Διαδικτυακή κυκλοφορία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διαδικτυακή Κυκλοφορία είναι η ροή δεδομένων σε ολόκληρο το Διαδίκτυο ή σε ορισμένους δικτυακούς συνδέσμους των δικτύων του. Οι κοινές μετρήσεις της κίνησης είναι ο συνολικός όγκος, σε μονάδες πολλαπλάσια του byte, ή ως ρυθμοί μετάδοσης σε bytes ανά συγκεκριμένες μονάδες χρόνου.

Καθώς η τοπολογία του Διαδικτύου δεν είναι ιεραρχική, δεν είναι δυνατή καμία ενιαία μέτρηση για τη συνολική κίνηση στο Διαδίκτυο. Τα δεδομένα κίνησης μπορούν να ληφθούν από τα σημεία ανταλλαγής κίνησης των παρόχων δικτύου της κατηγορίας 1 για ενδείξεις όγκου και ανάπτυξης. Αυτά τα δεδομένα, ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν την κυκλοφορία που παραμένει εντός ενός δικτύου ενός παρόχου υπηρεσιών καθώς και την κίνηση που διασχίζει ιδιωτικά σημεία ανάκτησης.

Πηγές επισκεψιμότητας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινή χρήση αρχείων αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της κίνησης του Διαδικτύου.[1] Η συνήθης τεχνολογία για κοινή χρήση αρχείων είναι το πρωτόκολλο BitTorrent, το οποίο είναι ένα σύστημα peer-to-peer (P2P) που διαμεσολαβεί μέσω ευρετηρίων τοποθεσιών που παρέχουν καταλόγους πόρων. Τα μοντέλα κυκλοφορίας των συστημάτων P2P συχνά χαρακτηρίζονται ως προβληματικά και προκαλούν συμφόρηση.[2] Σύμφωνα με μια έρευνα της Sandvine το 2013, το μερίδιο της Bit Torrent στην κίνηση στο Διαδίκτυο μειώθηκε κατά 20% σε 7,4% συνολικά, μειωμένο από 31% το 2008.[3]

Διαχείριση της κυκλοφορίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διαδίκτυο δεν χρησιμοποιεί καμία επίσημη κεντρική υποδομή για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Τα προγονικά δίκτυά του, ιδίως το ARPANET, δημιούργησαν υποδομς εποχής ραχοκοκαλιάς (backbone), που μετέφερε την κυκλοφορία μεταξύ μεγάλων κέντρων ανταλλαγής κίνησης, με αποτέλεσμα ένα κλιμακωτό ιεραρχικό σύστημα παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) εντός των οποίων τα δίκτυα της κατηγορίας 1 παρείχαν ανταλλαγή κίνησης μέσω της δρομολόγηση της κίνησης σε επίπεδα κατώτερου επιπέδου των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου. Η δυναμική ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχώς αυξανόμενη διασύνδεση σε όλα τα επίπεδα peering του Διαδικτύου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα ισχυρό σύστημα που θα μπορούσε να μεσολαβήσει σε αποτυχίες σύνδεσης, σημεία συμφόρησης και άλλη συμφόρηση σε πολλά επίπεδα.[εκκρεμεί παραπομπή]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Data volume of global file sharing traffic from 2013 until 2018». Statista. 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014. 
  2. Milton Kazmeyer. «What are the causes of Internet traffic?». Demand Media. Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014. 
  3. Paul Resenikoff (12 Νοεμβρίου 2013). «File-Sharing Now Accounts for Less Than 10% of US Internet Traffic…». Ανακτήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014.