Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, που ονομάζεται επίσης ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια, είναι εγκυκλοπαίδεια προσβάσιμη μέσω του Διαδικτύου. Η ιδέα της δημιουργίας μιας δωρεάν εγκυκλοπαίδειας χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο μπορεί να εντοπιστεί τουλάχιστον στην πρόταση Interpedia του 1994. σχεδιάστηκε ως εγκυκλοπαίδεια στο Διαδίκτυο στην οποία ο καθένας θα μπορούσε να συνεισφέρει υλικό. Το έργο δεν έφυγε ποτέ από το στάδιο του σχεδιασμού και ξεπεράστηκε από έναν βασικό κλάδο παλιών τυπωμένων εγκυκλοπαίδιων.

Πολλές εγκυκλοπαίδειες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Internet Archive. Αν και το αρχικό κείμενο είναι ορατό, το αναγνώσιμο από το μηχάνημα κείμενο είναι συχνά κακό με πολλά σφάλματα OCR. Τον Ιανουάριο του 1995, το Project Gutenberg άρχισε να δημοσιεύει το κείμενο ASCII της Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, 11η έκδοση (1911), αλλά η διαφωνία σχετικά με τη μέθοδο σταμάτησε το έργο μετά τον πρώτο τόμο. Το έργο Gutenberg αργότερα ξεκίνησε εκ νέου την εργασία ψηφιοποίησης και διόρθωσης αυτής της εγκυκλοπαίδειας. Το Project Gutenberg δημοσίευσε τόμους με αλφαβητική σειρά, η πιο πρόσφατη έκδοση είναι ο τόμος 17 Slice 8: Matter – Mecklenburg που δημοσιεύθηκε στις 7 Απριλίου 2013.[1] Η τελευταία Μπριτάνικα ψηφιοποιήθηκε από τους εκδότες της και πουλήθηκε πρώτα ως CD- ROM,[2] και αργότερα ως διαδικτυακή υπηρεσία. [4] Το 2001, το κείμενο ASCII και των 28 τόμων δημοσιεύθηκε στην Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα Elevenh Edition κατά πηγή. προστέθηκε αξίωση πνευματικών δικαιωμάτων στο υλικό που περιλαμβάνεται. Ο ιστότοπος δεν υπάρχει πλέον. Άλλα έργα ψηφιοποίησης έχουν σημειώσει πρόοδο σε άλλους τίτλους. Ένα παράδειγμα είναι το Βιβλικό Λεξικό του Easton (1897) που ψηφιοποιήθηκε από την Christian Classics Ethereal Library. [1] Μια επιτυχημένη ψηφιοποίηση μιας εγκυκλοπαίδειας ήταν η διαδικτυακή προσαρμογή του Bartleby Project της Εγκυκλοπαίδειας Columbia, Έκτη Έκδοση, [7] στις αρχές του 2000 και ενημερώνεται περιοδικά. Υπάρχουν άλλοι ιστότοποι που παρέχουν διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες, ορισμένοι από τους οποίους είναι επίσης διαθέσιμοι στο Wikisource, αλλά οι οποίοι μπορεί να είναι πληρέστεροι από αυτούς στο Wikisource ή ενδέχεται να είναι διαφορετικές εκδόσεις.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Various (7 Απριλίου 2013). Encyclopaedia Britannica, 11th Edition, "Matter" to "Mecklenburg" Volume 17, Slice 8. 
  2. «Software». The Britannica Store. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020.