Διεθνής Ένωση Ηχητικών και Οπτικοακουστικών Αρχείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Ένωση Ηχητικών και Οπτικοακουστικών Αρχείων (αγγλ.International Association of Sound and Audiovisual Archives - IASA) ιδρύθηκε το 1969 στο Άμστερνταμ και αποτελεί έναν οργανισμό που προωθεί την αρχειακή διατήρηση ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού και τη διεθνή συνεργασία όσων διατηρούν τις συγκεκριμένες συλλογές.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανώτερο εκτελεστικό όργανο της ένωσης είναι η Εκτελεστική Επιτροπή (IASA Executive Board), η οποία απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον Προηγούμενο Πρόεδρο (Past President), τον Αντιπρόεδρο (Συνεδρίων) (Vice President (Conferences)), τον Αντιπρόεδρο (για τα μέλη) (Vice President (Membership)), τον Αντιπρόεδρο (για την εκπαίδευση) (Vice President (Training)), το Γενικό Γραμματέα (Secretary-General), τον Ταμία (Treasurer), τον Επιμελητή (Editor) και τον Υπεύθυνο Ιστού (Web Manager). Για την εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας έχουν τη δυνατότητα να διορίσουν επιπλέον μέλη, τα οποία στερούνται του εκλογικού δικαιώματος [1]. Η επίτευξη των στόχων της ένωσης ενισχύεται από τη συνεισφορά επιμέρους Επιτροπών (Committees), Ομάδων Εργασίας (Task Forces) και Τμημάτων (Sections)[2]. Κάθε χρόνο ο Γενικός Γραμματέας υπό την καθοδήγηση του Προέδρου συγκαλεί Γενική Συνέλευση (General Assembly), κατά την οποία εξετάζεται το έργο της Εκτελεστικής Επιτροπής και η συνολική πορεία του οργανισμού.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασική επιδίωξη της IASA αποτελεί η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας των όσων διατηρούν αρχεία που περιλαμβάνουν ηχητικά και οπτικοαουστικά τεκμήρια. Για την επίτευξη του βασικού σκοπού της, η ένωση θέτει επιμέρους στόχους [3], οι οποίοι σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας της είναι:

  1. Να ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των αρχείων και άλλων ιδρυμάτων που διατηρούν ηχητικά και οπτικοακουστικά τεκμήρια.
  2. Να ξεκινήσει και να ενθαρρύνει τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν και βελτιώνουν την οργάνωση, τη διοίκηση και το περιεχόμενο των συλλογών καταγεγραμμένου ήχου και οπτικοακουστικού υλικού και για την επίτευξη αυτών των στόχων, να συνεργαστεί με άλλους φορείς σε συναφείς τομείς.
  3. Να μελετήσει όλες τις τεχνικές που σχετίζονται με την εργασία των ηχητικών και οπτικοακουστικών αρχείων και άλλα ιδρύματα που διατηρούν τέτοιου τύπου τεκμήρια και να διαδώσει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας μελέτης σε διεθνή κλίμακα.
  4. Να ενθαρρύνει, σε διεθνές επίπεδο, την ανταλλαγή ηχητικών και οπτικοακουστικών αρχείων της λογοτεχνίας και της πληροφόρησης που αφορούν στα συγκεκριμένα τεκμήρια.
  5. Να τονώσει και να διευρύνει με κάθε τρόπο τη διατήρηση, την τεκμηρίωση και τη διάδοση όλων των συλλογών καταγεγραμμένου ήχου και οπτικοακουστικού υλικού.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IASA εκπροσωπεί ιδρύματα που διατηρούν συλλογές οπτικοακουστικού υλικού, άτομα που απασχολούνται στις εν λόγω συλλογές, καθώς και επιχειρήσεις που σχετίζονται με αρχεία ήχου και εικόνας. Τα μέλη της IASA [4] προέρχονται από περισσότερες από 70 χώρες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αρχειακού ηχητικού και οπτικοακουστικού υλικού και διακρίνονται στις εξής κατηγορίες [5]:

  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη με πλήρη δικαιώματα (Full individual): άτομα που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα των αρχείων.
  • Μεμονωμένα Μέλη ως Συνεργάτες (Associate individual): άτομα που επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της ένωσης.
  • Ιδρύματα με πλήρη δικαιώματα (Full institutional): ιδρύματα που διατηρούν συλλογές ηχητικού ή οπτικοακουστικού υλικού.
  • Ιδρύματα ως Συνεργάτες (Associate institutional): ιδρύματα που επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της ένωσης.
  • Επίτιμα Μέλη (Honorary): η συγκεκριμένη ιδιότητα μέλους απονέμεται από τη Γενική Συνέλευση (General Assembly) σε κάποια μέλη για την αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο έργο της ένωσης και του επαγγέλματος της διατήρησης αρχείων ήχου και εικόνας.
  • Υποστηρικτικά Μέλη (Sustaining): ιδρύματα, οργανισμοί ή άτομα που φροντίζουν για την ορθή λειτουργία και την ανάπτυξη της ένωσης.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η IASA δίνει τη δυνατότητα σε εθνικές και περιφερειακές ενώσεις ή ομάδες των μελών της, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία έχουν τη βάση τους, να αναγνωριστούν ως Εθνικά ή Περιφερειακά Παραρτήματα (Regional Branches)[6] της ένωσης. Επιπλέον, οργανισμοί και ενώσεις με συναφείς σκοπούς μπορούν να αναγνωριστούν ως Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει ένα μέλος για την εκπροσώπηση της ένωσης στις σχέσεις της με τους συνεργαζόμενους οργανισμούς. Κάθε χρόνο, η IASA διεξάγει ένα συνέδριο (IASA Annual Conference) για την προβολή και επεξεργασία σημαντικών και αναδυόμενων ζητημάτων του χώρου και παρέχει στα μέλη της ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση του έργου τους και την ανάπτυξη των μεταξύ τους συνεργατικών σχέσεων. Η δημοσίευση ενημερωτικού υλικού είναι μια ακόμη, από τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται η IASA, με βασική δημοσίευση της το περιοδικό «IASA journal» [7], το οποίο διατίθεται σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]