Διαφάνεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα διχρωικά φίλτρα αποτελούνται από οπτικά διαφανή υλικά.

Διαφάνεια είναι η ιδιότητα των σωμάτων να επιτρέπουν (άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο) να περνάει ανάμεσα τους το φως που πέφτει επάνω τους

Κατηγορίες σωμάτων ως προς τη διαφάνεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την άποψη της διαφάνειας τα σώματα διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες: διαφανή, ημιδιαφανή, και αδιαφανή. Το γυαλί είναι ένα διαφανές σώμα όπως και η ζελατίνα. Το αμμοβολημένο γυαλί είναι ημιδιαφανές. Ο τοίχος του δωματίου είναι αδιαφανής.

Ωστόσο και στα διαφανή σώματα γίνεται μία μικρή απορρόφηση φωτός. Η διαφάνεια εξαρτάται από το πάχος του σώματος:. Το νερό σε μικρό πάχος και βάθος είναι διαφανές, ενώ σε μεγάλο γίνεται αδιαφανές. Ο όρος διαφάνεια σώματος δεν αναφέρεται μόνο στο φως, αλλά και σε άλλες ακτινοβολίες όπως είναι π.χ. τα ραδιοκύματα, οι Ακτίνες Χ (ακτίνες Ρέντγκεν) κ.α. Ορίζεται γενικά ως εξής: διαφάνεια λέγεται η ικανότητα που έχει ένα σώμα να αφήνει να περνούν μέσα από τη μάζα του το φως, τα ραδιοκύματα, οι ακτίνες Ρέντγκεν, και άλλες ακτινοβολίες, χωρίς αισθητή απορρόφηση των ακτινοβολιών αυτών. Τη διαφάνεια τι μετράμε με τη σχέση του ποσού του ρεύματος της ακτινοβολίας που περνάει μέσα από το σώμα προς το ποσό του ρεύματος που προσπίπτει σε αυτό.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]