιωάννα ήταν κυρία τού Σιφουέντες και μαζί είχαν τέκνα:

  • Φερδινάνδος γενν. π. 1380, κύριος τού Σιφουέντες, νυμφεύτηκε δύο φορές και είχε απογόνους.
  • Πέτρος γενν. π. 1385, κύριος τού Κολμενάρεζο, έκανε γάμο και είχε τέκνα.
  • Βεατρίκη απεβ. 1470, άγαμη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fernandes, Fátima Regina (2006). "Estratégias de Legitimação Linhagística em Portugal nos Séculos XIV e XV" (PDF). Revista da Faculdade de Letras: História. III (in Portuguese). Vol. 7. University of Porto. pp. 263–284. ISSN 0871-164X. Archived (PDF) from the original on 7 January 2014.
  • Olivera Serrano, César (2005). Beatriz de Portugal: La pugna dinástica Avís-Trastámara (PDF) (in Spanish). ISBN 978-84-00-08343-4. Archived (PDF) from the original on 13 March 2011.


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Denis, Lord of Cifuentes της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).