Διάταγμα για την Ειρήνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η πρώτη σελίδα του Διατάγματος για την Ειρήνη

Το Διάταγμα για την Ειρήνη, γραμμένο από τον Βλαντιμίρ Λένιν, ψηφίστηκε από το Δεύτερο Συνέδριο του Σοβιέτ των Εργατών, Στρατιωτών και Αγροτών Βουλευτών στις 8 Νοεμβρίου (26 Οκτωβρίου) 1917, μετά την επιτυχία της Οκτωβριανής Επανάστασης. Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ιζβέστια, #208, 9 Νοεμβρίου (27 Οκτωβρίου) 1917. Σκόπευε στην άμεση αποχώρηση της Ρωσίας από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έχει υποστηριχθεί ότι τα περίφημα “Δεκατέσσερα Σημεία” του Γούντροου Ουίλσον του Ιανουαρίου 1918 ήταν εν μέρει απάντηση σε αυτό το Διάταγμα.

Αποσπάσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κυβέρνηση των Εργατών και Αγροτών, βγαλμένη από την επανάσταση της 24-25 Οκτωβρίου, και αντλώντας την δύναμή της από τα Σοβιέτ των Εργατών, Στρατιωτών και Αγροτών Βουλευτών, προτείνει σε όλους τους εμπόλεμους λαούς και τις κυβερνήσεις τους να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις, που να οδηγούν σε μια δίκαιη δημοκρατική ειρήνη.

Μια δίκαιη και δημοκρατική ειρήνη που την ποθεί η μεγάλη πλειοψηφία των κουρασμένων, βασανισμένων και εξαντλημένων από τον πόλεμο εργατών και εργαζομένων τάξεων όλων των εμπολέμων χωρών. Ειρήνη την οποία οι Ρώσοι εργάτες και αγρότες απαιτούσαν τόσο κατηγορηματικά και επίμονα μετά την ανατροπή της μοναρχίας του Τσάρου. Τέτοια ειρήνη η κυβέρνηση θεωρεί την άμεση ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις (δηλαδή χωρίς την αρπαγή ξένων εδαφών και την βίαιη προσάρτηση ξένων εθνοτήτων) και χωρίς αποζημιώσεις.

Η Ρωσική κυβέρνηση προτείνει σε όλες τους εμπόλεμους λαούς να συνάψουν αμέσως τέτοια ειρήνη. Εκφράζει επίσης την ετοιμότητά της να λάβει αμέσως, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, όλα τα αποφασιστικά μέτρα εν αναμονή της τελικής επιβεβαίωσης όλων των όρων μιας τέτοιας ειρήνης από τις πληρεξούσιες συνελεύσεις όλων των χωρών και όλων των εθνών.