Διαρροή τοξικής λάσπης στην Ουγγαρία το 2010

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2010 μια μεγάλης έκτασης περιοχή στην επαρχία Veszprém, στη δυτική Ουγγαρία, καλύφθηκε από κόκκινη τοξική λάσπη, κατάλοιπο της παραγωγής αλουμινίου, ύστερα από την κατάρρευση τμήματος του τοιχώματος ανοιχτής δεξαμενής φύλαξης της λάσπης. Δέκα κάτοικοι της περιοχής έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν (πολλοί έπαθαν χημικά εγκαύματα από την τοξική λάσπη) ενώ η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή ήταν τεράστια.

Εξέλιξη των γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω στις 12:25 η ώρα έσπασε το φράγμα της αποθηκευτικής λεκάνης της εταιρείας αλουμινίου MAL AG (Magyar Alumínium). Η λεκάνη περιείχε απόβλητα της παραγωγής. Με την διάρρηξη της λεκάνης ξεχύθηκαν 600.000[1] με 1,1 εκατομμύριο[2] κυβικά μέτρα λάσπης. Τα απόβλητα έφθασαν μέχρι το ποταμάκι Τόρνα, πλημμυρίζοντας την κοίτη του και την γύρω περιοχή των κοινοτήτων Κολοντάρ (Kolontár), Ντεβενσέρ (Devecser), Σομλοβασαρελύ (Somlóvásárhely), Τυσκεβάρ (Tüskevár), Απακοτόρνα (Apácatorna) και Κισμπερσενύ (Kisberzseny).

Δέκα κάτοικοι πέθαναν, 150 τραυματίστηκαν και τετρακόσιοι διασώθηκαν. Σε τρεις επαρχίες κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνολικά πλημμύρισαν 40 πολυκατοικίες και δύο δημόσια κτήρια στο Κολοντάρ, 224 σπίτια στο Ντεβενσέρ και 14 σπίτια στο Σομλοβασαρελύ, ενώ μια έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύφθηκε από τα δηλητηριώδη απόβλητα, καταστρέφοντας τον ζωικό και φυτικό κόσμο.

Στις 9 Οκτωβρίου εκκενώθηκε το χωριό Κολοντάρ, επειδή το βόρειο μέρος του φράγματος ήταν έτοιμο να καταρρεύσει εντελώς.[3] Στις 10 Οκτωβρίου το υπουργείο περιβάλλοντος της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι το φράγμα θα κατέρρεε.[4][5]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Deutsche Welle (9 Οκτωβρίου 2010). «Kolontár nach Giftschlammlawine evakuiert». Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2011. 
  2. Deutsche Welle (6 Οκτωβρίου 2010). «Notstand verhängt: Vier Tote durch Giftschlamm in Ungarn». Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2011. 
  3. Auch Nachbardorf bedroht
  4. Giftschlamm: Dammbruch unausweichlich
  5. AP Top Newsat 1:26 p.m. EDT, The Associated Press[νεκρός σύνδεσμος]