Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας
Βιβλιοθήκη Χαλκίδας.jpg
Είδοςδημοτική βιβλιοθήκη
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°27′56″N 23°35′40″E
Διοικητική υπαγωγήΧαλκίδα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1936
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας είναι μία από τις 47 δημόσιες βιβλιοθήκες που ανήκουν στο ΥΠΔΒΜΘ και λειτουργεί ως ΝΠΔΔ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1926 ιδρύεται στη Χαλκίδα ο πρώτος πνευματικός πυρήνας: ο «Σύλλογος Φιλοβίβλων ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», υπό την προεδρία του καθηγητή και αρχιμανδρίτη Κοντεστάνου. Σκοπός του Συλλόγου είναι η ίδρυση Δημόσιας Βιβλιοθήκης και Ευβοϊκά Αρχεία στη Χαλκίδα. Το 1936 ο τότε δήμαρχος Χαλκίδας, Σ. Σαραφιανός, ιδρύει την πρώτη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Το 1957, με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε Δημόσια. Το 1972 παίρνει την τελική της μορφή: Χαρακτηρίζεται ως Κεντρική και εξυπηρετεί όχι μόνο τη Χαλκίδα, αλλά ολόκληρη την Εύβοια. Σήμερα λειτουργεί ως Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, σε ιδιόκτητο κτίριο και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Εκτός από το κεντρικό κτίριο λειτουργούν και 2 παραρτήματα, στις συνοικίες Αγίου Ιωάννου και Κανήθου της Χαλκίδας. Διαθέτει επίσης, κινητή μονάδα (βιβλιοαυτοκίνητο) που εξυπηρετεί 220 δανειστικά κέντρα, στην Εύβοια. Υπάρχουν στη διάθεση των αναγνωστών περί τους 100.000 τόμοι μεταξύ των οποίων 2000-3000 παλαιότυπα και σπάνια βιβλία καθώς και το πληρέστερο αρχείο Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στην Εύβοια. Επίσης, η βιβλιοθήκη έχει στην κατοχή της μια μικρή συλλογή όπλων, του 1821, παλαιούς χάρτες και γκραβούρες, μια αξιόλογη συλλογή ζωγραφικών πινάκων, -200 περίπου- μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε των: Βακιρτζή, Πετρίτση, Λαναρά, Καραχάλιου και τη συλλογή πινάκων και χαρακτικών του Γ. Οικονομίδη.

Εκτός του κυρίως έργου της, η Βιβλιοθήκη έχει και άλλες δραστηριότητες. Μέσα στα πλαίσια του πολιτιστικού της ρόλου, και στην προσπάθειά της να καταγράψει την πολιτισμική κληρονομιά της Εύβοιας, έχει προγραμματίσει σειρά εκδόσεων, έχει προβεί σε κοπή μεταλλίων (συλλεκτικές σειρές) για να τιμήσει εξέχουσες μορφές του τόπου, οργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες, πραγματοποιεί προβολές μορφωτικών ταινιών σε μαθητές, συνεργάζεται με άλλους φορείς για την προώθηση και προαγωγή της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Για την εισαγωγή των τεκμηρίων στη βιβλιοθήκη υπάρχει βιβλίο εισαγωγής, το οποίο είναι σε έντυπη μορφή. Η καταλογογράφηση του υλικού της γίνεται σύμφωνα με τους Αγγλοαμερικάνικους Κανόνες Καταλογογράφησης (Anglo - American Cataloguing Rules - AACR2) και το πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείται για την ηλεκτρονική επεξεργασία των τεκμηρίων είναι το ΑΒΕΚΤ 5.6. Για την ταξινόμηση του υλικού χρησιμοποιείται το Ταξινομικό Σύστημα Dewey (DDC) και η θεματική ευρετηρίαση γίνεται σύμφωνα με τις Καθιερωμένες Επικεφαλίδες της Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος[1] ή τις Θεματικές Επικεφαλίδες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου (Library of Congress Subject Headings).

Η Βιβλιοθήκη διοικείται από πενταμελές Εφορευτικό Συμβούλιο και το Διευθυντή (ν. 3149/2003, άρθ. 6, παρ. 1)

Υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών των χρηστών, γίνεται από τις εξής υπηρεσίες που διαθέτει:

  • Δανεισμός Υλικού. Δανείζει μέρος του υλικού της στα εγγεγραμμένα μέλη της, εκτός από τις εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά, τις βιβλιογραφίες, τα περιοδικά, τα πολύτομα έργα, τη συλλογή της Ευβοϊκής πτέρυγας, τη συλλογή Φουσάρα και το Αρχείο Ευβοϊκών Μελετών τα οποία δε δανείζονται και είναι για επιτόπια χρήση και ανάγνωση.
  • Κέντρο Πληροφόρησης. Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης και είναι κατάλληλα εξοπλισμένο με 10 σταθμούς εργασίας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για την αναζήτηση πληροφοριών, CD-ROMs και DVD, 1 εξυπηρετητή, 1 εκτυπωτή laser-printer και 1 έγχρωμο εκτυπωτή.
  • Αναγνωστήριο. Παρέχονται ελεύθερα σε όλους τους χρήστες 2 (δύο) αναγνωστήρια για την μελέτη υλικού που δε δανείζεται: ένα είναι το κεντρικό το οποίο λειτουργεί στον 1ο όροφο και το δεύτερο βρίσκεται στην ισόγεια αίθουσα του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης.
  • Αναπαραγωγή Υλικού. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα φωτοτύπησης, σάρωσης, εκτύπωσης και φωτογράφησης υλικού, ώστε να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.
  • Ασύρματο Δίκτυο. Παρέχεται χρήση ασύρματου δικτύου.
  • Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες. Στο ισόγειο χώρο του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης, λειτουργεί χώρος με ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των Α.Μ.Ε.Α., ώστε να μην έχουν κανένα είδος περιορισμό στην πληροφόρηση και στη χρήση των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης και του Διαδικτύου.
  • Κινητή Βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη έχει στη διάθεση της δύο (2) κινητές μονάδες, ένα σύγχρονο και ένα παλιότερο βιβλιοαυτοκίνητο, τα οποία είναι εξοπλισμένα και διαθέτουν υλικό και υπηρεσίες προς χρήση και δανεισμό με πληροφοριακό και ψυχαγωγικό σκοπό. Ταξιδεύουν σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν μπορούν οι χρήστες να επισκεφτούν τη βιβλιοθήκη και στους μαθητές εκείνους που τα σχολεία τους δεν διαθέτουν Σχολικές Βιβλιοθήκες.
  • Δημόσιος Κατάλογος της βιβλιοθήκης (OPAC).[2] Ο δημόσιος κατάλογος περιλαμβάνει το διαθέσιμο υλικό της και μπορεί ο χρήστης να κάνει την αναζήτηση του και να εντοπίσει αυτό που χρειάζεται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]