Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής (ΔΟΠ) είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός προγραμματισμού για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Ολυμπιάδα, μετά την Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, σε αριθμό συμμετεχόντων χωρών (83 στη ΔΟΠ 2017). Η πρώτη ΔΟΠ πραγματοποιήθηκε το 1989 στο Πράβετς της Βουλγαρίας.

Ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο ημέρες προγραμματισμού / δημιουργία κώδικα και επίλυσης προβλημάτων αλγοριθμικού χαρακτήρα. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με πολύ μεγάλες ποσότητες δεδομένων, είναι απαραίτητο να μην έχουν μόνο προγραμματιστές, αλλά επίσης δημιουργικούς παραγωγούς κώδικα, που μπορούν να βρουν τι είναι αυτό που οι προγραμματιστές πρέπει να πουν στον υπολογιστή να κάνει. Το δύσκολο μέρος δεν είναι ο προγραμματισμός, αλλά τα μαθηματικά πίσω από αυτόν. " [1] Οι μαθητές στη ΔΟΠ ανταγωνίζονται σε ατομική βάση, με έως και τέσσερις μαθητές να ανταγωνίζονται από κάθε συμμετέχουσα χώρα (με 81 χώρες το 2012). Οι μαθητές στις εθνικές ομάδες επιλέγονται μέσω εθνικών διαγωνισμών πληροφορικής, όπως η Αυστραλιανή Ολυμπιάδα Πληροφορικής, η Βρετανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής, η Ινδική Ολυμπιάδα Πληροφορικής ή η Bundeswettbewerb Informatik (Γερμανία).

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Πληροφορικής είναι ένας από τους πιο διάσημους διαγωνισμούς πληροφορικής παγκοσμίως. Η UNESCO και η IFIP είναι βοηθοί.

Δομή του ανταγωνισμού και συμμετοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίθουσα του ανταγωνισμού στη ΔΕΠ 2006
Μπροστά από την αίθουσα του ανταγωνισμού στη ΔΕΠ 2007

Σε κάθε μία από τις δύο ημέρες ανταγωνισμού, στους μαθητές δίνονται συνήθως τρία προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουν σε πέντε ώρες. Κάθε μαθητής δουλεύει μόνος του, με μόνο έναν υπολογιστή χωρίς καμιά άλλη βοήθεια, συγκεκριμένα καμία επικοινωνία με άλλους διαγωνιζόμενους, βιβλία κτλ. Συνήθως για να επιλύσει μια εργασία ο αγωνιζόμενος πρέπει να γράψει ένα πρόγραμμα υπολογιστή (σε C, C ++, Pascal ή Java [2] ) και να το υποβάλει πριν τελειώσει ο πεντάωρος χρόνος του αγώνα. Το πρόγραμμα βαθμολογείται με την εκτέλεση μυστικών δεδομένων δοκιμών. Από την ΔΟΠ 2010, οι στόχοι χωρίζονται σε υποστόχους με βαθμιαία δυσκολία και οι πόντοι δίνονται μόνο όταν όλες οι δοκιμές για ένα συγκεκριμένο υποσύνολο αποφέρουν σωστά αποτελέσματα, εντός συγκεκριμένων ορίων χρόνου και μνήμης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρόγραμμα του διαγωνιζόμενου πρέπει να αλληλεπιδρά με μια μυστική βιβλιοθήκη υπολογιστών, η οποία επιτρέπει προβλήματα όπου η είσοδος δεν είναι σταθερή, αλλά εξαρτάται από τις ενέργειες του προγράμματος - για παράδειγμα σε προβλήματα παιχνιδιού. Ένας άλλος τύπος προβλήματος έχει γνωστές εισόδους που είναι διαθέσιμες στο κοινό ήδη κατά τη διάρκεια των πέντε ωρών του διαγωνισμού. Σε αυτούς, οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να υποβάλουν ένα αρχείο εξόδου αντί για ένα πρόγραμμα και εξαρτάται από αυτούς το αν αποκτούν τα αρχεία εξόδου γράφοντας ένα πρόγραμμα (ενδεχομένως εκμεταλλευόμενο τα ειδικά χαρακτηριστικά της εισόδου), είτε χειροκίνητα είτε με συνδυασμό αυτών των μέσων. Η Pascal θα έχει αφαιρεθεί από διαθέσιμη γλώσσα προγραμματισμού μέχρι το 2019. [3] : 11

Η ΔΟΠ IOI 2010 παρουσίασε για πρώτη φορά ένα ζωντανό διαδικτυακό πίνακα με τις επιδόσεις των συμμετεχόνων με προσωρινά αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο. Οι υποβολές θα βαθμολογηθούν το συντομότερο δυνατόν κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν. Οι διαγωνιζόμενοι θα γνωρίζουν τα αποτελέσματά τους, αλλά όχι και τους άλλους, και μπορούν να υποβάλουν εκ νέου για να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους. Από το 2012, η ΔΟΠ χρησιμοποιεί Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) για την ανάπτυξη και παρακολούθηση του διαγωνισμού.

Τα αποτελέσματα από τις δύο ημέρες ανταγωνισμού και όλα τα προβλήματα συνοψίζονται ξεχωριστά για κάθε διαγωνιζόμενο. Στην τελετή απονομής, οι διαγωνιζόμενοι βραβεύονται με μετάλλια ανάλογα με το συνολικό σκορ τους. Το κορυφαίο 50% των διαγωνιζομένων απονέμονται μετάλλια, όπως ο σχετικός αριθμός χρυσού  : ασήμι  : μπρούντζος  : κανένα μετάλλιο δεν είναι περίπου 1: 2: 3: 6 (έτσι το 1/12 των διαγωνιζομένων έχει ένα χρυσό μετάλλιο).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Robson, Frank (10 August 2013). «Numbers game». The Sydney Morning Herald. http://www.smh.com.au/technology/technology-news/numbers-game-20130805-2r9yi.html. Ανακτήθηκε στις 17 August 2013. 
  2. «IOI 2015 - Kazakstan - Главная - Competition Rules». ioi2015.kz. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2020. 
  3. «Minutes of the Meetings held in Kazan, Russian Federation» (PDF). ioinformatics.org. General Assembly of International Olympiad in Informatics. 19 Αυγούστου 2016. σελίδες 7, 11.