Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνές Συμβούλιο
Στρατιωτικού Αθλητισμού
ΣυντομογραφίαCISM
Ίδρυση1948
ΈδραΒρυξέλες, Βέλγιο
Ιστότοποςcism-milsport.org

Το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (ΔΣΣΑ, γαλλικά: Conseil International du Sport Militaire, CISM), που ιδρύθηκε το 1948, είναι μία από τις μεγαλύτερες διεπιστημονικές οργανώσεις στον κόσμο. Το CISM είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική οργάνωση μετά τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, διεξάγωντας πάνω από 20 αγώνες ετησίως.[1] Στρατιώτες, οι οποίοι μπορεί να έχουν προηγουμένως συναντηθεί στο πεδίο της μάχης, μετέχουν σε αγώνες στο χώρο του αθλητισμού.

Το CISM διοργανώνει διάφορα αθλητικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Παγκόσμιων Στρατιωτικών Αγώνων και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόπλων για τις ένοπλες δυνάμεις 134ων χωρών μελών.[2] Ο στόχος του CISM είναι να προωθήσει την αθλητική δραστηριότητα και τη φυσική αγωγή μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων, ως μέσο για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης. Το σύνθημα του CISM είναι «Φιλία μέσω του αθλητισμού» και βασίζεται σε τρεις πυλώνες του αθλητισμού, της εκπαίδευσης και της αλληλεγγύης.[3] Αυτό είναι σύμφωνα με τη φιλοσοφία και τα ιδανικά που τέθηκαν στη δήλωση αποστολής CISM το 1998, η οποία υπογράφηκε από όλες τις χώρες μέλη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CISM Armed Forces Sports
  2. «World Military Games in 2007». The Hindu. 9 Απριλίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016. 
  3. «Conseil international du sport militaire (CISM)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]