Διοίκηση πόλης Βελιγραδίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Μπανοβίνα Δούναβη και η Διοίκηδη Βελιγραδίου (με σκούρο χρώμα)

Η Διοίκηση πόλης Βελιγραδίου (σερβικά : Управа града Београда) ήταν διοικητική διαίρεση της Σερβίας από το 1839 έως το 1944. Η Διαίρεση, αρχικά σαν Επαρχία, περιελάμβανε κυρίως το Βελιγράδι όπου διοικούνται από δύο αρχές, το δημοτικό συμβούλιο ως φορέας της αυτοδιοίκησης και την διοίκηση ως υπεύθυνη για την αστυνομία και την εκπροσώπηση κυβέρνησης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργήθηκε πρώτη φορά σαν "Επαρχία Βελιγραδίου" (σερβικά: Београдски округ) το 1839 με την διοικητική διαίρεση του Πριγκιπάτου της Σερβίας και διατηρήθηκε στα πλαίσια του Βασιλείου της Σερβίας του Βασιλείου Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων και του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας.

Το 1929 με την διαίρεση του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας σε επαρχίες σχηματίζεται η ξεχωριστή διοικητική και εδαφική μονάδα που ονομάστηκε "διοίκηση πόλης του Βελιγραδίου", η οποία είναι περιελάμβανε την πόλη του Βελιγραδίου αλλά και το Ζέμουν με το Πάντσεβο. Αυτή η διοικητική περιοχή περιβάλλεται από την Μπανόβινα του Δούναβη που είχε έδρα στο Νόβι Σαντ. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η πόλη του Βελιγραδίου συνέχισε να υπάρχει ως διοικητική και εδαφική ενότητα της Σερβίας.

Διοικητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Οκρουγ Βελιγραδίου το 1900

Διοικητές διετέλεσαν οι:[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Бранислав Божовић: Управа и управници града Београда 1839-1944, Просвета, Београд, 2011. године, 414 страна, ISBN 978-86-07-01910-6}}

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Управа града Београда της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).