Διάσωση στο σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διάσωση στο σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ
Προσωπικό διάσωσης και εξοπλισμός στην είσοδο του σπηλαίου
Χώροςσπήλαιο Θαμ Λουάνγκ
Ημερομηνία23 Ιουνίου 2018 – 10 Ιουλίου 2018
ΤοποθεσίαΘαμ Λουάνγκ Νανγκ Νον, Επαρχία Τσιάνγκ Ράι, Ταϊλάνδη
Συντεταγμένες20°22′21″N 99°51′03″E / 20.37250°N 99.85083°E / 20.37250; 99.85083Συντεταγμένες: 20°22′21″N 99°51′03″E / 20.37250°N 99.85083°E / 20.37250; 99.85083
ΤύποςΕγκλωβισμός σε σπήλαιο
ΑίτιαΠλημμύρες των μουσώνων[1][2]
ΑποτέλεσμαΤα παιδιά και ο προπονητής τους βρέθηκαν ζωντανά μετά από 9 ημέρες, στις 2 Ιουλίου. Τελικώς διασώθηκαν όλοι, στο διάστημα από 8 έως 10 Ιουλίου 2018.
Θάνατοι1 διασώστης[3]
ΤραυματισμοίΜικρές γρατζουνιές και κοψίματα, ήπια εξανθήματα[4][5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Διάσωση στο σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ ήταν μια επιτυχής προσπάθεια για τη διάσωση δώδεκα αγοριών ηλικίας 11 έως 16 ετών και ενός 25χρονου άνδρα που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ Νανγκ Νον (ταϊλανδικά: ถ้ำหลวงนางนอน), μια σπηλιά στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι της Ταϊλάνδης στις 23 Ιουνίου 2018. Ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισαν μερικώς το σπήλαιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Τα παιδιά – που είναι όλα μέλη της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας και ο βοηθός προπονητής, αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι, λίγες ώρες αργότερα, και οι επιχειρήσεις αναζήτησης άρχισαν αμέσως.

Οι προσπάθειες για να τους εντοπίσουν παρεμποδίζονταν από την άνοδο της στάθμης του νερού, και δεν υπήρχε καμία επαφή για πάνω από μια εβδομάδα. Η προσπάθεια διάσωσης εξελίχθηκε σε μαζική επιχείρηση η οποία καλύφθηκε εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κόσμου. Μετά από δύσκολες προσπάθειες, και αφού διέσχισαν στενά περάσματα και σημεία με θολά νερά, Βρετανοί δύτες εντόπισαν τους αγνοούμενους, όλους ζωντανούς, σε ένα υπερυψωμένο βράχο 4 χιλιόμετρα από το στόμιο της σπηλιάς, στις 2 Ιουλίου,[6][7][8][9][10][11] πάνω από εννέα ημέρες μετά την εξαφάνιση. Τα σενάρια διάσωσης ήταν να βγουν από τη σπηλιά, να πρέπει να μάθουν να βουτήξουν ή να περιμένουν μήνες για την πλημμύρα να υποχωρούν στο τέλος της η εποχή των μουσώνων.

Πάνω από 1.000 άτομα συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων του Ταϊλανδικού Ναυτικού Σώματος, καθώς και εθελοντές, ομάδες και τεχνική βοήθεια από πολλές χώρες που παρέχουν τροφή και νερό. Ένας 38χρονος πρώην μέλος του Ταϊλανδικού Ναυτικού Σώματος πέθανε ενώ προσπαθούσε να επιστρέψει μετά την παράδοση προμηθειών αέρα στο σπήλαιο στις 5 Ιουλίου. Έμεινε από αέρα και δεν μπορούσε να επιστρέψει.

Στις 8 Ιουλίου, λίγο μετά τις 7 μ.μ. τοπική ώρα (3 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ντόπιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σε μέσα ενημέρωσης[12] ότι δύο αγόρια διασώθηκαν από το σπήλαιο και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Τσιάνγκ Ράι[13][14]. Λίγο μετά, τέσσερα αγόρια έφτασαν στο τελικό θάλαμο πριν την είσοδο της σπηλιάς.[15] Τελικώς διασώθηκαν όλοι, στο διάστημα από 8 έως 10 Ιουλίου 2018.

Εξαφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Θαμ Λουάνγκ Νανγκ Νον είναι ένα καρστικό συγκρότημα σπηλαίων κάτω από Ντόι Νανγκ Νον, μια οροσειρά στα σύνορα ανάμεσα στην Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ. Το σπήλαιο έχει συνολικό μήκος 10 χιλιόμετρα και μάλιστα έχει πολλές βαθιές εσοχές, στενά περάσματα και σήραγγες που τυλίγονται κάτω από εκατοντάδες μέτρα από στρώματα ασβεστόλιθου. Δεδομένου ότι ένα μέρος του συγκροτήματος των σπηλαίων πλημμυρίζει εποχιακά, έχει τοποθετηθεί μια πινακίδα στην είσοδο που συμβουλεύει για την αποτροπή των επισκέψεων στο σπήλαιο την περίοδο των βροχών (Ιούλιος–Νοέμβριος).[16][17]

Στις 23 Ιουνίου 2018, μια ομάδα από 12 παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 16 ετών από μια τοπική ποδοσφαιρική ομάδα νέων με το όνομα τα Αγριογούρουνα (หมูป่า, μεταγραφή: Μου Πα) εξαφανίστηκαν αφού μπήκαν για να εξερευνήσουν το σπήλαιο με τον 25χρονο προπονητή Εκκαφόν Τσανθαουόνγκ (เอกพล จันทะวงษ์).[18] Η ομάδα εγκλωβίστηκε στις σκοτεινές σήραγγες από μια ξαφνική και συνεχή νεροποντή μετά την είσοδο της στη σπηλιά. Ένας δασοφύλακας του Τμήματος Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Διατήρησης των Φυτών ειδοποίησε τις αρχές για τα χαμένο αγόρια αφού είδε τα αντικείμενά τους στην είσοδο της σπηλιάς.

Ενέργειες διάσωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικές έρευνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύτες του στρατού ερεύνησαν την σπηλιά. Ένας ταϋλανδέζος βατραχάνθρωπος ανέφερε ότι το νερό ήταν τόσο σκοτεινό ώστε ακόμα και με φωτισμό δεν θα μπορούσαν να δουν πού πήγαιναν. Εξαιτίας της συνεχούς βροχής, η οποία δυσχέρανε περισσότερο την είσοδο στην σπηλιά, η αναζήτηση για τους αγνοούμενους έπρεπε συχνά να διακόπτεται. Μετά από τέσσερις ημέρες, οι ταϋλανδέζοι βατραχάνθρωποι έλαβαν βοήθεια από ομάδα 30 υπαλλήλων της Αμερικανικής Ειρηνευτικής Διοίκησης και των Βρετανών εμπειρογνωμόνων Richard Stanton, John Volanthen και Robert Harper.

Αστυνομικοί με ειδικά σκυλιά αναζητούσαν διεξόδους, οι οποίες θα μπορούσαν να παράσχουν εναλλακτικές εισόδους στην σπηλιά. Drones και ρομπότ χρησιμοποιήθηκαν για την βελτίωση της αναζήτησης των αγνοουμένων. Ωστόσο, δεν υφίσταται προς το παρόν κάποια εξειδικευμένη τεχνολογία που να μπορεί να σαρώνει βαθιά υπόγεια και σπηλιές και να βρίσκει εγκλωβισμένους μέσα σε αυτά.

Διάσωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρωί της 8ης Ιουλίου 2018, οι αξιωματικοί της αστυνομίας ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης και το μη αναγκαίο προσωπικό που περίμενε έξω από την είσοδο της σπηλιάς να εγκαταλείψουν την περιοχή καθώς μια επιχείρηση διάσωσης θα πραγματοποιούνταν άμεσα εξαιτίας της απειλής των μουσώνων που θα λάμβαναν χώρα την επόμενη εβδομάδα και θα πλημμύριζαν την σπηλιά μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Δεκατρείς διασώστες στάλθηκαν μέσα στην σπηλιά για να σώσουν τα παιδιά χρησιμοποιώντας ένα σύστημα, κατά το οποίο κάθε δύτης θα ενωνόταν με ένα από τα παγιδευμένα άτομα. Εάν το σχέδιο πετύχαινε, οι δύτες θα ξεκινούσαν την δεύτερη επιχείρηση 11 ώρες αργότερα. Ωστόσο, οι αρχές είχαν προειδοποιήσει ότι η διάσωση του κάθε εγκλωβισμένου θα μπορούσε να πάρει μέρες. Οι διασώστες εξήγησαν ότι τα χαμηλά επίπεδα του νερού μείωσαν τον χρόνο που απαιτείται για να φτάσουν στην είσοδο της σπηλιάς. Λίγο μετά τις 7μμ (τοπική ώρα), οι αξιωματικοί της Ταϋλάνδης δήλωσαν σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της χώρας ότι δυο αγόρια είχαν διασωθεί από την σπηλιά και ότι μεταφέρονταν στο νοσοκομείο Chiang Rai. Λίγη ώρα αργότερα, ακόμα δυο αγόρια βγήκαν από την σπηλιά και έλαβαν περίθαλψη από τους γιατρούς που βρίσκονταν στην γύρω περιοχή. Τελικά έξι άτομα κατάφεραν να διασωθούν από την σπηλιά στις 8 Ιουλίου 2018. Η επόμενη επιχείρηση διάσωσης έλαβε χώρα σε 10 ώρες ; χρόνος που απαιτείται για να προετοιμαστούν οι διασώστες τόσο σε επίπεδο άνεσης όσο και εξοπλισμού. Συνολικά διασώθηκαν όλοι τελικώς, στο διάστημα από 8 έως 10 Ιουλίου 2018.

Ανταποκρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτοικοι της επαρχίας Τσανγκ Ράι είχαν προσφερθεί εθελοντικά να μαγειρέψουν, να καθαρίσουν και να υποστηρίξουν τις οικογένειες των αγνοούμενων και τις ομάδες διάσωσης. από το στόμιο της σπηλιάς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν προσληφθεί για να επιστήσουν την προσοχή στις προσπάθειες διάσωσής του. Οι συμμαθητές και καθηγητές της ομάδας περνούσαν το χρόνο τους τραγουδώντας και προσευχόμενοι για τα αγνοούμενα παιδιά. Τα τοπικά σχολεία είχαν δωρίσει χρήματα για να βοηθήσουν τους γονείς των παγιδευμένων παιδιών με το κόστος διαβίωσης, καθώς πολλοί γονείς είχουν σταματήσει να εργάζονται, προκειμένου να παρακολουθούν τις προσπάθειες διάσωσης.

Εγχώριες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 29 Ιουνίου 2018, ο Πρωθυπουργός Πραγιούθ Τσαν-ότσα, επισκέφθηκε το χώρο αναζήτησης και είπε στις οικογένειες και τα παιδιά να μην εγκαταλείψουν την ελπίδα.[19]

Διεθνής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθελοντές, ομάδες και τεχνική βοήθεια από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου[20], της Κίνας, της Ολλανδίας, της Μιανμάρ, του Λάος, της Αυστραλία,[21] των Ηνωμένες Πολιτείες, της Ιαπωνία,[22] της Ρωσία,[23][24] της Φινλανδία,[25] της Σουηδία,[26] της Τσεχία, της Ουκρανία,[27] και του Ισραήλ,[28][29][30] συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Η FIFA, μέσω επιστολής του προέδρου Τζιάνι Ινφαντίνο στον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης, προσκάλεσαν τα παιδιά και τον προπονητή τους να παρακολουθήσουν από κοντά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν το επέτρεπαν οι συνθήκες.[31]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Search Suspended for Boys in Flooded Cave in Thailand». The Weather Channel. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2018. 
  2. «Former Thai Navy SEAL dies in rescue operation for soccer team trapped in cave». MassLive (στα Αγγλικά). 6 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2018. 
  3. «Diver dies in Thailand cave rescue attempt» (στα αγγλικά). BBC News. 2018-07-06. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 July 2018. https://web.archive.org/web/20180706053051/https://www.bbc.co.uk/news/world-asia-44734385. Ανακτήθηκε στις 2018-07-06. 
  4. «Thailand cave rescue: Boys appear in new video, 'I am healthy'». CNN. July 4, 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 July 2018. https://web.archive.org/web/20180704081130/https://edition.cnn.com/2018/07/04/asia/thai-cave-rescue-intl/index.html. 
  5. «Monsoon rains could damper rescue efforts to save soccer team in Thailand cave». ABC News. July 5, 2018. https://abcnews.go.com/International/rescuers-race-save-soccer-team-trapped-thailand-cave/story?id=56380026. 
  6. «Missing Thai boys 'found alive' in caves». BBC News. 2 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2018. 
  7. Solomon, Feliz. «Why It's So Hard to Rescue the Thai Team Trapped in a Cave». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2018. 
  8. «Thai official says all 12 boys and their coach found alive in cave where they went missing». Los Angeles Times. AP. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2018. 
  9. «Classmates yearn for safe return of boys trapped in cave». AFP. 2 July 2018. https://www.bangkokpost.com/news/world/1496150/classmates-yearn-for-safe-return-of-boys-trapped-in-cave. Ανακτήθηκε στις 2 July 2018. 
  10. Wongcha-um, Panu (3 Ιουλίου 2018). «Found alive on 10th day, Thai boys' cave ordeal not over». reuters.com. Reuters. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2018. 
  11. Olarn, Kocha· Said-Moorhouse, Lauren (3 Ιουλίου 2018). «Thai cave rescue: Soccer team found alive one kilometer underground». edition.cnn.com. CNN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2018. 
  12. (now), Mattha Busby; (earlier), Kate Lyons; Safi, Michael (2018-07-08). «Thailand cave rescue: first two boys brought out, local official tells Reuters – live» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. http://www.theguardian.com/world/live/2018/jul/08/thailand-cave-rescue-operation-divers-trapped-boys-live. Ανακτήθηκε στις 2018-07-08. 
  13. (now), Mattha Busby; (earlier), Kate Lyons; Safi, Michael (2018-07-08). «Thailand cave rescue: first two boys brought out, local official tells Reuters – live» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. http://www.theguardian.com/world/live/2018/jul/08/thailand-cave-rescue-operation-divers-trapped-boys-live. Ανακτήθηκε στις 2018-07-08. 
  14. «First boys 'rescued from Thailand cave'» (στα αγγλικά). BBC News. https://www.bbc.com/news/live/44755093?ns_mchannel=social&ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_live&ns_linkname=5b41fd29f0f2e1066d52517c&'Two%20kids%20are%20out'%20-%20Thai%20official&&ns_fee=0#post_5b41fd29f0f2e1066d52517c. Ανακτήθηκε στις 2018-07-08. 
  15. «First boys 'rescued from Thailand cave'» (στα αγγλικά). BBC News. https://www.bbc.com/news/live/44755093?ns_mchannel=social&ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_live&ns_linkname=5b42038cc8d4550682f91d5b&Four%20boys%20expected%20to%20'walk%20out'%20soon&&ns_fee=0#post_5b42038cc8d4550682f91d5b. Ανακτήθηκε στις 2018-07-08. 
  16. Vejpongsa , Tassanee (26 Ιουνίου 2018). «Flooding complicates cave search for Thai soccer team». The Washington Post. AP. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2018. 
  17. Dispatch Live: WATCH | Agonising rescue ahead for Thai cave boys as nation rejoices Αρχειοθετήθηκε 2018-07-03 στο Wayback Machine. Σφάλμα στο πρότυπο webarchive: Ελέγξτε την τιμή |url=
  18. เอกพล จันทะวงษ์, επίσημος λογαριασμός στο Facebook..
  19. «Families cling to hope as Thai cave rescue enters day seven - live». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2018. 
  20. Telegraph Foreign Staff (28 Ιουνίου 2018). «British divers join rescue effort at Thai cave for football team». The Daily Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2018. 
  21. «Australians join effort to rescue Thai soccer team missing in cave for more than a week». ABC (Australia). 1 July 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 July 2018. https://web.archive.org/web/20180701082403/http://www.abc.net.au/news/2018-07-01/australians-join-effort-to-find-thai-boys-lost-in-cave/9928772. Ανακτήθηκε στις 8 July 2018. 
  22. France-Presse, Agence (1 Ιουλίου 2018). «Divers reach further into Thai cave where boys are trapped». the Guardian. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2018. 
  23. «Вода продолжает прибывать в пещеру, где застряли дети». vesti.ru. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2018. 
  24. «МЧС готово помочь в спасении заблокированных в пещере в Таиланде школьников» (στα ru-RU). RT на русском. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 July 2018. https://web.archive.org/web/20180705062904/https://russian.rt.com/world/news/533019-mchs-spasenie-tailand-shkolniki. Ανακτήθηκε στις 2018-07-05. 
  25. «Finnish diver helping Thai rescuers says possible crack in cave may save boys». YLE. 4 Ιουλίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2018. 
  26. «ผู้ว่าฯ สั่งเดินหน้าพร่องน้ำถ้ำหลวงคืนนี้ นักประดาน้ำทีมสวีเดนถึงเชียงรายแล้ว» (στα Thai). 25 Ιουνίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  27. «Порятунок дітей у затопленій печері в Таїланді: в операції брав участь дайвер з України» (στα uk). hromadske.ua. https://hromadske.ua/posts/poriatunok-ditei-u-pecheri-v-tailandi-v-operatsii-brav-uchast-daiver-z-ukrainy. Ανακτήθηκε στις 2018-07-06. 
  28. «น้ำตาซึม!! เปิดใจ ‘นักดำน้ำอิสราเอล’ หลังบินมาช่วย 13 ชีวิต ถ้ำหลวง – สิ่งที่เจอภายในถ้ำ อาจถึงแก่ชีวิตได้ !??» (στα Thai). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2018. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  29. «Israelis join week-long operation to rescue 12 boys trapped in Thailand cave». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2018. 
  30. How radios are helping Thailand cave rescue - CNN Video, https://edition.cnn.com/videos/world/2018/07/04/radios-thailand-cave-rescue-liebermann-pkg-vpx.cnn, ανακτήθηκε στις 2018-07-05 
  31. «Thai cave rescue: FIFA president Gianni Infantino invites boys to World Cup final | Goal.com» (στα αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 July 2018. https://web.archive.org/web/20180707090855/http://www.goal.com/en-gb/news/thai-cave-rescue-infantino-invites-boys-to-world-cup-final/v9y26ew6739g1a7hcmzc23jnu. Ανακτήθηκε στις 2018-07-07. 

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]