Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ) είναι φορέας που λειτουργεί ως ένα πολυπολιτισμικό διεπιστημονικό κέντρο, στόχος του οποίου είναι η μελέτη, η εμβάθυνση και η προβολή του Oλυμπισμού.[1]

Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στον ομώνυμο οικισμό. Τον Σεπτέμβριο του 2021, πρόεδρος της ΔΟΑ επανεξελέγη ο Ισίδωρος Κούβελος.[2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1927, ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν προσκλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην Ολυμπία, για να παρευρεθεί στα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να τιμήσει τις ενέργειές του για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, συζήτησε την ανάγκη δημιουργίας ενός ακαδημαϊκού κέντρου μελέτης του Ολυμπιακού Κινήματος και των τάσεών του με το φίλο του Ιωάννη Χρυσάφη, επικεφαλής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Κουμπερτέν πίστευε ότι το Ολυμπιακό Κίνημα δεν έπρεπε να παρεκκλίνει από τους εκπαιδευτικούς του στόχους και είχε γράψει: "Δεν μπόρεσα να φέρω εις πέρας αυτό που επεδίωκα. Πιστεύω ότι ένα κέντρο Ολυμπιακών μελετώv θα βοηθούσε στη διατήρηση και ανάπτυξη του έργου μου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και θα το κρατούσε μακριά από εσφαλμένες ατραπούς που με φοβίζουν ".

Οι ιδέες του Κουμπερτέν ήταν σε συμφωνία με τους στόχους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία ήθελε να δημιουργήσει ένα ακαδημαϊκό κέντρο στα πρότυπα του αρχαίου Γυμνασίου, για να τεθούν τα θεμέλια για την εκπαιδευτική αξία του αθλητισμού, με την εκπόνηση μελετών και την οργάνωση κλασικών αγώνων. Οι αιφνίδιοι θάνατοι του Χρυσάφη (1930) και του Κουμπερτέν (1937), απέτρεψαν την εφαρμογή τους.

Το σχέδιο ανέλαβε ο Ιωάννης Κετσέας, μαθητής του Χρυσάφη στον Εθνικό Όμιλο Γυμναστικής και γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ο Γερμανός Carl Diem, στενός συνεργάτης του Κουμπερτέν, αφοσιωμένος στο Ολυμπιακό Κίνημα και την παιδεία. Ο Diem και ο Κετσέας, που είχαν συνεργαστεί για την πρώτη Λαμπαδηδρομία από την Ολυμπία στο Βερολίνο το 1936, αποφάσισε να εργαστεί προς την πραγματοποίηση του Κέντρου Ολυμπιακών Σπουδών. Το 1938 είχαν ετοιμάσει ένα σχέδιο για ένα θεσμικό όργανο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και υποβλήθηκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Ε.Ο.Ε. υιοθέτησε το σχέδιο, και το ίδιο έτος, συμπεριέλαβε στο καταστατικό της την ίδρυση και λειτουργία της ΔΟΑ, ως έναν από τους στόχους της Επιτροπής.

Κατά τη 38η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Κάιρο, τα μέλη της ΔΟΕ ενημερώθηκαν από την ΕΟΕ για το νόμο που εγκρίθηκε πρόσφατα για τη δημιουργία μιας Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ελλάδα. Ένα χρόνο αργότερα, στην 39η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Λονδίνο, η ΔΟΕ αποφάσισε να θέσει αυτό το θεσμό, που θα προωθεί τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσω της εκπαίδευσης υπό την αιγίδα της. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα λεπτομερές μνημόνιο σχετικά με τη λειτουργία της Ακαδημίας, είχαν εκπονήσει οι Κετσέας και Diem, υποβλήθηκε στη 41η σύνοδο της ΔΟΕ, στη Στοκχόλμη τον Ιούνιο του 1947.

Στις 28 Απριλίου 1949, η 44η Σύνοδος της ΔΟΕ στη Ρώμη ενέκρινε ομόφωνα την ίδρυση της ΔΟΑ, και ανέθεσε την πραγματοποίηση και λειτουργία της στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ. Αρκετά χρόνια αργότερα και μετά από μια μακροχρόνια προσπάθεια, η πρώτη Σύνοδος της ΔΟΑ είχε προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 1961 για να συμπέσει με την εναρκτήρια τελετή του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας, που είχε ανασκαφεί χάρις στην πρωτοβουλία του Καρλ Ντιμ, που εξασφάλισε τη δαπάνη για η εργασία.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία εγκαινιάστηκε επίσημα στις 14 Ιουνίου 1961 και οι εργασίες της πρώτης Συνόδου διηύθυναν ο Κλεάνθης Παλαιολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Γερμανός καθηγητής Lotz.

Από το 1962-1990, το ακαδημαϊκό έργο της Ακαδημίας συντόνιζε ο αείμνηστος Όττο Σίμιτσεκ, μαζί με τον Καθηγητή Παλαιολόγο, που είχε αναγορευθεί Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας.

Κατά την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας της, οι δραστηριότητες της ΔΟΑ περιορίστηκαν στη Διεθνή Σύνοδο για Νέους Μετέχοντες. Από το 1970, η ΔΟΑ εφαρμόζει σταδιακά επιπλέον εκπαιδευτικά προγράμματα αφιερωμένα σε όλα τα θέματα του Ολυμπιακού Κινήματος. Σήμερα, πολλές διαφορετικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία. Μέχρι το 1966, οι συμμετέχοντες ζούσαν σε σκηνές και οι Σύνοδοι γίνονταν κάτω από τα πεύκα. Τα πρώτα κτίρια ολοκληρώθηκαν το 1967 και σταδιακά συμπληρώθηκαν με αθλητικές εγκαταστάσεις και νέα κτίρια. Το νέο συνεδριακό κέντρο ολοκληρώθηκε το 1994, φέρνοντας την κατάσταση των εγκαταστάσεων τέχνης στην υπηρεσία των συμμετεχόντων.

Σε αναγνώριση της συμβολής της στους ανθρωπιστικούς σκοπούς που υπηρετεί και στην ανάπτυξη του Ολυμπιακού Κινήματος, η ΔΟΑ τιμήθηκε με το Βραβείο Bonacosa το 1961 και το 1970, και το Ολυμπιακό Κύπελλο το 1981.

Πρόεδροι και Κοσμήτορες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοσμήτορες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας είναι η δημιουργία ενός διεθνούς πολιτισμικού κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία, η διατήρηση και διάδοση του Ολυμπιακού Πνεύματος, η μελέτη και εφαρμογή των εκπαιδευτικών και κοινωνικών αρχών του Ολυμπισμού και η εδραίωση της επιστημονικής βάσης του Ολυμπιακού Ιδεώδους, σύμφωνα με τις αρχές που θέσπισαν οι Αρχαίοι Έλληνες και οι αναβιωτές του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, μετά την πρωτοβουλία του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Αποστολή της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας είναι:

  • Να λειτουργήσει ως Διεθνές Ακαδημαϊκό Κέντρο για Ολυμπιακές Μελέτες, Παιδεία και Έρευνα.
  • Να λειτουργήσει ως διεθνής χώρος ελεύθερης έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των μελών της Ολυμπιακής Οικογένειας, διανοουμένων, επιστημόνων, αθλητών, αθλητικών παραγόντων, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνών και της νεολαίας του κόσμου.
  • Να παροτρύνει τους ανθρώπους ώστε να χρησιμοποιήσουν παραγωγικά τις εμπειρίες και γνώσεις που απεκόμισαν στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, προάγοντας τα Ολυμπιακά Ιδεώδη στις χώρες τους.
  • Να φέρει κοντά ανθρώπους από όλον το κόσμο, σε ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας.
  • Να υπηρετήσει και να προαγάγει τα ιδεώδη και τις αρχές του Ολυμπιακού Κινήματος.
  • Να συνεργαστεί και να συνδράμει στο έργο των Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών και όλων εκείνων των φορέων που είναι αφιερωμένοι στην Oλυμπιακή Παιδεία.
  • Να διερευνήσει περαιτέρω και να ενδυναμώσει τη συμβολή του Ολυμπισμού στην ανθρωπότητα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΤΟ ΟΡΑΜΑ». Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021. 
  2. Georgakopoulos, S. «ΔΟΑ: Κούβελος – Φυσεντζίδης 17-12, στην… παράταση». Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2021.