Διαβατήριο του Λίχτενσταϊν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εξώφυλλο ενός Λιχτενσταϊνικού διαβατήριου

Τα διαβατήρια του Λίχτενσταϊν χορηγούνται στους υπηκόους του Λιχτενστάιν για σκοπούς διεθνών ταξιδιών. Το διαβατήριο μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως απόδειξη της ιθαγένειας Λίχτενσταϊν. Διαρκεί 10 χρόνια για ενήλικες άνω των 15, ενώ διαρκεί 3 χρόνια για ανήλικους κάτω των 15. Κοστίζει 250 ελβετικά φράγκα για ενήλικες και 50 ελβετικά φράγκα για ανήλικους.[1]

Φυσική εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διαβατήρια του Λίχτενσταϊν είναι μπλε με το εθνόσημο του Λίχτενσταϊν στο κέντρο. Οι λέξεις "FÜRSTENTUM LIECHTENSTEIN" είναι γραμμένες πάνω από το έμβλημα, με το σύμβολο "REISEPASS" και το διεθνές σύμβολο του βιομετρικού διαβατηρίου παρακάτω.

Αποτελεσματικότητα Λιχτενσταϊνικής ιθαγένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πολίτες του Λιχτενστάιν επιτρέπεται να διαμένουν στην Ελβετία. Επιπλέον, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, οι πολίτες του Λίχτενσταϊν έχουν το δικαίωμα να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος του ΕΟΧ.

Οι πολίτες των κρατών μελών του ΕΟΧ, που αποτελούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τρία από τα τέσσερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν και Νορβηγία), απολαμβάνουν την ελευθερία να ταξιδεύουν και να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα του ΕΟΧ χωρίς βίζα, τα δικαιώματα των πολιτών των νέων κρατών μελών να εργάζονται σε άλλες χώρες. Τα ίδια δικαιώματα ισχύουν για την Ελβετία μέσω σειράς διμερών συμφωνιών.

Απαιτήσεις βίζας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απαιτήσεις βίζας για πολίτες του Λίχτενσταϊν

Το 2016, οι πολίτες του Λίχτενσταϊν είχαν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξή τους σε 164 χώρες και εδάφη, κατατάσσοντας το διαβατήριο του Λιχτενστάιν 12ο στον κόσμο σύμφωνα με τον Δείκτη Περιορισμών Βίζας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]