Διασωστικό υποβρυχίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ιαπωνικό διασωστικό υποβρυχίων «Τσιγιόντα»

Με τη γενική ονομασία Διασωστικό υποβρυχίων (submarine rescue ship) φέρεται εξειδικευμένος τύπος πολεμικού πλοίου της γενικότερης κατηγορίας των βοηθητικών σκαφών, ιδιαίτερης κατασκευής, εφοδιασμένο με ανάλογα μέσα και εφόδια, του οποίου κύρια αποστολή και έργο του είναι η υποβρύχια έρευνα και διάσωση.

Τα Διασωστικά υποβρυχίων είναι μηχανοκίνητα πλοία διάφορου εκτοπίσματος με μεγάλη ισχύ μηχανών που διακρίνονται σε μικρού βάθους επιχειρήσεων (κλειστών θαλασσών ή εσωτερικών – χωρικών υδάτων) και σε μεγάλου βάθους επιχειρήσεων ή ωκεάνια. Έχουν πλούσιο εξοπλισμό σε ναυτιλιακά όργανα ναυσιπλοΐας, επικοινωνίας, υποβρυχίων ανιχνευτών ραδιοεντοπισμού, έρευνας, διάσωσης, και μέσων πόντισης, πολύ ισχυρά βαρούλκα ανέλκυσης, συρματόσχοινα, γερανούς, μέσα απάντλησης κ.λπ. καθώς και βαθυσκάφη μέχρι και ελικοδρόμιο.

Τα σκάφη αυτά τελούν συνηθέστερα υπό τις διοικήσεις ναυτικής μέριμνας, η διοικήσεις υποβρυχίων ναυτικών χωρών. Λόγω του πολύ εξειδικευμένου χαρακτήρα τους συχνά χρησιμοποιούνται και ως ωκεάνια ερευνητικά επιστημονικού ενδιαφέροντος. Χώρες των οποίων το πολεμικό ναυτικό τους διαθέτει τέτοια σκάφη είναι η Βραζιλία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Σουηδία, η Σιγκαπούρη και η Τουρκία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "JANE'S Fighting Ships 1987-88" - Λονδίνο, σελ. 778

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]