Διεθνές Κέντρο Έρευνας για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Διεθνές Κέντρο έρευνας για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Κάσσελ (INCHER-Kassel η Internationales Zentrum für Hochschulforschung) είναι μια διεπιστημονική ερευνητική μονάδα μέσα στο Πανεπιστήμιο του Κάσσελ (Γερμανία)[1]. Ιδρύθηκε υπό την ονομασία «Κέντρο για την έρευνα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την εργασία» το 1978 [2][νεκρός σύνδεσμος]. Σήμερα, το ΔιΚΕΑΕΚ (INCHER-Kassel) είναι ένα παγκοσμίου αναγνωρισιμότητας ινστιτούτο έρευνας, με τα υψηλότερα επίπεδα και πρότυπα θεωρίας και μεθόδου, εξετάζοντας σχετικά ερευνητικά ερωτήματα με πρακτική εφαρμογή και υπόβαθρο. Διεξάγει έρευνα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την εργασία, την εξέλιξη των συστημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, τους φοιτητές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την αξιολόγηση, τη διεθνοποίηση, την παγκοσμιοποίηση και την κινητικότητα στην ανώτατη εκπαίδευση, όπως επίσης και το σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης και την διοίκηση.

Έρευνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έρευνα στο ΔιΚΕΑΕΚ (INCHER-Kassel) είναι μοναδική αναφορικά με το εύρος, τη διάρκεια και τη βιωσιμότητά της. Καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών θεμάτων και αρχών στον καθορισμό των σχέσεων που διέπουν την ανώτατη εκπαίδευση και την κοινωνία, οργανώνεται με διεπιστημονικό και συνεργατικό τρόπο, εστιάζει ιδιαίτερα σε διεθνή θέματα και θέτει τα αποτελέσματα σε εφαρμογή. Το ΔιΚΕΑΕΚ (INCHER-Kassel) είναι ισχυρώς ενεργό διεθνώς, κάνει κυρίως ευρωπαϊκές και διεθνείς συγκρίσεις και έχει συντονίσει τις περισσότερες διεθνείς ερευνητικές ομάδες σε συγκριτικές μελέτες στην ανώτατη εκπαίδευση από ό,τι οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό ινστιτούτο παγκοσμίως.

Επιλεγμένα θέματα από πρόσφατες ή τρέχουσες μελέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Σύγκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της αρχής της ανώτατης εκπαίδευσης και της αρχής της έρευνας.
 • Διαφοροποίηση στα συστήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.
 • Ανάπτυξη της φοιτητικής κινητικότητας.
 • Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου Μπολόνια.
 • Διεθνής σύγκριση των συστημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.
 • Διδακτορικές σπουδές στην Ευρώπη.
 • Εθνικές και διεθνείς έρευνες για τους αποφοίτους της ανώτατης εκπαίδευσης.
 • Προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης των κατόχων του βασικού πτυχίου (Bachelor) και του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master).
 • Ανώτατη Εκπαίδευση και κοινωνική αλλαγή.
 • «Νέα επαγγέλματα» στη μεσαίου επιπέδου διοίκηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
 • Μεταβολές του ακαδημαϊκού επαγγέλματος.

[3]


Το ΔιΚΕΑΕΚ (INCHER-Kassel) χορηγήθηκε με σημαντικές παροχές στη διάρκεια των χρόνων για ερευνητικά έργα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Γερμανίας και από τον όμιλο Volkswagen. Ανάμεσα σε ποικίλους χορηγούς, ξεχωρίζουν τα υπουργεία παιδείας όλων των κρατιδίων της Γερμανίας καθώς επίσης και υπουργεία οικονομικών, κοινωνικών και εσωτερικών υποθέσεων όλων των κρατιδίων, η Γερμανική Ερευνητική Κοινότητα, διάφοροι οργανισμοί της Γερμανίας και του εξωτερικού, η Ομοσπονδιακή Κρατική Υπηρεσία Απασχόλησης , ορισμένες γερμανικές υπηρεσίες αρωγής ανάπτυξης, διακυβερνητικές υπηρεσίες όπως επίσης ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας υπηρεσιών στην ανώτατη εκπαίδευση, τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες. Το Κέντρο ανέλαβε διάφορα ερευνητικά έργα σε άμεση συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγα τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) [4], το Συμβούλιο των Πρυτάνεων, τον Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό σύλλογο, με ερευνητικά ινστιτούτα σε άλλες χώρες π.χ. το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής και το Ιαπωνικό Ινστιτούτο Εργασίας.

Διεθνής συνεργασία και δικτύωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνείς προσεγγίσεις συνεργασίας είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για την έρευνα του Κέντρου. Ποικίλα ερευνητικά έργα, συγκρίνοντας διαφορετικά εθνικά συστήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, διεξάχθησαν σε συνεργασία με διεθνείς επιστημονικούς συνεργάτες. Η Κοινοπραξία των Ερευνητών της Ανώτατης Εκπαίδευσης (CHER) ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του ΔιΚΕΑΕΚ. Περισσότερο από το ένα τρίτο των δημοσιεύσεων του Κεντρου είναι στη Αγγλική γλώσσα είτε σε άλλες ξένες γλώσσες. Το ΔιΚΕΑΕΚ (INCHER-Kassel) είναι πάντα πρόθυμο να φιλοξενεί προσκεκλημένους ερευνητές από άλλες χώρες.


Κατάρτιση νεαρού ερευνητικού προσωπικού και επαγγελματιών της Ανώτατης Εκπαίδευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τελευταία χρόνια το Κέντρο έχει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στην εκπαίδευση και κατάρτιση των νεαρών ερευνητών και μελλοντικών επαγγελματιών στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι ένας χώρος , ο οποίος έχει προσελκύσει όλο και περισσότερους υποψηφίους διδάκτορες από όλον τον κόσμο. Σε συνάθροιση με όσους εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα του ΔιΚΕΑΕΚ, χρηματοδοτούμενα από μη ενεχόμενους χορηγούς, υπάρχει ενάς μεγάλος αριθμός κατόχων υποτροφιών. Συνολλικά 26 υποψήφιοι διδάκτορες επί του παρόντος κάνουν τη διατριβή τους στο ΔιΚΕΑΕΚ, εκ των οποίων οι 13 προέρχονται από διάφορες χώρες εκτός Ευρώπης. Το ΔιΚΕΑΕΚ (INCHER-Kassel) τους προσφέρει παροχές και αρωγή για την ερευνά τους. Εκτός αυτού, πολλές αυτο-οργανωμένες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα, όπως για παράδειγμα: ερευνητικοί διάλογοι, κοινές συνεστιάσεις, παρουσίαση της προόδου της ερενητικής τους διατριβής κ.α.


Δημοσιεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[5]


Γύρω στις 2000 δημοσιεύσεις , δημοσιευμένες από τα μέλη του ΔιΚΕΑΕΚ (INCHER-Kassel) αποδεικνύουν την παραγωγικότητα της έρευνάς μας. Ορισμένα από τα μείζονα αποτελέσματα δημοσιεύονται στις τρεις σειρές βιβλίων και εγχειριδίων του Κέντρου. Άλλα έχουν δημοσιευτεί από διάφορους εκδοτικούς οίκους ή από άλλα ινστιτούτα. Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των δημοσιεύσεων είναι στην Αγγλική γλώσσα. Επιπλέον, πολλές μεταφράζονται σε άλλες γλώσσες, π.χ. στη Γαλλική, στην Ισπανική, στην Ιαπωνική, στην Τουρκική και στην Πολωνική.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Χρήσιμοι σύνδεσμοι