Διατεταγμένο ζεύγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ένα διατεταγμένο ζεύγος μπορεί να οριστεί ως μία συλλογή από δύο αντικείμενα στην οποία καθορίζεται η διάταξη των αντικειμένων, έτσι ώστε το ένα αντικείμενο να είναι το πρώτο και το άλλο το δεύτερο στοιχείο του διατεταγμένου ζεύγους. Συνήθως συμβολίζεται με δύο γωνιακές παρενθέσεις ή με δύο απλές παρενθέσεις, για παράδειγμα το διατεταγμένο ζεύγος με πρώτο στοιχείο το a \, και δεύτερο το b \, σημειώνεται  \langle a, b \rangle ή  (a, b) \, .

Ενώ για τα σύνολα η αρχή της ταυτότητας δεν περιλαμβάνει διάταξη, έτσι ώστε ισχύει για παράδειγμα ότι  \left\{1, 2\right\}=\left\{2,1\right\}, αντίθετα για τα διατεταγμένα ζεύγη η αρχή της ταυτότητας περιλαμβάνει τη διάταξη, έτσι ώστε ισχύει για παράδειγμα ότι \ \langle 1, 2 \rangle \ne \langle 2, 1 \rangle .

Έχουν προταθεί αρκετοί διαφορετικοί τυπικοί ή αυστηροί ορισμοί για την έννοια του διατεταγμένου ζεύγους, η οποία άλλοτε ορίζεται ως πρωταρχική έννοια και άλλες φορές ορίζεται με βάση τα σύνολα. Ένας τυπικός ορισμός του διατεταγμένου ζεύγους είναι αυτός του Kuratowski:

 \langle a, b \rangle := \left\{\left\{a \right\}, \left\{a, b\right\} \right\} .

Με βάση αυτόν τον ορισμό η ιδιότητα ότι το στοιχείο x \, είναι το πρώτο στοιχείο του διατεταγμένου ζεύγους p \, μπορεί να λάβει τη μορφή

\forall{Y}{\in}{p}:{x}{\in}{Y} ,

και η ιδιότητα ότι το στοιχείο x \, είναι το δεύτερο στοιχείο του διατεταγμένου ζεύγους p \, μπορεί να λάβει τη μορφή

(\exist{Y}{\in}{p}:{x}{\in}{Y})\and(\forall{Y_{1},Y_{2}}{\in}{p}:Y_{1}\ne Y_{2}\rarr ({x}{\notin}{Y_{1}}\or{x}{\notin}{Y_{2}})) .