Διασταύρωση Σιμπούγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διασταύρωση Σιμπούγια (αγγλικά: Shibuya Crossing ή Shibuya Scramble Crossing), είναι διάσημη διασταύρωση που βρίσκεται στην περιοχή Σιμπούγια, στο Τόκιο της Ιαπωνίας.[1] Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την έξοδο της σιδηροδρομικής γραμμής της Σιμπούγια, που κοσμείται από το άγαλμα του θρυλικού σκύλου Χάτσικο. Το άγαλμα του Χάτσικο, αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους περαστικούς, και όπως και η ίδια η διασταύρωση, είναι σχεδόν πάντα γεμάτο κόσμο.

Πέρα από το άγαλμα του Χάτσικο, χαρακτηριστικά στολίδια της Διασταύρωσης Σιμπούγια, αποτελούν οι τρεις γιγάντιες οθόνες τηλεόρασης προσαρτημένες στο εξωτερικό των γύρω κτηρίων, καθώς και το πλήθος διαφημιστικών πινακίδων. Η κοσμοσυρροή που την χαρακτηρίζει, καθώς και το πλήθος διαφημιστικών πινακίδων, έχουν οδηγήσει στην δίκαιη σύγκριση της Διασταύρωσης Σιμπούγια, με την Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης και την Πλατεία Πικαντίλι του Λονδίνου. Η Διασταύρωση Σιμπούγια, αποτελεί την πιο πολυσύχναστη διάβαση πεζών στον κόσμο, με πάνω από 2.500 πεζούς διαβάτες ανά κάθε στιγμή. Ο καθηγητής και αρχιτέκτονας, με έδρα το Τόκιο, Julian Worrall μιλώντας για την Διασταύρωση Σιμπούγια είχε τονίσει ότι, «Η Διασταύρωση Σιμπούγια είναι ένα άριστο παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει το Τόκιο, χωρίς καν να προσπαθήσει».

Επιπλέον, η διασταύρωση Σιμπούγια έχει «πρωταγωνιστήσει» ως σκηνικό σε διάφορες ταινίες παγκοσμίου φήμης, όπως οι  Lost in Translation (ελληνικός τίτλος: Χαμένοι στην Μετάφραση), The Fast and the Furious: Tokyo Drift (ελληνικός τίτλος: Μαχητές των Δρόμων: Tokyo Drift), και στα Resident Evil: Afterlife και Resident Evil: Retribution, καθώς και σε διάφορα εγχώριες ή ακόμα και παγκόσμιες εκπομπές και ειδησεογραφικά δελτία. Η θρυλική οθόνη βίντεο, που είχε προβληθεί στις παραπάνω ταινίες, και ιδίως στην ταινία Lost in Translation, στην χαρακτηριστική σκηνή με τον δεινόσαυρο, είχε αποσυρθεί και αντικατασταθεί από μια στατική διαφημιστική πινακίδα, για μικρό χρονικό διάστημα. Όμως επέστρεψε στην θέση της, τον Ιούλιο του 2013. Η Διασταύρωση έχει επίσης προβληθεί, στο βιντεοπαιχνίδι, με έδρα την περιοχή Σιμπούγια, The World Ends With You.

Η Διασταύρωση Σιμπούγια πρωταγωνίστησε και στην τελετή λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, ως διαφήμιση για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, που θα πραγματοποιούνταν στο Τόκιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μάρεϊ Μπέχνερ, Μαριάν. «Tokyo: 10 Things To Do». Time: Travel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2019. https://web.archive.org/web/20190819235125/http://content.time.com/time/travel/cityguide/article/0,31489,1897812_1897772_1897742,00.html. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]