Διασκεδασμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Διαχωρισμός των ακτίνων του σύνθετου φωτός όταν προσπέσει σε διαφανές πρίσμα.

Διασκεδασμός του φωτός είναι ο διαχωρισμός των ακτίνων του σύνθετου φωτός όταν προσπέσει σε διαφανές πρίσμα. (Σύνθετο λέγεται το φως που αποτελείται από διάφορα χρώματα, δηλαδή από ακτίνες με διαφορετικό μήκος κύματος).

Όταν μία δέσμη λευκού φωτός, π.χ. ηλιακού, πέσει πάνω σε κάποιο γυάλινο πρίσμα η καθεμία από τις μόνοχρωματικές ακτίνες από τις οποίες αποτελείται το φως αυτό, θα διαθλαστεί κατά διαφορετικό τρόπο. Για αυτό από την άλλη πλευρά του πρίσματος θα σχηματιστεί πάνω σε ένα π.χ. πανί μία πολύχρωμη εικόνα: Το φάσμα του ηλιακού φωτός. Τα χρώματα του φάσματος είναι με τη σειρά: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, βαθύ γαλάζιο, και ιώδες.

Ο διασκεδασμός οφείλεται στο γεγονός ότι το πρίσμα (γενικά κάθε οπτικό μέσο) δεν διαθλά με τον ίδιο τρόπο τις διαφορετικές ακτίνες, έχει δηλαδή διάφορους δείκτες διάθλασης ανάλογα με το μήκος κύματος κάθε ακτίνας. Για παράδειγμα οι κόκκινες ακτίνες υφίστανται πολύ μικρή διάθλαση, ενώ αντίθετα οι ιώδεις υφίστανται πολύ μεγάλη διάθλαση

Κάθε μονοχρωματική ακτίνα δεν παθαίνει την ίδια διάθλαση από τα διαφορετικά οπτικά μέσα (γυαλί, νερό, αέρα, κενό κλπ). Στη διαφορετική διάθλαση και στο διαφορετικό διασκεδασμό των φωτεινών ακτίνων στηρίζεται η κατασκευή των χρωστικών φακών και διάφορων οπτικών οργάνων.